Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke inn på eiersiden

Foreløpig er fangsten i Barentsburg beskjeden, men Trust Arktikugol er klar til å si ja til et fiskemottak dersom Sysselmannen godkjenner prosjektet. FOTO: Eirik Palm

Vil ikke inn på eiersiden

Trust Arktikugol håper på et fiskemottak i Barentsburg, men vil ikke være medeier.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2013 kl 11:51

Bortsett fra enkelte fritidsfiskere som driver matauk på kaia i Barentsburg, er det ikke mye som minner om fiske og fiskeri i gruvebyen. Men ikke langt fra denne kaia vil Arctic Resource Norge AS bygge fiskemottak, trolig med frysehotell. Konsulentselskapet Sweco Norge er hyret inn for å bistå i prosessen med å få en godkjenning til å bygge og drive et slikt anlegg i den nest største bosetningen på Spitsbergen. Bak står blant annet russiske investorer gjennom selskapet Arctic Resource Moscow.

Positiv
Prosjektet følges fra øverste hold i gruvebyen, men generaldirektør Alexander P. Veselov understreker også at fiskeriaktivitet i Barentsburg bare vil være et supplement til dagens næringer.

– Hvis dette mottaket kommer, er det selvsagt positivt. Men for Trust Arktikugol er det heller ikke noen fare om det ikke kommer, sier Veselov til Svalbardposten.

Han forteller at planen er at fiskemottaket skal bygges på trustens tomt og at trusten vil levere tjenester som strøm, drikkevann og liknende.

– Vi vil gi tillatelse til mottaket under forutsetning av at alle tillatelser blir gitt på norsk side, sier han.

Vil ikke være medeier
Svalbardposten skrev 25. oktober om planene om å bygge et fiskemottak i Barentsburg. Planene har gitt myndighetene hendene fulle, siden det ikke finnes tilsvarende på øygruppen. De siste månedene har Sweco forsøkt å få en oversikt over krav på Svalbard, og arbeidet med å nøste opp i regelverket nærmer seg nå slutten. Totalt er anlegget kostnadsberegnet til rundt 200 millioner kroner, og planen er å ta imot fisk fra både russisk og utenlandsk flåte.

Arctic Resource Norge har tidligere opplyst at det er snakk om pelagisk fisk, altså sild, makrell og lodde.

Selskapet har også antydet at det kan være lokale medeiere, men Veselov er klar på at det er uaktuelt for trusten å delta.

– Vi vil bidra, men det vil være på kommersiell basis. Det er ikke aktuelt å være medeier, sier han.

Mangler kompetansen
Dette er heller ikke første gang det snakkes om slike planer. I 2005 var det planer om at Trust Arktikugol skulle bygge sitt eget mottak. Det skjedde ikke, og I 2007 ble planen på nytt lansert.

– Men da sa jeg nei. Dersom man ønsker å få det til, må det være profesjonelt, og Trust Arktikugol innehar ikke kompetansen innen fiskeindustri.

– Tror du det er mulig å få det til?

– Ja, men jeg tipper det kommer til å ta 30 år for norske myndigheter å behandle denne saken, sier Veselov lett ironisk, vel vitende om at det vil kreve en del arbeid å få alt av regelverk på plass.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!