Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil pepre isbjørnen

 

Vil pepre isbjørnen

Kan pepperspray stoppe et isbjørnangrep? Erfarne isbjørnfolk sverger til rifla.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2012 kl 10:39

Firmaet bjørnespray.no har gått aktivt ut og annonsert for den USA-importerte peppersprayen Counter Assault.

– Bedre enn skytevåpen

Per Ulrich Kristiansen importerer boksene til Norge, og de første er allerede på vei til Svalbard. Kristiansen mener peppersprayen gir bedre beskyttelse mot bjørneangrep enn skytevåpen.

– Forskning viser at risikoen for personskade er lavere ved bruk av pepperspray enn med skytevåpen, sier han.

Forskningen Kristiansen viser til, er hentet fra USA hvor sprayen har vært i bruk i mange år. En rapport fra 2008 utarbeidet av fire amerikanske forskere, viser at skytevåpen stoppet et brunbjørnangrep i 67 prosent av tilfellene, mens pepperspray stoppet 92 prosent av angrepene.

Ousland har prøvd

Isbjørnen oppfører seg annerledes enn brunbjørnen, men polfarer Børge Ousland har god erfaring med pepperspray på isbjørn.

– Pepperspray anser jeg som et eventuelt tillegg til skytevåpen, og det virker på isbjørn, skriver Ousland i en epost til Svalbardposten.

– Men kulde, vær og vind kan spille inn, så jeg ville anbefalt å ha våpen i back-up. Signalpistol fungerer også bra, skriver Ousland.

Forsker Paul Eric Aspholm ved Bioforsk er helt enig med Ousland.

– Sprayen er et godt alternativ, men jeg ville ikke unnlatt å ha med rifle. Sprayen kan være bra å ha med inn i telt. Dersom noen i en turgruppe ikke har egen rifle, kan de også utstyres med pepperspray, sier Aspholm.

– Falsk trygghet

Tidligere isbjørnforsker Thor S. Larsen har årelang erfaring med isbjørn på Svalbard. Han er skeptisk.

– Jeg har ikke så stor tiltro til denne peppersprayen. Hvis bjørnen kommer for nært og plutselig angriper, hadde jeg ikke stolt på peppersprayen, sier Larsen.

Han ser at sprayen kan være et godt supplement til skytevåpen.

– Men alene mener jeg den gir en falsk trygghetsfølelse. For å unngå hele dilemmaet bør folk passe på å holde god avstand til isbjørn, sier Larsen.

Krever tillatelse

Ifølge importøren Per Ulrich Kristiansen er peppersprayen Counter Assault underlagt samme krav og byråkrati som ved kjøp av skytevåpen.

Hos Sysselmannen er peppersprayen upløyd mark. Assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim, kan ikke se at de har behandlet noen pepperspray-søknad tidligere.

– Om det i det hele tatt er mulig å få tillatelse til bruk av pepperspray som våpen til isbjørnbeskyttelse, må vi i så fall se nærmere på om det skulle komme en slik søknad. Det framgår av våpenlovens forarbeider hvilke typer våpen som regnes som egnet til isbjørnbeskyttelse, og jeg kan ikke se at pepperspray er anbefalt til dette formålet, skriver Alfheim.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!