Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke stenge for cruiseturister

Sysselmannen vil at turister som reiser på kystcruise med fartøy som «Polar Star» fortsatt skal kunne gå i land i østlige områder noenlunde fritt. FOTO: Birger Amundsen

Vil ikke stenge for cruiseturister

Sysselmannen anbefaler at turister fra ekspedisjonscruiseskip fortsatt skal kunne ferdes fritt i de østlige verneområdene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.02.2009 kl 19:48

Sysselmannen har oppsummert høringen av forslaget til endringer i verneforskriftene for de østlige verneområdene. I forslaget var det meste av Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya forbudt område for alle andre enn forskere. Det ble foreslått at ilandstiging kun skulle tillates i 16 lokaliteter.

Referanseområder

I tilrådningen til Direktoratet for naturforvaltning (DN) skriver Sysselmannen at de ikke anbefaler en slik regulering på grunn av «faglige og prosessmessige årsaker». Sysselmannen anbefaler isteden at det settes av ett eller to store referanseområder med totalt ferdselsforbud.

Basert på høringsuttalelser

– Vurderingen vi har gjort er basert på høringsuttalelser vi har fått inn. Mange var svært kritiske, både fra lokalt hold og sentrale institusjoner. Blant annet at forslaget om bestemte lokaliteter ikke tar høyde for sjøsikkerheten, at farvannet ikke er skikkelig kartlagt, sier naturvernrådgiver Johannes Abildsnes hos Sysselmannen.

Svalbardposten har en grundig gjennomgang av tilrådningen fra Sysselmannen i førstkommende avis.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!