Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil satse på industrikull

Dette bildet ble tatt under åpningen av Lunckefjellgruva for ti måneder siden. Snart blir det stille her. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen vil ha produksjon av industrikull herfra. FOTO: Eirik Palm

Vil satse på industrikull

– Det finnes ingen alternativer som er energivennlige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2014 kl 23:08

– Det jeg står igjen med er et bestemt inntrykk av at vi for det første har høy tillit som kompetansesamfunn, og jeg møter stor forståelse når jeg beskriver effektene, sier Christin Kristofersen (Ap) etter et møtemaraton i hovedstaden.


Trygg
16. desember møter hun Stortingets næringskomité, og det er i tillegg planlagt møter med Nord-Norge-benken på Stortinget. Målet er å gi klarhet i konsekvensene av en hjørnesteinsbedrift som ligger nede, og vise at Longyearbyen som lokalsamfunn er avhengig av Store Norske for å greie omstillingen.

Politikere og næringsliv har lenge jobbet med å forberede samfunnet på tiden etter tradisjonell kulldrift. Strategiplanene er vedtatt og arbeidet er i gang, men krisen i Store Norske kom raskt.

– Vi skjønte jo at dette kom til å skje. Nå gjelder det å fortelle om potensialet vi har sammen med andre aktører til så mange som mulig, sier hun og fortsetter:

– Det som ikke minst er veldig bra er at svært mange aktører ønsker å bidra fordi de mener måten vi har gjort det på er veldig positivt.

– Føler deg trygg på en løsning?

– Ja. Vi har langsiktige, framtidsrettede og gode utviklingsløp. Disse løpene krever at vi har en motor over tid. Jeg tar som forutsetning at Store Norske klarer å ro situasjonen de er i, i land. Så er spørmålet hva som er smartest i en overgangsfase.


Ingen alternativer
Kristoffersen mener løsningen ligger i industrikull, både fordi det vil sysselsette og fordi det vil styrke kompetansen. 60 prosent av kullet i Lunckefjellgruva er av en kvalitet som gjør at den kan brukes til metallurgisk industri i stedet for energiproduksjon, og lokalstyrelederen mener det også er mulig å jobbe mot markeder som ligger nærmere. Norge har industri som trenger kull av denne kvaliteten.

– Da utøver vi godt eierskap og tar vare på verdier som er i samfunnet, samtidig som vi får tatt vare på kompetanseverdier.

– Bør Longyearbyen bli et omstillingssamfunn?

– Jeg velger å kalle det et utviklingssamfunn. Fordelen med å kunne gå over til industrielt kull er at det ikke finnes energivennlige alternativer. Det er viktig for utviklingen og målsetingen, b og i et miljøperspektiv også. Vi som samfunn må inn i en utviklingsproses som er ganske intensiv, sier Kristoffersen som også merker seg at det er lettere å være miljøvennlig når det er andre som må ofre noe.

– Det er nettopp min jobb å forklare kompleksiteten, sier lokalstyrelederen.
Torsdag orienterte hun om møtene til nå og om arbeidet framover. Det blir også orienteringer i lokalstyret kommende uke før nye møter med politikere i Stortinget.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!