Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil lovfeste isbjørnsikring

 

Vil lovfeste isbjørnsikring

Det kan bli påbudt å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. I dag la Miljøverndepartementet fram et forslag til endringer i svalbardmiljøloven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2011 kl 15:12

– Ti år i bruk har vist at loven er et viktig redskap for å ivareta det sårbare naturmiljøet på Svalbard. Vi foreslår en opprydding som sikrer at loven er i samsvar med utviklingen på miljøområdet. Loven vil bli et enda bedre verktøy for å beskytte naturen på Svalbard, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). 

Arbeidet med å revidere svalbardmiljøloven har vært et langvarig arbeid, og i dag ble forslaget fra Miljøverndepartementet lagt fram. 

Egen fangstforskrift

En av endringene som foreslås er at alle som ferdes utenfor bosettinger på Svalbard plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Unntaket er de som deltar på organiserte turer. Målsettingen er å unngå isbjørnangrep og dermed unngå å skade eller avlive isbjørnen. Miljøverndepartementet foreslår at det lages en egen forskrift der det presiseres hva som omfattes av begrepene «egnede midler» og «nødvendige tiltak» når det gjelder sikring mot isbjørn. 

I arbeidet med å revidere svalbardmiljøloven har departementet også sett på dagens fangstmannsordning. Sysselmannen har lenge etterlyst klarere retningslinjer for hvordan ordningen bør foregå. Også her foreslår departementet at det lages en egen forskrift.  

Vil forby tungolje

Et annet punkt i forslaget er å innføre en forskriftshjemmel til å fastsette forbud mot bruk og transport av tungolje i territorialfarvannene rundt Svalbard. Stortinget har bestemt at Svalbard skal være et av verdens best forvaltede villmarksområder, og at miljøvernhensyn skal veie tyngst i konflikt mellom miljøvern og andre interesser.

– Vi får nå et oppdatert regelverk for å ivareta denne oppgaven. Vi har allerede fra 2015 fått på plass forbud mot bruk av tungolje i vernområdene på Svalbard. Økt skipstrafikk gjør at vi trenger et oppdatert lovverk som kan sette strenge regler for dette også utenfor verneområdene, sier Solheim.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!