Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil kartlegge farlig fjellside

I øverkant av det skraverte feltet går sprekken som bekymrer forskerne. Bildet er hentet fra søknaden til Norut. FOTO: Norut

Her er søkerne til miljøvernfondet

Vil kartlegge farlig fjellside

Den skraverte delen av fjellsiden kan rase ut, og utgjør en risiko, mener forskere. Nå søker de prosjektstøtte fra Svalbards miljøvernfond.

Sprekken er mellom en halv og én meter bred og strekker seg på tvers av Gruvefjellet over Gruve 2B. Dybden varierer mellom 1 og 3,5 meter og fjellet på oversiden er ustabilt, skriver Norut som ønsker å foreta målinger av fjellet ved hjelp av en radar (Gamma Portable Radar Interferometer, GPRI) for å få fastslå faren dette medfører.

– Utsatt
Sprekken er mulig å se på flybilder fra 1990, og i november valgte Norges geologiske undersøkelse (NGU) å lage en bekymringsmelding «om to potensielt ustabile områder i Longyeardalen». I verste fall kan mellom 10.000 og 20.000 kubikkmeter steinmasse rase ut og gjøre store ødeleggelser på Gruve 2B som har historisk verdi, og på veien opp til Nybyen. I tillegg utgjør en ustabil fjellknatt en mulig risiko for bygninger og mennesker, siden den kan rase ut, skriver Markus Eckerstorfer i Norut.

Leder i Bydrift, Marianne Aasen, sa til Svalbardposten i sepember 2012 at det ikke er penger til overvåkning av de rasutsatte områdene.

Eckerstorfer ønsker å undersøke grunnfjellet i området allerede neste sommer. Han vil fastslå hvor stor faren er, og eventuelt hvor og når massene kollapser.

– Med varmere klima er det sannsynlig at frekvensen av ekstreme værfenomener som kraftig regn, regn om vinteren, plutselige temperaturøkninger eller snøstormer forårsaker katastrofale sprekkprosesser. Dette er et problem i Longyearbyen, hvor liv og infrastruktur er utsatt for risiko, framholder han i søknaden.

71 søknader

Norut er én av søkerne til høstens tildeling fra Svalbards miljøvernfond.
Miljøvernfondet fikk i høst inn 71 søknader om støtte til prosjekter. Søknadssummen er totalt på 25,19 millioner kroner, og behandlingen av søknadene er allerede i gang.
Til sammen denne høsten har fondet seks millioner kroner som skal deles ut, og i midten av oktober er sekretariatets innstilling klar. 25. november vil styreleder Morten Ruud offentliggjøre hvilke prosjekter som har fått støtte.

Nytt av i høst er også at søknadene nå sendes elektronisk gjennom søknadsportalen til Miljødirektoratet. Totalt i 2014 har det kommet inn 145 søknader om støtte til ulike prosjekter og tiltak.

Nøkkelord

Se bildet større

Søkerne til Svalbards miljøvernfond høsten 2014. Klikk på bildet for å forstørre. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!