Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil pendle direkte til fastlandet

Kullarbeidere i Svea vil fly direkte til Tromsø i friperioden og ikke via Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Vil pendle direkte til fastlandet

Store Norske-ansatte i Svea ønsker å arbeide i to uker og ha tre uker fri, og vil fly direkte fra Svea til Tromsø i friperioden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er kommet krav fra flere av våre medlemmer om at de ønsker en 14/21-arbeidstidsordning. Jeg har skrevet brev til Store Norske om dette, og fått svar om at bedriften vil vurdere saken, sier Anita Johansen. Hun er hovedtillitsvalgt og leder av Longyearbyen Arbeiderforening, og sitter også i Store Norske-styret.
Med en 14/21-ordning, som betyr at ansatte arbeider to uker og har tre uker fri, vil det i så fall bli en helkontinuerlig skiftordning hvor ferien er innbakt i turnusen.

Økt pendling
– Det ligger i kortene at en 14/21-ordning vil føre til mer pendling til fastlandet, men dette er noe Store Norske skal lage en utredning om. Fortsatt er 14/14-ordningen som ble innført i fjor en prøveordning. Den løper ut januar neste år, da må det søkes for å gjøre den permanent, forklarer Anita Johansen.
Ifølge henne var Store Norske-styret skeptisk til 14/14-ordningen. Nå må styret ta stilling til kravet om ytterligere utvidelse. Ifølge Johansen har 14/14-ordningen ikke hatt negativ effekt på Longyearbyen som familiesamfunn.
– En ny barnehage er nettopp åpnet. Elevtallet ved skolen er heller ikke gått ned. Og ikke minst så er de som går 14/14 svært fornøyd, sier hun.

Folk må kunne velge
Administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske er også åpen for en utvidelse av arbeidstidsordningen til 14/21. Som tidligere understreker han viktigheten av fleksibilitet for å holde på sine ansatte.
Ifølge ham pendler 47 prosent av de Store Norske-ansatte i Svea til fastlandet, uten at det har negative konsekvenser for Longyearbyen.
– De aller fleste av våre arbeidere kommer fortsatt fra de tre nordligste fylkene. Det må være frivillig om folk ønsker å bo i Longyearbyen eller for eksempel i Sørreisa. Siden pendlingen kom i gang er den eneste som har tapt på det Kato Lorentsen på Karls-Berger Pub. Så er det heller ikke vårt mål å opprettholde ølomsetningen der, sier Hermansen.

Direktefly til fastlandet
På spørsmål om når en 14/21-ordning kan bli innført, svarer Anita Johansen at det tidligst kan skje til sommeren.
– Det er mange formelle ting som først må avklares. En ny arbeidstidsordning skal godkjennes av forbundet og LO, og også behandles av styret i Store Norske. I tillegg skal altså administrasjonen i selskapet utrede dette, sier hun.
– Vil det da også komme krav om direkte pendling Svea-Tromsø?
– Det vil være naturlig hvis man får «go» for 14/21. Det vil også komme krav om fri hjemreise, understreker hun.
Direktefly fra Svea til fastlandet er i dag ikke tillatt etter Forskrift om luftfart på Svalbard, hvor det framgår at første landing og siste avgang skal skje i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!