Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil satse på industrien

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen promoterer industrikull for å få aksept for støtte til Store Norske hos myndighetene. FOTO: Christopher Engås

Vil satse på industrien

Satsing på industrikull vil gjøre det mulig for staten i si ja til å støtte Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Energikull er så politisk ukorrekt som det går an å få et industriprodukt. Men det skitne energikullet har en fetter med et mye bedre rykte: industrikullet.

– Det er stort behov for industrikull, og det finnes ikke noe alternativ til å bruke kull til dette formålet i dag. Det er i tillegg høyere pris for dette kullet, og undersøkelser viser at kull fra Svalbard egner seg spesielt godt til formålet, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Kjøper tid

En del av dagens kullproduksjon går til industrien, men på sikt er tanken at denne andelen kan øke. I tillegg til at produktet er mer spiselig for miljøbevegelsen, kan ei større satsing på industrikull være med på å kjøpe tid. Det er viktig å holde hjørnesteinsbedriften i ånde.

– Vi trenger Store Norske som en industriell motor i Arktis. De andre næringspillarene våre, forskning og reiseliv, er avhengig av denne motoren for å kunne fungere. Min jobb er å overbevise så mange som mulig om å si ja til en kullutvikling som går utover energikull, som samtidig vil gi oss mer tid til å gjøre næringslivet i Longyearbyen mer allsidig, sier Kristoffersen.

Avventer planen

Det virkelige slaget om framtiden til Store Norske kommer til å skje første kvartal neste år. Planen som selskapet skal legge fram til myndighetene i slutten av januar er svært viktig, mener lokalstyrelederen.

– Den må inneholde gode argumenter for å fortsatt få drive med kull, og tilhørende argumenter for å øke kassakreditten til selskapet. I tillegg må den inneholde en god utviklingspakke, noe som forteller myndighetene hvilke muligheter som kan forfølges i framtiden for selskapet på Svalbard, sier Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!