Vil ikke stenge Helvetiadalen

Sysselmannen benekter at de vil stenge Helvetiadalen, til tross for at det er foreslått i et notat til Miljøverndepartementet.

Publisert

Sysselmannen, gjennom kommunikasjonsrådgiver Liv Asta Ødegaard, benekter i en epost at Sysselmannen vil stenge Helvetiadalen og De Geerdalen for skutertrafikk.

«Sysselmannen har ikke foreslått dette, og Svalbardposten gir ingen opplysninger som støtter at Sysselmannen har et slikt syn. Svalbardposten viser til et notat til Miljøverndepartementet av 21. desember 2012, men dette inneholder ikke et slikt forslag fra oss», skriver Ødegaard.

Sysselmannen har også lagt denne meldingen ut på sine nettsider.

I notatet fra Sysselmannen til Miljøverndepartementet framgår likevel at stenging ble foreslått under møtet. Til stede på møtet var representanter fra reiselivsnæringen, samt at Miljøverndepartementet (MD) og Direktoratet for naturforvaltning (DN) «var invitert». Hvorvidt de faktisk var til stede framgår ikke av notatet.

Les notatet fra Sysselmannen til Miljøverndepartementet her.

Foreslått eller ikke

Hensikten med møtet, ifølge notatet, var å komme med forslag «for tilrettelegging for ikke-motorisert friluftsliv og turisme på Svalbard».

Under møtet viste reiselivsnæringen til at det var mange hundespann i Bolterdalen, «og det ble spurt om mulighetene for å vurdere nye områder for å drive ikke-motorisert næringsliv». «Det ble også diskutert å opprette et nytt ikke-motorisert område fra Helevtiadalen til Elveneset.»

Det er altså ikke Sysselmannen som forslår stengingen, men like fullt er det Sysselmannen som tar forslaget med i sitt notat til MD.

Ødegaard insisterer på at møtet det refereres til ikke ble holdt i desember 2012, til tross for at notatet faktisk er datert 21. desember 2012: «Det var et møte våren 2009, hvor bl.a. reiselivet kom med innspill/forslag til aktiviteter som kunne øke ikke-motorisert ferdsel.»

Hvorfor Sysselmannen skriver et notat om saken først etter tre år, og sender det til MD, er uklart for Svalbardposten. Av notatet framgår det ingen steder at møtet det refereres til ble avholdt i 2009.

Flere næringshytter

Under møtet ble det også reist spørsmål fra reiselivsnæringen om flere tilgjengelige hytter i Longyearbyens nærområde, «for å øke mulighetene for ikke-motoriserte turer med mulighet for en pause inne eller overnatting», som det står i notatet.

Sysselmannen skriver: « Sysselmannen mener at dersom det skal bli flere hytter tilgjengelig for ikke-motorisert ferdsel, kan dette skje gjennom at foreninger kjøper hytter i nærområdet når de er til salgs.»

Det har ikke vært mulig for Svalbardposten å få brakt klarhet i hvorvidt Sysselmannen med dette mener at privathytter skal kjøpes opp, og gjøres om til næringshytter.

Powered by Labrador CMS