Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil løse tysk polargåte

Polargåte: Husky-Expedition 2015 består av Regina Elpers, Björn Klauer, Morten Klauer og Håvard Ersland. De håper å kunne finne svaret på hva som skjedde med ekspedisjonsleder Herbert Schröder-Stranz og tre andre medlemmer av den tyske ekspedisjonen som utforsket Nordaustlandet for 100 år siden. FOTO: John Christian Nygaard

Vil løse tysk polargåte

Fire eventyrere vil finne ut hva som skjedde med ekspedisjonen til tyske Herbert Schröder-Stranz for over hundre år siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2015 kl 12:23

I august 1912 satte 15 deltakere fra den tyske Schröder-Stranz ekspedisjonen kursen mot Svalbard. Målet med turen var å teste utstyr og bidra med PR for finansieringen av en planlagt passering av nordvestpassasjen året etter.

Ekspedisjonen ble i stedet den største ulykken i tysk polarhistorie. Bare sju av medlemmene overlevde ferden, og flere av de omkomne ble aldri sett igjen. Deriblant ekspedisjonsleder Herbert Schröder-Stranz og tre andre medlemmer som var blitt satt i land for å utforske de store isbreene på Nordaustlandet.

– Hva som skjedde med disse fire deltakerne er fortsatt en gåte som vi håper å løse, sier Björn Klauer, som leder dagens ekspedisjon.

Ble gjort funn
Letingen vil foregå rundt et område på Nordaustlandet hvor det i 1937 ble funnet rester av en leir som var brukt av Schröder-Stranz.

– I leiren manglet det en del essensielt utstyr, noe som tyder på at de må ha gått videre. Vi håper nå å finne den siste leiren deres, sier Klauer, som også ledet en tilsvarende ekspedisjon i 2013. Da ble det funnet tre leirplasser, men det var ikke mulig å fastslå om noen av disse tilhørte Schröder-Stranz.

Dagens ekpedisjon består av Björn Klauer, Regina Elpers, Morten Klauer og Håvard Ersland. De har tilbrakt den siste tiden på Longyearbyen Camping, i påvente av at isforholdene i Duvefjorden skulle gjøre det mulig å gå i land med båt der for å sette opp basecamp.

Stort område
I løpet av den drøyt to måneder lange ekspedisjonen, som avsluttes 15. september, vil deltakerne finkjemme området etter spor som kan tyde på at det har vært mennesker der.

– Vi ser for eksempel se etter stein som ligger på en spesiell måte, som kan tyde på at den har vært brukt til noe. De tre leirplassene vi fant i 2013 ble funnet på grunn av stein som skilte seg ut i terrenget, sier Klauer.

– Blir skuffet
Både Björn og Regina har brukt mye tid på å lese historien om den fortapte ekspedisjonen, og har gjort grundig forarbeid.
De har blant annet vært i London for å se nærmere på det kartet som Schröder-Stranz og hans følge må ha brukt for 100 år siden, og fått tak i utstyrslisten som viser hva ekspedisjonen hadde med seg.

– Vi vet de ble utstyrt av en foretning i Berlin, så hvis vi finner en leirplass med utstyr fra før første verdenskrig som kan knyttes til denne foretningen, er vi inne på noe. Vi har også håp om å finne flaskepost, noe som var vanlig å legge igjen for å gi beskjed om hva som hadde skjedd, sier Elpers.

Hun innrømmer at det er skuffende om de ikke finner noe i løpet av den to måneder lange ekspedisjonen.

– Jeg blir skuffet om vi ikke finner mer. Det er fortsatt slekninger av ekspedisjonens leder som lever i Tyskland, og det hadde vært fint å kunne gi de opplysninger om hva som egentlig skjedde, sier Elpers.

– Men det viktige for oss blir uansett å lete så grundig at vi kan si med sikkerhet at det ikke er noen flere spor å finne. Da er ikke gåten mulig å løse, og da blir det sånn sett et avsluttet kapittel, sier Klauer.

Mest sannsynlig ligger levningene etter Herbert Schröder-Stranz, August Sandleben, Max Mayr og Richard Schmidt et sted under isbreene. Det er også mulig at de fant sin grav i Hinlopenstredet.

Se bildet større

Ekspedisjon: Bare sju av den femten medlemmene på den tyskarktiske ekspedisjonen overlevde turen, etter at skipet «Herzog Ernst» fikk problemer med pakkis ved Nordaustlandet. FOTO: Arkiv

Se bildet større

Ekspedisjonsleder: Det er fortsatt uvisst hva slags skjebne som møtte Herbert Schröder-Stranz på Nordaustlandet på Svalbard. FOTO: Arkiv

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!