Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke ha kulldrift

Store Norske driver to kullgruver på Svalbard. Gruve 7, i nærheten av Longyearbyen og Svea Nord, der dette bildet er tatt. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ikke ha kulldrift

SV vil legge ned kullgruvene på Svalbard. I dag kommer stortingets energi- og miljøkomité til Longyearbyen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:26

– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard. Ola Borten Moe er ivrig på å utvinne kullet, og der er vi veldig uenige, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til Klassekampen.

Partiet er også mot at Store Norske skal få åpne en ny kullgruve i Lunckefjellet. 

– Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål. Dette er ikke en sak som olje- og energidepartementet kan avgjøre alene, sier Valen.

Travelt besøk

Han er medlem i energi- og miljøkomiteen på stortinget som i dag kommer til Svalbard. De skal blant annet lære om turisme og næring og skal være på øygruppa til torsdag. I tillegg til å ha møter med Sysselmannen og Telenor, skal komiteen besøke Barentsburg og Ny-Ålesund. Valen er imidlertid ikke med på Svalbard-besøket.

Positive signaler

Søknaden om å få åpne en ny kullgruve er til behandling hos Miljøverndepartementet og skal avgjøres i løpet av høsten. Ap er positive til videre gruvedrift, det samme er olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Det samsvarer med signalene som kom i svalbardmeldingen våren 2009, der regjeringen går inn for videre kulldrift. Sp har imidlertid ikke konkludert i saken, men Borten Moe har tidligere uttalt til Dagsavisen at han ikke ser noen grunn til at det ikke skal være kulldrift på Svalbard, så lenge det ikke er uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier. 

Viktig for samfunnet

Også Sysselmannen og LO anbefaler åpning av en ny gruve. 

– Store Norske er viktig for samfunnet. Uten næringsvirksomhet basert på naturressurser, kan samfunnet fort bli et rent statsfinansiert samfunn avhengig av politiske overføringer og subsidiering. Kulldriften er også viktig for å opprettholde suvereniteten, sa LO-leder Roar Flåthen til Svalbardposten under sitt besøk for to uker siden. 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!