Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke være uteligger

HYBELLEILIGHET: Freia Hutzschenreuter (68) bor på hybelleilighet i Nybyen og pendler mellom Bayern i sør-Tyskland og Longyearbyen. Hun presiserer at hun slett ikke var uteligger høsten 1975, selv om tyske myndigheter mener noe annet. FOTO: Birger Amundsen

Vil ikke være uteligger

Freia Hutzschenreuter finner seg ikke i å være registrert i tyske arkiver som bostedsløs på Svalbard høsten 1975.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det hele har sin bakgrunn i hennes strev med å få sin rettmessige pensjon. Freia Hutzschenreuter var 18 år da hun i 1956 kom til Norge fra Vest-Tyskland og fikk seg arbeid på Findus i Hammerfest.

I årene som fulgte fartet hun rundt på hele Nordkalotten, før hun i 1968 kom til Longyearbyen og begynte som messejente i anleggsleiren i forbindelse med utbyggingen av Gruve 7. Siden har hun vært her.

Bostedsløs
Etter mye fram og tilbake er pensjonsutbetalingen nå i orden, og blir samordnet mellom Norge og Tyskland. I strømmen av papirer fram og tilbake mellom Tyskland og Norge er Freia blitt registrert som bostedsløs i to og en halv måned, fra 15. september 1975 til 1. januar 1976.
I følge Freia oppfattes det å være bostedsløs i Tyskland, uten at det skyldes krigshandling eller naturkatastrofe, utelukkende negativt. Da mangler du tak over hodet.
– Det var dråpen som fikk det til å flyte over for meg, sier Freia oppgitt. Hun bodde på hybel i Nybyen den gang for over 30 år siden og var i full jobb hos Store Norske.

I et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) skriver hun: «Jeg vil ikke gå i de tyske arkiver som “uteliggersken fra Longyearbyen”. Da jeg skjønte at det tar lang tid å rydde opp i dette, ba jeg min saksbearbeider ved Deutsche Rentenversicherung, Herr Düwel, om å holde min akt åpen til jeg selv skriver at den kan lukkes.»

Til Strasbourg
Saken har ingen betydning for pensjonsutbetalingen, men Freia vil at rett skal være rett.
– Jeg vil at det skal stå slik det faktisk er i de tyske papirene, uansett om det er godt eller mindre godt. Det som er viktigst for meg er at det skal være sant, sier hun.
– Det er jo sinnsykt. Og ikke er det heller snø nok på denne tiden av året slik at jeg kunne ha bodd i en snøhule, sier hun.

Freia har drevet en omfattende korrespondanse om saken, uten resultat. Nå vil ingen lenger ha noe med henne eller hvordan hun bodde i 1975 å gjøre.
– Jeg vil om så gå videre med dette til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Der er den muligheten som står igjen, sier hun med et sukk.

FREIA HUTZSCHENREUTER
• Født i Neukirchen i Øst-Tyskland i 1938.
• Familien rømte til Vest-Tyskland i 1949.
• Freia dro nordover i 1956 og kom først til Hammerfest.
• Arbeidet over hele Nordkalotten, fra Kirkenes i øst til Island og Grønland i vest.
• Kom til Svalbard i 1968 som messejente i Gruve 7-leiren.
• Er i dag pensjonist og bor i den gamle Formannsmessen i Nybyen.
• Blir boende på Svalbard til Venuspassasjen i 2012.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!