Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil satse på industrien

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen promoterer industrikull for å få aksept for støtte til Store Norske hos myndighetene. FOTO: Christopher Engås

Vil satse på industrien

Satsing på industrikull vil gjøre det mulig for staten i si ja til å støtte Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Energikull er så politisk ukorrekt som det går an å få et industriprodukt. Men det skitne energikullet har en fetter med et mye bedre rykte: industrikullet.

– Det er stort behov for industrikull, og det finnes ikke noe alternativ til å bruke kull til dette formålet i dag. Det er i tillegg høyere pris for dette kullet, og undersøkelser viser at kull fra Svalbard egner seg spesielt godt til formålet, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Kjøper tid

En del av dagens kullproduksjon går til industrien, men på sikt er tanken at denne andelen kan øke. I tillegg til at produktet er mer spiselig for miljøbevegelsen, kan ei større satsing på industrikull være med på å kjøpe tid. Det er viktig å holde hjørnesteinsbedriften i ånde.

– Vi trenger Store Norske som en industriell motor i Arktis. De andre næringspillarene våre, forskning og reiseliv, er avhengig av denne motoren for å kunne fungere. Min jobb er å overbevise så mange som mulig om å si ja til en kullutvikling som går utover energikull, som samtidig vil gi oss mer tid til å gjøre næringslivet i Longyearbyen mer allsidig, sier Kristoffersen.

Avventer planen

Det virkelige slaget om framtiden til Store Norske kommer til å skje første kvartal neste år. Planen som selskapet skal legge fram til myndighetene i slutten av januar er svært viktig, mener lokalstyrelederen.

– Den må inneholde gode argumenter for å fortsatt få drive med kull, og tilhørende argumenter for å øke kassakreditten til selskapet. I tillegg må den inneholde en god utviklingspakke, noe som forteller myndighetene hvilke muligheter som kan forfølges i framtiden for selskapet på Svalbard, sier Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!