Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil kutte 100 stillinger

Styreleder Annette Malm Justad og resten av styret må mandag vedta tidenes kuttplan i Store Norske. Her fra åpningen av Lunckefjellgruva i feburar i år. FOTO: Eirik Palm

Vil kutte 100 stillinger

Administrasjonen i Store Norske foreslår å kutte 100 stillinger i det statlige gruveselskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.11.2014 kl 20:20

Forslaget, som skal behandles i et ekstraordinært styremøte i Store Norske mandag, innebærer store kostnadskutt.

Årsaken er krisen i kullselskapet som følge av lave kullpriser og problemer med oppstarten av den nye Lunckefjellgruva, som ble åpnet i februar.

Tidenes kutt

Svalbardposten skrev nylig at Store Norske har et negativt resultat etter årets første ni måneder på 225 millioner kroner, og at det ligger an til et underskudd på nærmere 400 millioner kroner.

Når styreleder Annette Malm Justrad samler styre til ekstraordinært møte mandag, må det ta stilling til det som må betegnes som tidenes kutt i Store Norske. Krisen i selskapet er stor, og underskuddet vokser for hver dag. Administrerende direktør Per Andersson foreslår at produksjonen endres slik at kostnadene reduseres til et minimum. Det innebærer at det lettest tilgjengelige kullet tas ut. Samtidig skal lønnsomheten i Gruve 7 vurderes.

Ny runde
I tillegg kommer en ny, stor bemanningsreduksjon. I fjor var målet å kutte omkring 80 stillinger. Nå foreslåes det at rundt 100 nye skal bort, og i dag ble saken drøftet med de tilitsvalgte i selskapet.

- Dette skal danne fundamentet for videre diskusjoner med bank og eier for å finne finansieringsløsninger som vi er helt avhengige av, sier Andersson i en pressemelding.

Store Norske har i dag omlag 340 ansatte. Målet var å komme ned på rundt 300 ansatte under siste kuttrunde, men problemer med Lunckefjellgruva førte til at selskapet i sommer måtte ansette rundt 30 nye gruvearbeidere på en ettårskontrakt for å sikre kullproduksjonen.


Magre år

Kullprisen har det siste året vært nede i nesten 71 dollar tonnet. Prognosene for kull tilsa for litt siden at prisene skulle opp, men nå har det snudd. I tillegg har produksjonen vært lavere på grunn av problemer i den nye Lunckefjellgruva, og i sommer ble det klart at selskapet må ansette et trettitall gruvearbeidere på en årskontrakt for å produsere kull fra randsonen i Svea Nord. Dermed øker driftskostnadene ytterligere.
Øystein Noreng, professor emeritus og ekspert på energi, tror heller ikke det blir enklere for Store Norske framover.

– Jeg tror vi går mot et overskudd av energi i verden med mye olje og naturgass, hvor forbruket stagnerer mens tilbudet øker. Det har du i en tiårsperiode. Kullprisene vil fortsette å falle, sier Noreng som heller ikke har særlig stor tro på at det kommer flere kullgruver.

– Jeg er ikke sikker på det, sier han.

Store Norske jobber med Ispallen som den neste store kullgruva når Lunckefjellgruva og siste rest fra Svea er utdrevet om noen år.

SAKEN OPPDATERES

LES OGSÅ: Skal i samtaler med Store Norske

LES OGSÅ: Spår 10 magre år

LES OGSÅ:
- Situasjonen er alvorlig

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!