Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil pendlingen til livs

 

Vil pendlingen til livs

Ansatte i skiftordninger, som reiser til fastlandet i friperiodene, står i fare for å miste retten til Svalbard-skatt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det kommer fram i en fersk rapport som ble offentliggjort denne uka. Der foreslås det at man skal avvikle dagens gjeldende særordning, der personer som ikke oppfyller kravet om 30 dagers sammenhengende opphold på Svalbard likevel får svalbardskatt. I dag gjøres det unntak i spesielle tilfeller for personer i turnusordninger «når kravet til arbeidstid og sikkerhet gjør at 30-dagerskravet ikke kan oppfylles. Det forutsettes imidlertid at første periode utgjør minst 30 dager, og at vedkommende har hele sitt arbeidsforhold på Svalbard», som det står formulert i Lignings-ABC 2006.

Overgangsperiode
Arbeidsgruppa som står bak rapporten mener likevel endringen ikke bør komme for brått på, og foreslår at ordningen skal avvikles innen 2015 for «helikopterpersonell i rednings- og beredskapsoppdrag», som i praksis betyr Airlift-ansatte, og innen 2013 for andre som også har skiftordninger, og som reiser til fastlandet i sine friperioder.
For å kunne kontrollere om personer oppfyller skattepliktsvilkårene foreslår arbeidsgruppa at skattekontoret gis tilgang til flyselskapenes passasjerlister. Det vil ifølge gruppa kun være snakk om å ta stikkprøver.

Ble forsinket
Arbeidsgruppa ble satt ned i fjor høst, da spørsmålet om pendling ble tatt opp i statsbudsjettet. Gruppa består av medlemmer fra Finansdepartementet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet. Opprinnelig skulle gruppa fått på plass en bestemmelse i neste års statsbudsjett, som ble lagt fram i begynnelsen av oktober, men arbeidet tok lenger tid enn planlagt. Nå er imidlertid rapporten ferdig.

Vanlig skatt i Barentsburg
I den kommer det også fram at arbeidsgruppa vil endre særordningen for de som jobber i Trust Arktikugol. I dag betaler trusten inn et fast beløp på 30 kroner per ansatt i måneden. Gruppa mener det bør innføres en gradvis økning i skatten fram til 2015, da vanlige skattesatser skal gjelde. Det vil innebære en skattesats på to prosent i 2011, fire prosent i 2012, seks prosent i 2013 og åtte prosent i 2014. I overgangsperioden foreslår arbeidsgruppa at det skal benyttes forenklet og samlet innberetning fra arbeidsgiver, som i dag, men at ordinære regler for lønnsbeskatning skal gjelde fra 2015.

Eget id-nummer
Gruppa mener også at personer i utenlandske bosettinger utenfor Longyearbyen bør få et eget identifikasjonsnummer og inngå i befolkningsregisteret på Svalbard.
Arbeidsgruppa ønsker også å iverksette tiltak for å sikre mer fullstendig håndhevelse av skattereglene for utenlandske forskere. I rapporten forslås det i tillegg å innføre alminnelig selvangivelsesplikt for personer som er bosatt på Svalbard og selskaper som er hjemmehørende på øygruppa.
Forslaget skal ut på høring, med frist fram til sommeren.

Les hele rapporten her!

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!