Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil overvåke hvalross – og turister

 

Vil overvåke hvalross – og turister

Forskere ved Norsk Polarinstitutt vil montere overvåknings-kamera en rekke steder på Svalbard for å studere hvalross og effekten av turistbesøk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er forsker Christian Lydersen som står bak prosjektet. Han har i en årrekke drevet registrering av hvalrosskoloniene på Svalbard ved bruk av helikopter og skip. Nå vil han foreta kontinuerlig registrering gjennom sommeren.
I søknaden til Sysselmannen skriver han:
«Som et pilotforsøk i forbindelse med undersøkelser av hvalrossens hvileatferd ønsker vi å sette ut kameraer på utvalgte liggesteder til hvalross på Svalbard. Disse kameraene vil da ta bilder av liggeplassene med regelmessige intervaller døgnet rundt i hele sommerperioden. Innsamlet materiale vil brukes til å få bedre innsikt i dynamikken i bruken av disse stedene, og vil også brukes til å studere eventuelle effekter av turistbesøk på hvalrossliggeplassene.»

Automatkamera
Steder Lydersen har valgt seg er Storøya øst for Nordaustlandet, Isflakbukta på Sjuøyane, Kapp Lee og Andréetangen på Edgeøya og øya Havmerra i Tusenøyane.
Kameraene vil bli plassert i en vanntett kasse, koblet til et batteri og montert i en fem meter høy mast.
På tre av stedene vil Lydersen imidlertid benytte gamle fangsthytter. «Hyttene er kulturminner, og hvis ønskelig kan en representant for kulturvernet være med og sette opp installa­sjonene for å sikre at dette gjøres på en forsvarlig/forskiftsmessig måte.»
Søknaden er ikke behandlet av Sysselmannen.

Les denne ukes leder

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!