Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil overvåke nøye i vinter

Det kan bli oftere stengte veier denne vinteren. NVE sier de vil være føre vár når det gjelder stenging og evakuering på grunn av skredfare. FOTO: Geir Barstein

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Tekst:

Publisert:

Representanter fra (Norges vassdrags- og energidirektorat) NVE, Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre (LL) informerte både om evakueringen av deler av Longyeardalen i begynnelsen av november og denne vinterens skredvarsling på et åpent folkemøte.

– Under evakueringen fungerte samarbeidet mellom Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og oss i NVE veldig bra. Rollefordelingen er god. Vi gir faglige råd og bistand, Syssselmannen beslutter og lokalstyret gjennomfører tiltak, sier Knut Hoseth, fungerende regionsjef i NVE, Region Nord

Skredvarsling
Hoseth og geolog Odd-Arne Mikkelsen, også NVE, har i etterkant en klar oppfatning om at folk følte seg trygge under selve evakueringen.

Den 1. desember starter NVE opp den regionale skredvarslingen over hele landet. Den lokale skredvarslingen på Svalbard starter når snøen kommer. Varslingen, som gjelder snø- og sørpeskred vil gå gjennom hele vinteren og ut mai måned.

Rappport
En NVE-rapport er ventet lagt fram mot slutten av året. Denne vil si noe om hvilke områder som ligger skredfarlig til og hvor langt ulike typer skred kan tenkes å gå utfra hvor store mengder snø eller sørpe det er snakk om. Rapporten vil gi en god indikator på hvor skredgrensene går. Etter at den er lagt fram vil det bli vurdert ulike tiltak.

– På kortere sikt er det viktigst med et godt varslingsopplegg knyttet opp mot gode beredskapsrutiner. Dette er nå oppe og går. På litt lenger sikt må det gjøres mer permanente tiltak, mener Hoseth.

I vinter vil de følge nøye med på rasfaren i Longyeardalen.

– Vi kommer til å jobbe etter føre vàr-prinsippet og bygge inn nødvendige sikkerhetsmarginer, sier Hoseth.

Den nye værsituasjonen med mye mer regn gjør at NVE overvåker situasjonen nøye. De har også et nært samarbeid med Norsk Klimaservicesenter som gir generelle vurderinger om hva man kan forvente framover.

Det blir også gjort tiltak for å bedre tilgangen på grunnlagsdata. Meteorologisk institutt skal sette opp en ny målestasjon i Longyeardalen.

– Vi har bygd opp et godt og robust system som ivaretar sikkerheten i Longyearbyen, men en restrisiko vil det alltid være, sier Hoseth.

NVE har den siste tiden også inngått et tettere samarbeid med forskere på Unis.

– Det er viktig å dra veksler på lokal fagkunnskap og ikke minst lokal tilstedeværelse. Under den siste hendelsen hadde vi et godt samarbeid med Unis. Det er veldig viktig, sire han.

I tillegg til å delta på folkemøtet har NVE hatt eget møte både med Unis og Longyearbyen lokalstyre for en gjennomgang av rutiner og best mulig utnyttelse av lokal tilstedeværelse.

Nøkkelord

Se bildet større

Knut Hoseth og Odd-Arne Mikkelsen, begge fra NVE har vært i Longyearbyen for å informere om vinterens skredvarsling . FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!