Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil miljøsertifisere Longyearbyen

Longyearbyen lokalstyre har søkt Svalbards miljøvernfond om penger til å gjøre en miljøanalyse av byens bedrifter. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Vil miljøsertifisere Longyearbyen

Longyearbyen lokalstyre ønsker at alle bedrifter og offentlige etater i Longyearbyen skal bli miljøsertifisert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2009 kl 14:00

– Målet er å få byen til å bli mer miljøvennlig enn i dag, sier Turid Telebond som er konsulent i Longyearbyen lokalstyre (LL).

På vegne av LL deltok hun på miljøkurset Svalbard Reiseliv arrangerte for næringslivet i 2008, der bedriftene blant annet fikk vite hva som skulle til for å bli sertifisert under merket Økoturisme.

Positiv respons

– Årsaken til at vi gjør dette er den positive responsen på kurset til Svalbard Reiseliv. Der var ikke bare reiselivsbedrifter, men også bedrifter som Avinor og Svalbardbutikken representert. Alle syntes miljøsertifisering var interessant, sier Telebond.

Hun forteller at både lokalstyrelederen og administrasjonssjefen er positive til ideen om et miljøsertifisert lokalsamfunn, og at det er bakgrunnen for at LL nå har søkt Svalbards miljøvernfond om 650.000 kroner til første fase av prosjektet «Longyearbyen – et miljøsertifisert lokalsamfunn».

Flere merker

Ettersom det er mange ulike typer bedrifter i byen, finnes det ikke noe miljømerke som vil passe til alle.

– Ulike merker retter seg mot ulike bransjer, så vi må bruke flere miljømerker. Vi ønsker å bruke så få miljømerker som mulig, men nok til at alle bedriftene i byen har mulighet til å bli sertifisert, forklarer Telebond.

I den første fasen av prosjektet ønsker LL å gjøre en miljøanalyse av Longyearbyens bedrifter og offentlige foretak, blant annet for å se hvilket merke som passer for dem. LL har ikke kompetanse på miljøsertifisering selv, og må derfor få opp konsulenter fra de aktuelle merkene.

Stiller krav

Merkene LL ser som aktuelle er blant andre Miljøfyrtårn, Svanemerket, Økoturisme og ISO. De stiller blant annet krav til bedriftenes energiforbruk, materialbruk, avfallshåndtering og transportbruk, og er alle offentlig godkjent.

– Merkene stiller mange krav til bransjene. Å miljøsertifisere Longyearbyen er ikke noe som er gjort på et halvt år, sier Telebond.

Ikke kartlagt

Hun forteller at LL ikke har kartlagt hvor mange bedrifter som eventuelt kunne tenke seg å bli sertifisert.

– Men det hadde vært en kjempesak om vi virkelig hadde klart å få hoveddelen av byens bedrifter miljøsertifisert, sier Telebond.

Hun vet ikke om det finnes kommuner på fastlandet som har gjennomført noe lignende.

– Men et såpass høyt mål må vi kunne sette oss, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!