Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke være uteligger

HYBELLEILIGHET: Freia Hutzschenreuter (68) bor på hybelleilighet i Nybyen og pendler mellom Bayern i sør-Tyskland og Longyearbyen. Hun presiserer at hun slett ikke var uteligger høsten 1975, selv om tyske myndigheter mener noe annet. FOTO: Birger Amundsen

Vil ikke være uteligger

Freia Hutzschenreuter finner seg ikke i å være registrert i tyske arkiver som bostedsløs på Svalbard høsten 1975.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det hele har sin bakgrunn i hennes strev med å få sin rettmessige pensjon. Freia Hutzschenreuter var 18 år da hun i 1956 kom til Norge fra Vest-Tyskland og fikk seg arbeid på Findus i Hammerfest.

I årene som fulgte fartet hun rundt på hele Nordkalotten, før hun i 1968 kom til Longyearbyen og begynte som messejente i anleggsleiren i forbindelse med utbyggingen av Gruve 7. Siden har hun vært her.

Bostedsløs
Etter mye fram og tilbake er pensjonsutbetalingen nå i orden, og blir samordnet mellom Norge og Tyskland. I strømmen av papirer fram og tilbake mellom Tyskland og Norge er Freia blitt registrert som bostedsløs i to og en halv måned, fra 15. september 1975 til 1. januar 1976.
I følge Freia oppfattes det å være bostedsløs i Tyskland, uten at det skyldes krigshandling eller naturkatastrofe, utelukkende negativt. Da mangler du tak over hodet.
– Det var dråpen som fikk det til å flyte over for meg, sier Freia oppgitt. Hun bodde på hybel i Nybyen den gang for over 30 år siden og var i full jobb hos Store Norske.

I et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) skriver hun: «Jeg vil ikke gå i de tyske arkiver som “uteliggersken fra Longyearbyen”. Da jeg skjønte at det tar lang tid å rydde opp i dette, ba jeg min saksbearbeider ved Deutsche Rentenversicherung, Herr Düwel, om å holde min akt åpen til jeg selv skriver at den kan lukkes.»

Til Strasbourg
Saken har ingen betydning for pensjonsutbetalingen, men Freia vil at rett skal være rett.
– Jeg vil at det skal stå slik det faktisk er i de tyske papirene, uansett om det er godt eller mindre godt. Det som er viktigst for meg er at det skal være sant, sier hun.
– Det er jo sinnsykt. Og ikke er det heller snø nok på denne tiden av året slik at jeg kunne ha bodd i en snøhule, sier hun.

Freia har drevet en omfattende korrespondanse om saken, uten resultat. Nå vil ingen lenger ha noe med henne eller hvordan hun bodde i 1975 å gjøre.
– Jeg vil om så gå videre med dette til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Der er den muligheten som står igjen, sier hun med et sukk.

FREIA HUTZSCHENREUTER
• Født i Neukirchen i Øst-Tyskland i 1938.
• Familien rømte til Vest-Tyskland i 1949.
• Freia dro nordover i 1956 og kom først til Hammerfest.
• Arbeidet over hele Nordkalotten, fra Kirkenes i øst til Island og Grønland i vest.
• Kom til Svalbard i 1968 som messejente i Gruve 7-leiren.
• Er i dag pensjonist og bor i den gamle Formannsmessen i Nybyen.
• Blir boende på Svalbard til Venuspassasjen i 2012.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!