Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil løse tysk polargåte

Polargåte: Husky-Expedition 2015 består av Regina Elpers, Björn Klauer, Morten Klauer og Håvard Ersland. De håper å kunne finne svaret på hva som skjedde med ekspedisjonsleder Herbert Schröder-Stranz og tre andre medlemmer av den tyske ekspedisjonen som utforsket Nordaustlandet for 100 år siden. FOTO: John Christian Nygaard

Vil løse tysk polargåte

Fire eventyrere vil finne ut hva som skjedde med ekspedisjonen til tyske Herbert Schröder-Stranz for over hundre år siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2015 kl 12:23

I august 1912 satte 15 deltakere fra den tyske Schröder-Stranz ekspedisjonen kursen mot Svalbard. Målet med turen var å teste utstyr og bidra med PR for finansieringen av en planlagt passering av nordvestpassasjen året etter.

Ekspedisjonen ble i stedet den største ulykken i tysk polarhistorie. Bare sju av medlemmene overlevde ferden, og flere av de omkomne ble aldri sett igjen. Deriblant ekspedisjonsleder Herbert Schröder-Stranz og tre andre medlemmer som var blitt satt i land for å utforske de store isbreene på Nordaustlandet.

– Hva som skjedde med disse fire deltakerne er fortsatt en gåte som vi håper å løse, sier Björn Klauer, som leder dagens ekspedisjon.

Ble gjort funn
Letingen vil foregå rundt et område på Nordaustlandet hvor det i 1937 ble funnet rester av en leir som var brukt av Schröder-Stranz.

– I leiren manglet det en del essensielt utstyr, noe som tyder på at de må ha gått videre. Vi håper nå å finne den siste leiren deres, sier Klauer, som også ledet en tilsvarende ekspedisjon i 2013. Da ble det funnet tre leirplasser, men det var ikke mulig å fastslå om noen av disse tilhørte Schröder-Stranz.

Dagens ekpedisjon består av Björn Klauer, Regina Elpers, Morten Klauer og Håvard Ersland. De har tilbrakt den siste tiden på Longyearbyen Camping, i påvente av at isforholdene i Duvefjorden skulle gjøre det mulig å gå i land med båt der for å sette opp basecamp.

Stort område
I løpet av den drøyt to måneder lange ekspedisjonen, som avsluttes 15. september, vil deltakerne finkjemme området etter spor som kan tyde på at det har vært mennesker der.

– Vi ser for eksempel se etter stein som ligger på en spesiell måte, som kan tyde på at den har vært brukt til noe. De tre leirplassene vi fant i 2013 ble funnet på grunn av stein som skilte seg ut i terrenget, sier Klauer.

– Blir skuffet
Både Björn og Regina har brukt mye tid på å lese historien om den fortapte ekspedisjonen, og har gjort grundig forarbeid.
De har blant annet vært i London for å se nærmere på det kartet som Schröder-Stranz og hans følge må ha brukt for 100 år siden, og fått tak i utstyrslisten som viser hva ekspedisjonen hadde med seg.

– Vi vet de ble utstyrt av en foretning i Berlin, så hvis vi finner en leirplass med utstyr fra før første verdenskrig som kan knyttes til denne foretningen, er vi inne på noe. Vi har også håp om å finne flaskepost, noe som var vanlig å legge igjen for å gi beskjed om hva som hadde skjedd, sier Elpers.

Hun innrømmer at det er skuffende om de ikke finner noe i løpet av den to måneder lange ekspedisjonen.

– Jeg blir skuffet om vi ikke finner mer. Det er fortsatt slekninger av ekspedisjonens leder som lever i Tyskland, og det hadde vært fint å kunne gi de opplysninger om hva som egentlig skjedde, sier Elpers.

– Men det viktige for oss blir uansett å lete så grundig at vi kan si med sikkerhet at det ikke er noen flere spor å finne. Da er ikke gåten mulig å løse, og da blir det sånn sett et avsluttet kapittel, sier Klauer.

Mest sannsynlig ligger levningene etter Herbert Schröder-Stranz, August Sandleben, Max Mayr og Richard Schmidt et sted under isbreene. Det er også mulig at de fant sin grav i Hinlopenstredet.

Se bildet større

Ekspedisjon: Bare sju av den femten medlemmene på den tyskarktiske ekspedisjonen overlevde turen, etter at skipet «Herzog Ernst» fikk problemer med pakkis ved Nordaustlandet. FOTO: Arkiv

Se bildet større

Ekspedisjonsleder: Det er fortsatt uvisst hva slags skjebne som møtte Herbert Schröder-Stranz på Nordaustlandet på Svalbard. FOTO: Arkiv

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!