Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke miste kolleger

Kjell-Ove Skredlund og Linda Bakken, her med Sigbjørn (3 mnd), er spente på hva som kommer til å skje i selskapet de jobber i. FOTO: Eirik Palm

Vil ikke miste kolleger

Linda Bakken (39) sender et varmt blikk til lille Sigbjørn (3 mnd.) som sitter på fanget til pappa Kjell-Ove Skredlund (29). Inne i leiligheten i Vei 238 er det lunt. På arbeidsplassen er det storm.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2014 kl 14:40

– Slik jeg opplever det nå, kan hva som helst skje, sier Bakken som til daglig jobber som AFIS-fullmektig for Store Norske på flyplassen i Svea. Paret møtte hverandre i Ny-Ålesund, og flyttet i 2012 til Longyearbyen, hvor de etablerte seg. Skredlund jobber i brann- og redningstjenesten i Svea, og de to har gått i 14/14-turnus. Når har han avspasering, er han hjemme med samboeren, som har fødselspermisjon. Denne uka ble det klart at 100 jobber i fare i kullselskapet.

– Det er ikke synd på oss. Vi må ikke bo på Svalbard. Vi kan flytte ned til fastlandet, og vi har ikke lån, understreker Bakken.

– Skalerer ned noen år
Tirsdag ettermiddag kom meldingen mange har fryktet: Administrasjonen foreslår å kutte 100 av dagens 340 stillinger i Store Norske. Dette kommer bare halvannet år etter forrige runde, da 80 stillinger ble vedtatt fjernet. I forslaget legges det videre opp til en sterkt redusert drift, hvor blant annet oppfaring av nye paneler stilles i bero og kun det lettest tilgjengelige kullet – det som er billigst å drive ut – produseres.

Årsaken er krisen i Store Norske. Kullprisene er lave og ligger minst ti doller under det som er nødvendig for å drive i balanse, og kullselskapet taper dermed penger på hver eneste kilo det produserer.

– Det kan vi ikke fortsette med. Vi ser at det kommer noen år som er vanskelige, og vi må skalere ned slik at vi kan ta ut mest mulig kull til lavest mulig pris, sier styreleder Annette Malm Justad.

Mandag samles styret til et ekstraordinæt møte. Justad vil ikke forskuttere utfallet, men sannsynligheten er stor for at vedtaket blir som forslaget, kanskje med mindre endringer.

– Dette blir et kort styremøte, sier Justad.

LES OGSÅ: – Folkene i Store Norske fortjener ikke dette

– Veldig dramatisk
27. oktober bekreftet styret at det er kritisk for hjørnesteinsbedriften og at den trenger hjelp fra eiere og banken. Siden har det vært jobbet med ulike løsninger, og tirsdag ble de ansatte orientert.

– Vi kan ikke fortsette som i dag. Dette er en del av flere ting vi må arbeide med, og en del av en totalplan for å få på plass et driftsopplegg for de neste årene, sier styrelederen.

Store Norske kommer også til å ha en gjennomgang av kontrakter med leverandører og redusere kostnader der det er mulig. I januar blir det møter med eieren og banken.

– Men først må vi ha en plan som vi mener er realistisk, og som kan aksepteres av banken. Dette er veldig dramatisk, for det angår veldig mange mennesker og hele svalbardsamfunnet, sier Justad.

Trist å miste kolleger
Bemanningskuttet er det andre på halvannet år. I 2013 vedtok selskapet å kutte 80 stillinger, og samboeren Kjell-Ove Skreberg var blant dem som ble oppsagt. Siden har han hatt korttidskontrakter, og sluttdatoen har til stadighet blitt forskjøvet.

– Det er jo litt spesielt, og selvsagt plager det å ha det hengende over seg, sier 29-åringen.

Krisen merkes også på jobben. Bakken forteller om en kollega som tidligere har vært stolt over å kunne si hvor han jobber. Nå føler han at han blir litt flau.

– Det er trist med alle kollegene vi mistet under nedskjæingene i fjor, og vi vil ikke miste flere. Det får store konsekvenser for mange, og det er tungt med en usikker jobbsituasjon, særlig for de som har barn i skolen, sier hun.

Ikke klar til å dra
Bakken er opptatt av miljøspørsmål, men mener det er en kraftig forenkling å si at det bare er å legge ned kulldriften.

– Longyearbyen vil bestå uten Store Norske, men i en helt annen form. Man må huske på at stopp i Svea også får følger for Sodexo, AF, Lufttransport og flere, samt familier som er med på lasset. Det får konsekvenser for antall barn i skole, ansatte og omsetning i butikkene. Kull-driften må antakelig avvikles på sikt, men det vil få store konsekvenser om det skjer nå. Vi er ikke klare for det ennå i Longyearbyen, framholder de.

– Hva om dere må flytte ned nå?

– Vi har ikke lyst til å flytte. Økonomisk er det ingen krise, men det er jo det med å ikke få bestemme selv når man skal dra. Vi setter pris på naturen, folket og miljøet her oppe. Vi føler at vi på ingen måte er ferdig med livet her, og ønsker ikke å flytte ned ennå.

LES OGSÅ: Vil kutte 100 stillinger

Mye på spill
Leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening advarer mot bagatellisering av krisen i Store Norske.

– Jeg synes fremdeles man merker en lettvint holdning om at staten kommer inn. Slik er ikke sitasjonen nå, og jeg tror det er mye mer på spill i dag, sier han.

– Lokalsamfunnet merker ikke nødvendigvis underskuddet, for driften er massiv uansett. Men noen av scenariene kan få dramatiske følger. Dette er ikke bare en klassisk hjørnesteinsproblematikk, framholder han.

Handel, transport, og andre stordriftfordeler kan bli rammet. Det samme gjelder selskap som baserer seg på oppdrag fra selskapet.

Se bildet større

Omlag 100 arbeidsplasser kan forsvinne i Store Norske. Hvilke, er foreløpig usikkert. Her fra Gruve 7. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!