Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil overta museumsgjenstander

I august i fjor hentet Sysselmannen 9.000 gjenstander fra 1700- og 1800-tallet, da russiske fangstfolk, pomorene, bodde på Svalbard. Her står arkeolog Vadim F. Starkov (t.v.) og Vlad Prokurnov og studerer en av gjenstandene utenfor Pomormuseet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil overta museumsgjenstander

Pomormuseet i Barentsburg er i så dårlig forfatning at det er stengt, og gjenstandene er tatt ut. Sysselmannen ønsker å overta dem inntil videre, men foreløpig har Trust Arktikugol sagt nei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi er bekymret for gjenstandene. Vi ønsker å oppbevare og konservere dem. Det er i alles interesse at de skal ha det best mulig, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert.
Pomormuseet i Barentsburg ble i sommer stengt for publikum, på grunn av sin dårlige forfatning. Alle gjenstandene ble flyttet til et rom i kulturhuset, der de ikke er tilgjengelig for publikum.
13. oktober sendte Sysselmannen et brev til trusten, der de varsler at de vil hente gjenstandene og bringe dem til Sysselmannens magasin i Longyearbyen.
«De fredete gjenstandene er ikke lengre oppbevart og presentert under de museale og klimamessige forhold som kreves», skriver Sysselmannen i brevet.

Kom brått på
Ifølge svalbardmiljøloven er det den norske stat som eier fredete kulturhistoriske gjenstander på Svalbard.
Etter planen skulle Sysselmannen ha hentet de rundt 200 gjenstandene det dreier seg om allerede onsdag denne uka. Trust Arktikugol satte imidlertid en stopper for det. I et brev til Sysselmannen skriver trusten at siden spørsmålet ikke har vært drøftet på de vanlige kontaktmøtene med Sysselmannen har de ingen planer om å utlevere gjenstandene. Også den russiske ambassaden i Oslo og det russiske Utenriksdepartementet er informert om situasjonen.
– Vi skal ta opp igjen spørsmålet på neste kontaktmøte. Jeg tror nok dette kom litt brått på dem, og det handler nok mest om en kommunikasjonssvikt, og at de ikke fikk mulighet til å fordøye brevet, sier Reymert.

Nytt museum
I august i fjor inngikk Sysselmannen en avtale med Trust Arktikugol om at alle gjenstander som er gravd ut på Svalbard skal konserveres hos Sysselmannen. Da ble 9.000 gjenstander som har vært oppbevart på museet bragt til magasinet i Longyearbyen. Med på flyttesjauen var den russiske arkeologoen Vadim F. Starkov, som har gravd ut de fleste gjenstandene. Ifølge avtalen var det ikke aktuelt å overta det som var utstilt på Pomormuseet.
– Nå som museet er stengt, er gjenstandene ikke lenger tilgjengelig for publikum, og vi ønsker å benytte anledningen til å konservere og oppbevare dem midlertidig på en skikkelig måte, sier Reymert.
Trusten har planer om å lage et nytt museum i Barentsburg, og når det er på plass vil de ifølge Reymert få gjenstandene tilbake.
– I mellomtiden kan det være greit å lage en oppdatert liste over hva som er i magasinet og hva som er utstilt, sier Reymert.

Godt samarbeid
Han åpner også for at trusten kan låne flere gjenstander fra magasinet i Longyearbyen, til fremtidige utstillinger.
– De har gitt uttrykk for at de ønsker å låne gjenstander fra andre deler av Svalbards historie enn den russiske. Vi vil vurdere en slik deponering når det blir aktuelt, sier Reymert.
Han mener samarbeidet med Trust Arktikugol vanligvis er godt når det gjelder å ta vare på Svalbards historie.
– Jeg har samarbeidet med Starkov siden 1978. Jeg tror en av grunnene til at det har blitt en misforståelse i denne saken er at det på vinterstid ikke er noen i trusten som har ansvaret for museet, og at de kanskje ikke var så godt orientert om sakens lange historie. Jeg håper vi får tatt vare på gjenstandene i løpet av året, sier Reymert.

Les også:
Gjenforener Svalbard-historie
En kulturhistorisk sensasjon

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!