Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil rydde kaosveien mellom byen og kaia

Slalomløype: Veien mellom sentrum av Longyearbyen og bykaia forvandler seg til en slalomløype når store cruiseskip legger til kai. Nå foreslås det å bygge en gangvei på strekningen. FOTO: John Christian Nygaard

Blir en «slalomløype» av biler og turister:

Vil rydde kaosveien mellom byen og kaia

Ønsker gangvei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.08.2015 kl 09:18

Heldigvis har det så langt ikke vært noen ulykker mellom myke og harde trafikkanter på strekningen mellom bykaia og sentrum av Longyearbyen, men nå tas det til orde for å bygge gangvei.

– Det er en kjent problemstilling. Jeg synes det er litt for dårlig at vi ikke har tilrettelagt med en gangvei eller noe som ønsker turistene mer velkommen enn å måtte traske gjennom et industriområde med masse biltrafikk, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

– Du frykter ikke at det skal skje en ulykke der en dag når turistene går og står midt i bilveien?

– Nei, jeg frykter ikke det. Folk kjører forsiktig, og jeg stoler på at byens innbyggere viser hensyn. Men jeg skulle gjerne ha disiplinert de som går der litt, sier Brunvoll med et glimt i øyet.

«Saueflokk»
Du som leser har kanskje også opplevd den enorme «saueflokken» med turister som vandrer både i og utenfor veien, og nærmest oppfører seg som om de aldri har sett en bil før.

Tirsdag lå cruiseskipet MSC Splendida, med en passasjerkapasitet på 3,900 mennesker til kai i Longyearbyen. Langs veien mellom bykaia og sentrum gikk det en endeløs strøm av mennesker på begge sider av veien.
Flere av dem så ikke ut til å bry seg nevneverdig om at biler og tungtransport ønsket å passere.
Når administrasjonen i Longyearbyen lokalstyre nå arbeider med forslag til ny arealplan, foreligger det konkrete planer om å bygge en gangvei.

Astrid Meek, seniorrådgiver på utvikling i lokalstyret, bekrefter at det jobbes med å få på plass et forslag om gangvei i den nye arealplanen.

– Det vil legges inn et forslag om gangvei på høyre side langs hovedveien i retning fra sentrum mot bykaia. Men det er en stor og omfattende arealplan vi holder på å jobbe med, så den vil antageligvis ikke være ferdig før en gang utpå nyåret, sier Meek.

– Er det viktig å gjøre noe for å sikre veien bedre?

– Det er det. Det er mye trafikk og mange gående, spesielt i nå i sommersesongen. Det er derfor vi legger dette forslaget inn i planen, for å gjøre forholdene bedre, sier Meek.

Opp til politikerne
Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes forteller at en gangvei langs denne veien også tidligere har vært vurdert, men at man i stedet har prioritert barn og unge i forbindelse med skolevei.

– Det å få ungene trygt på skolen har gått foran turistene, som er her en veldig begrenset periode i løpet av året, sier Saugnes.

– Når vi er ferdig med den nye arealplanen fra vår side, blir det opp til politikerne å ta stilling til den. Det er jo en kostnad som eventuelt må tas.

Reiselivssjef Ronny Brunvoll har inntrykk av at det er stor enighet om at noe bør gjøres.

– Vi får tro det blir priortet i Longyearbyen lokalstyre fremover, sier Brunvoll.

Sysselmannsførstebetjent Arve Johnsen mener alt som kan være med på å sikre de gående er positivt.

– Alt som kan gjøre det lettere å være gående vil være positivt, men har man ikke gangvei må man bare ta hensyn, sier Johnsen.
Han er ikke bekymret for noen ulykke langs veien.

– Jeg har inntrykk av at folk tar hensyn. Det blir jo også naturlig at farten senkes når det er så mange mennesker som går langs veien på en gang, sier Johnsen og fortsetter:

– Det kan nok fremstå som et irritasjonsmoment for noen når man nærmest må kjøre slalom, men vi lever jo godt av turistene her i Longyearbyen. Det er det nok viktig å huske på.

Se bildet større

Mye turister: MSC Splendida har potensiale til å sørge for at antall mennesker i Longyearbyen tredobler seg i løpet av tiden båten ligger til kai. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Tungtransport: Turistene må gå gjennom et industriområde på en vei uten noen form for sikring, og det kjører i tillegg til personbiler også mye tungtransport forbi. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!