Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil jage gjess med helikopter

Forskerne vil bruke helikopter for å samle kortnebbgjess i Sassen. FOTO: Birger Amundsen

Vil jage gjess med helikopter

Danske forskere vil bruke helikopter til å jage kortnebbgjess langs sørsiden av Sassenfjorden. Fuglene skal jages inn i ruser for å merkes i vitenskapens tjeneste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2012 kl 09:36

Planen er å samle gås på strekningen fra Deltaneset østover til Fredheim. En stor innhegning skal plasseres ved utløpet av Sassenelva, og helikopteret brukes til å jage gjess inn i den.

Forsker Jesper Madsen ved Aarhus Universitet skriver i søknaden til Sysselmannen: «Foran rusen skal helikopteren langsomt bevæge sig bak flokken, der presses ind i rusen, mens folk på jorden ligger gemt og kan træde til for at lukke rusen bag gåseflokken.»

Kortnebbgåsa er under myting når fangsten er planlagt, det vil si at de har felt vingefjær og ikke kan fly før nye er vokst ut. 

Vanskelig å få kontroll

Formålet med fangsten, ifølge Madsen, er «populationsdynamiske studier» og analyser av variasjoner i trekkmønsteret. Gjessene vil bli merket med halsringer og fotringer før de slippes fri. 

Forskeren antar at helikopteret vil bruke én time på operasjonen. Etter at gåseflokken er fanget, vil selve merkingen ta fra tre til fem timer.

Operasjonen skal foregå i begynnelsen av august. Madsen skriver at de har positive erfaringer med å fange gjess i Gipsdalen og på Daudmannsøyra i munningen av Isfjorden. 

Drives ut på fjorden

I disse områdene omringes flokken til fots og drives ut på fjorden, og derfra videre inn i ruser ved bruk av kajakk. I Sassen er det ikke like enkelt for forskerne å få kontroll fordi gjessene trekker ned elva.

Jesper Madsen understreker at de har arbeidet med ynglebiologien hos kortnebbgjess i Sassendalen i ti år, og at det vil være av stor faglig verdi å kunne fortsette programmet. Nå med bruk av helikopter.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!