Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil satse på industrien

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen promoterer industrikull for å få aksept for støtte til Store Norske hos myndighetene. FOTO: Christopher Engås

Vil satse på industrien

Satsing på industrikull vil gjøre det mulig for staten i si ja til å støtte Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Energikull er så politisk ukorrekt som det går an å få et industriprodukt. Men det skitne energikullet har en fetter med et mye bedre rykte: industrikullet.

– Det er stort behov for industrikull, og det finnes ikke noe alternativ til å bruke kull til dette formålet i dag. Det er i tillegg høyere pris for dette kullet, og undersøkelser viser at kull fra Svalbard egner seg spesielt godt til formålet, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Kjøper tid

En del av dagens kullproduksjon går til industrien, men på sikt er tanken at denne andelen kan øke. I tillegg til at produktet er mer spiselig for miljøbevegelsen, kan ei større satsing på industrikull være med på å kjøpe tid. Det er viktig å holde hjørnesteinsbedriften i ånde.

– Vi trenger Store Norske som en industriell motor i Arktis. De andre næringspillarene våre, forskning og reiseliv, er avhengig av denne motoren for å kunne fungere. Min jobb er å overbevise så mange som mulig om å si ja til en kullutvikling som går utover energikull, som samtidig vil gi oss mer tid til å gjøre næringslivet i Longyearbyen mer allsidig, sier Kristoffersen.

Avventer planen

Det virkelige slaget om framtiden til Store Norske kommer til å skje første kvartal neste år. Planen som selskapet skal legge fram til myndighetene i slutten av januar er svært viktig, mener lokalstyrelederen.

– Den må inneholde gode argumenter for å fortsatt få drive med kull, og tilhørende argumenter for å øke kassakreditten til selskapet. I tillegg må den inneholde en god utviklingspakke, noe som forteller myndighetene hvilke muligheter som kan forfølges i framtiden for selskapet på Svalbard, sier Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!