Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil overvåke hvalross – og turister

 

Vil overvåke hvalross – og turister

Forskere ved Norsk Polarinstitutt vil montere overvåknings-kamera en rekke steder på Svalbard for å studere hvalross og effekten av turistbesøk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er forsker Christian Lydersen som står bak prosjektet. Han har i en årrekke drevet registrering av hvalrosskoloniene på Svalbard ved bruk av helikopter og skip. Nå vil han foreta kontinuerlig registrering gjennom sommeren.
I søknaden til Sysselmannen skriver han:
«Som et pilotforsøk i forbindelse med undersøkelser av hvalrossens hvileatferd ønsker vi å sette ut kameraer på utvalgte liggesteder til hvalross på Svalbard. Disse kameraene vil da ta bilder av liggeplassene med regelmessige intervaller døgnet rundt i hele sommerperioden. Innsamlet materiale vil brukes til å få bedre innsikt i dynamikken i bruken av disse stedene, og vil også brukes til å studere eventuelle effekter av turistbesøk på hvalrossliggeplassene.»

Automatkamera
Steder Lydersen har valgt seg er Storøya øst for Nordaustlandet, Isflakbukta på Sjuøyane, Kapp Lee og Andréetangen på Edgeøya og øya Havmerra i Tusenøyane.
Kameraene vil bli plassert i en vanntett kasse, koblet til et batteri og montert i en fem meter høy mast.
På tre av stedene vil Lydersen imidlertid benytte gamle fangsthytter. «Hyttene er kulturminner, og hvis ønskelig kan en representant for kulturvernet være med og sette opp installa­sjonene for å sikre at dette gjøres på en forsvarlig/forskiftsmessig måte.»
Søknaden er ikke behandlet av Sysselmannen.

Les denne ukes leder

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!