Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil satse på industrien

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen promoterer industrikull for å få aksept for støtte til Store Norske hos myndighetene. FOTO: Christopher Engås

Vil satse på industrien

Satsing på industrikull vil gjøre det mulig for staten i si ja til å støtte Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Energikull er så politisk ukorrekt som det går an å få et industriprodukt. Men det skitne energikullet har en fetter med et mye bedre rykte: industrikullet.

– Det er stort behov for industrikull, og det finnes ikke noe alternativ til å bruke kull til dette formålet i dag. Det er i tillegg høyere pris for dette kullet, og undersøkelser viser at kull fra Svalbard egner seg spesielt godt til formålet, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Kjøper tid

En del av dagens kullproduksjon går til industrien, men på sikt er tanken at denne andelen kan øke. I tillegg til at produktet er mer spiselig for miljøbevegelsen, kan ei større satsing på industrikull være med på å kjøpe tid. Det er viktig å holde hjørnesteinsbedriften i ånde.

– Vi trenger Store Norske som en industriell motor i Arktis. De andre næringspillarene våre, forskning og reiseliv, er avhengig av denne motoren for å kunne fungere. Min jobb er å overbevise så mange som mulig om å si ja til en kullutvikling som går utover energikull, som samtidig vil gi oss mer tid til å gjøre næringslivet i Longyearbyen mer allsidig, sier Kristoffersen.

Avventer planen

Det virkelige slaget om framtiden til Store Norske kommer til å skje første kvartal neste år. Planen som selskapet skal legge fram til myndighetene i slutten av januar er svært viktig, mener lokalstyrelederen.

– Den må inneholde gode argumenter for å fortsatt få drive med kull, og tilhørende argumenter for å øke kassakreditten til selskapet. I tillegg må den inneholde en god utviklingspakke, noe som forteller myndighetene hvilke muligheter som kan forfølges i framtiden for selskapet på Svalbard, sier Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!