Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil legge ned kullgruvene

– Norges troverdighet som miljøpådriver svekkes av kulldrift på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

– Skal Norge ha troverdighet, kan vi ikke være en foregangsnasjon for klimaet, og utvinne kull på Svalbard i tillegg til å være en av verdens største olje- og gasseksportører. Det henger ikke sammen.

Det sier avtroppende Rec-sjef Ole Enger til Dagens Næringsliv.

Enger peker på at kullkraft slipper ut mer CO2 enn andre, vanlige kraftkilder, og bidrar til at temperaturen på jordkloden øker. Han mener derfor at utslipp må koste mer og at det må satses enda mer på fornybar energi. Den avtroppende Rec-sjefen trekker fram solenergi, hvor Rec har vært i front, som en viktigere energikilde enn det IEA, det internasjonale energibyrået legger til grunn i sine anslag.

Stenging av kullproduksjon på Svalbard er ett av tre tiltak han mener Norge kan bidra med. De to øvrige er å jobbe for en avtale om pris på utslipp og utbygging av fornybar energi i fattige land.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!