Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil kartlegge farlig fjellside

I øverkant av det skraverte feltet går sprekken som bekymrer forskerne. Bildet er hentet fra søknaden til Norut. FOTO: Norut

Her er søkerne til miljøvernfondet

Vil kartlegge farlig fjellside

Den skraverte delen av fjellsiden kan rase ut, og utgjør en risiko, mener forskere. Nå søker de prosjektstøtte fra Svalbards miljøvernfond.

Sprekken er mellom en halv og én meter bred og strekker seg på tvers av Gruvefjellet over Gruve 2B. Dybden varierer mellom 1 og 3,5 meter og fjellet på oversiden er ustabilt, skriver Norut som ønsker å foreta målinger av fjellet ved hjelp av en radar (Gamma Portable Radar Interferometer, GPRI) for å få fastslå faren dette medfører.

– Utsatt
Sprekken er mulig å se på flybilder fra 1990, og i november valgte Norges geologiske undersøkelse (NGU) å lage en bekymringsmelding «om to potensielt ustabile områder i Longyeardalen». I verste fall kan mellom 10.000 og 20.000 kubikkmeter steinmasse rase ut og gjøre store ødeleggelser på Gruve 2B som har historisk verdi, og på veien opp til Nybyen. I tillegg utgjør en ustabil fjellknatt en mulig risiko for bygninger og mennesker, siden den kan rase ut, skriver Markus Eckerstorfer i Norut.

Leder i Bydrift, Marianne Aasen, sa til Svalbardposten i sepember 2012 at det ikke er penger til overvåkning av de rasutsatte områdene.

Eckerstorfer ønsker å undersøke grunnfjellet i området allerede neste sommer. Han vil fastslå hvor stor faren er, og eventuelt hvor og når massene kollapser.

– Med varmere klima er det sannsynlig at frekvensen av ekstreme værfenomener som kraftig regn, regn om vinteren, plutselige temperaturøkninger eller snøstormer forårsaker katastrofale sprekkprosesser. Dette er et problem i Longyearbyen, hvor liv og infrastruktur er utsatt for risiko, framholder han i søknaden.

71 søknader

Norut er én av søkerne til høstens tildeling fra Svalbards miljøvernfond.
Miljøvernfondet fikk i høst inn 71 søknader om støtte til prosjekter. Søknadssummen er totalt på 25,19 millioner kroner, og behandlingen av søknadene er allerede i gang.
Til sammen denne høsten har fondet seks millioner kroner som skal deles ut, og i midten av oktober er sekretariatets innstilling klar. 25. november vil styreleder Morten Ruud offentliggjøre hvilke prosjekter som har fått støtte.

Nytt av i høst er også at søknadene nå sendes elektronisk gjennom søknadsportalen til Miljødirektoratet. Totalt i 2014 har det kommet inn 145 søknader om støtte til ulike prosjekter og tiltak.

Nøkkelord

Se bildet større

Søkerne til Svalbards miljøvernfond høsten 2014. Klikk på bildet for å forstørre. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!