Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke ha kulldrift

Store Norske driver to kullgruver på Svalbard. Gruve 7, i nærheten av Longyearbyen og Svea Nord, der dette bildet er tatt. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ikke ha kulldrift

SV vil legge ned kullgruvene på Svalbard. I dag kommer stortingets energi- og miljøkomité til Longyearbyen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:26

– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard. Ola Borten Moe er ivrig på å utvinne kullet, og der er vi veldig uenige, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til Klassekampen.

Partiet er også mot at Store Norske skal få åpne en ny kullgruve i Lunckefjellet. 

– Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål. Dette er ikke en sak som olje- og energidepartementet kan avgjøre alene, sier Valen.

Travelt besøk

Han er medlem i energi- og miljøkomiteen på stortinget som i dag kommer til Svalbard. De skal blant annet lære om turisme og næring og skal være på øygruppa til torsdag. I tillegg til å ha møter med Sysselmannen og Telenor, skal komiteen besøke Barentsburg og Ny-Ålesund. Valen er imidlertid ikke med på Svalbard-besøket.

Positive signaler

Søknaden om å få åpne en ny kullgruve er til behandling hos Miljøverndepartementet og skal avgjøres i løpet av høsten. Ap er positive til videre gruvedrift, det samme er olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Det samsvarer med signalene som kom i svalbardmeldingen våren 2009, der regjeringen går inn for videre kulldrift. Sp har imidlertid ikke konkludert i saken, men Borten Moe har tidligere uttalt til Dagsavisen at han ikke ser noen grunn til at det ikke skal være kulldrift på Svalbard, så lenge det ikke er uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier. 

Viktig for samfunnet

Også Sysselmannen og LO anbefaler åpning av en ny gruve. 

– Store Norske er viktig for samfunnet. Uten næringsvirksomhet basert på naturressurser, kan samfunnet fort bli et rent statsfinansiert samfunn avhengig av politiske overføringer og subsidiering. Kulldriften er også viktig for å opprettholde suvereniteten, sa LO-leder Roar Flåthen til Svalbardposten under sitt besøk for to uker siden. 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!