Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke komme med noen dato

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ikke komme med noen dato for avklaringen om Store Norske og Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Krisen i Store Norske:

Vil ikke komme med noen dato

Seks av ti bedrifter på Svalbard venter nedgang de neste årene. Næringsforeningen frykter usikkerheten, men Næringsdepartementet nøler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2015 kl 20:54

Bedriftene er svært delte i forventningene til hva som kommer til å skje i 2016, når Store Norske har gjennomført de varslede kuttene. Det viser en undersøkelse som Svalbard Næringsforening gjennomførte denne uka. 58 prosent av de 91 bedriftene som deltok, svarer at de venter en nedgang i omsetningen, mens én bedrift frykter avvikling. 65 prosent tror det ikke kommer til å skje noe med antallet ansatte, mens nesten to av ti svarer at de sannsynligvis vil redusere.

Krever avklaring

Undersøkelsen sier imidlertid lite om antall ansatte, siden flertallet av bedriftene er små med én til ti ansatte. Fellesnevneren er at det generelt er stor usikkerhet.

Deltakerne svarer videre at de tror det kommer til å bli dyrere å være på Svalbard på grunn av økte avgifter. I tillegg er det usikkerhet om flytilbudet, og frykt for at fraktkostnadene skyter i været fordi stordriftsfordelene Store Norske har sørget for, faller bort.

Se bildet større

Leder i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik, sier det må komme en beslutning nå. FOTO: Eirik Palm

Andre svarer rett ut at de vil oppleve omsetningsvikt de kommende årene, og at varigheten avhenger av hvilke næringspolitiske tiltak regjeringen setter inn for å kompensere for kuttene i gruvedriften og virksomheten som er knyttet til ringvirkningene.

Nå krever næringsforeningen avklaring.

– Dette handler ikke om å diskutere ja eller nei til kullgruvedrift, det handler om at vi må vite hva vi kan forholde oss til fremover. Om eierne fortsetter å skyve beslutningen foran seg kan alternativet om styrt avvikling fort bli en realitet helt av seg selv – for hvem ønsker å jobbe i et selskap man ikke vet hvor er i morgen? skriver leder Terje Aunevik i en pressemelding.

– Tålmodigheten er slutt. Usikkerheten som råder medfører handlingsvakuum, og utydelige signaler om retning skaper uro i Longyearbyen, fastslår han.

Vil ikke kommentere frist

Styret i Store Norske har foreslått en driftshvile i Lunckefjell og Svea fra sommeren 2016, og samtidig en doblet produksjon i Gruve 7 og en økning fra 24 til 45 ansatte i gruva i Breinosa. Forutsetningen er at staten er villig til å gå inn med 95 millioner kroner årlig fram til 2019. Da faller den endelige skjebnen til Lunckefjellgruva til 1,2 milliarder kroner.

Store Norske-sjef Wenche Ravlo har sagt at hun må ha en avklaring til 23. november. Hvis ikke kan det ble flere enn 150 som mister jobben i kullselskapet, og dermed også flere i Longyearbyen som rammes.

Svalbardposten har hele onsdag forsøkt å få klarhet i Nærings- og fiskeridepartementet om hvor saken står, og om det kommer en avklaring før den kritiske datoen. Da avisen gikk i trykken var det fremdeles ikke kommet noe svar.

Om kvelden kom svaret:

– Vi er i nær dialog med Store Norske om situasjonen og selskapets videre utvikling. Det er en omfattende og viktig sak, og jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring om Store Norske kan være på plass. Saken har høy prioritet og vi arbeider så raskt det er mulig, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Hun legger til:

– Svalbard har en unik posisjon, både innenfor forskning og undervisning, reiseliv og romvirksomhet. Vi må se nærmere på hvordan vi best kan legge til rette for å videreutvikle eksisterende næringsliv og skape ny aktivitet i Longyearbyen og på Svalbard. Det er viktig å ha flere ben å stå på utover gruvedrift, skriver hun i en epost.

Forstår ikke

Samtidig forbereder Longyearbyen lokalstyre (LL) seg på effekten, og planlegger å få gjennomført en grundigere samfunns- og næringsanalyse for å forstå effekten og svingningene. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes viser til at kullselskapet allerede har kuttet nærmere 150 siden 2013. Siste undersøkelse viste at det var vekst i næringslivet og investeringsvilje i næringslivet, samtidig som innbyggertallet var på sitt høyeste til nå.

Se bildet større

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i Longyearbyen lokalstyre. FOTO: Christopher Engås

– Vi skjønner ikke hvorfor det var en topp på 2013. Det følger ikke synkront med trendene vi skulle tro var i samfunnet, sier han om den forrige analysen.

Saugnes tolket også at det var optimisme i næringslivet da LL og medlemmene i næringsforeningen hadde et kartleggingsmøte tidligere i høst. Men i sum er LL usikker på framtidige konsekvenser.

– Analysen vil være mer spissformulert om hva de ulike faktorene betyr, sier han.
LL vet heller ikke med sikkerhet hvor mange av de ansatte som pendler og hvor mange som er bosatt i Longyearbyen. Den siste tiden har det versert et tall på 70 prosent pendlere.

Saugnes mener også LL må ha en offensiv holdning i arealplanen, slik at den gir rom for utvikling og endringer i næringslivet framover.

– Vi ser også nå på prosjekter som det offentlige kan forskuttere, sier han.

– For viktig

Aunevik leser undersøkelsen dithen at næringslivet på Svalbard har kraft og vilje til å klare en omstilling, men at det er fare for forvitring.

– Denne energien er jeg redd forsvinner gradvis om det ikke raskt kommer signaler om retning. Uvissheten som råder, gjør at samfunnet mister kompetanse, utviklingskraft og ressurspersoner. Det kan raskt bli en veldig negativ spiral. Det koker ned til noe så enkelt og vanskelig som: Hva vil Norge med Svalbard, fastslår han.

Se bildet større

Godt over halvparten av bedriftene i undersøkelsen venter en nedgang i omsetningen på grunn av kullkrisen. Fire av ti har satt investeringer på vent, mens resten øker eller driver business as usual, viser resultater fra underøkelsen som Svalbard Næringsforening har gjennomført.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!