Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke ha kulldrift

Store Norske driver to kullgruver på Svalbard. Gruve 7, i nærheten av Longyearbyen og Svea Nord, der dette bildet er tatt. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ikke ha kulldrift

SV vil legge ned kullgruvene på Svalbard. I dag kommer stortingets energi- og miljøkomité til Longyearbyen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:26

– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard. Ola Borten Moe er ivrig på å utvinne kullet, og der er vi veldig uenige, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til Klassekampen.

Partiet er også mot at Store Norske skal få åpne en ny kullgruve i Lunckefjellet. 

– Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål. Dette er ikke en sak som olje- og energidepartementet kan avgjøre alene, sier Valen.

Travelt besøk

Han er medlem i energi- og miljøkomiteen på stortinget som i dag kommer til Svalbard. De skal blant annet lære om turisme og næring og skal være på øygruppa til torsdag. I tillegg til å ha møter med Sysselmannen og Telenor, skal komiteen besøke Barentsburg og Ny-Ålesund. Valen er imidlertid ikke med på Svalbard-besøket.

Positive signaler

Søknaden om å få åpne en ny kullgruve er til behandling hos Miljøverndepartementet og skal avgjøres i løpet av høsten. Ap er positive til videre gruvedrift, det samme er olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Det samsvarer med signalene som kom i svalbardmeldingen våren 2009, der regjeringen går inn for videre kulldrift. Sp har imidlertid ikke konkludert i saken, men Borten Moe har tidligere uttalt til Dagsavisen at han ikke ser noen grunn til at det ikke skal være kulldrift på Svalbard, så lenge det ikke er uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier. 

Viktig for samfunnet

Også Sysselmannen og LO anbefaler åpning av en ny gruve. 

– Store Norske er viktig for samfunnet. Uten næringsvirksomhet basert på naturressurser, kan samfunnet fort bli et rent statsfinansiert samfunn avhengig av politiske overføringer og subsidiering. Kulldriften er også viktig for å opprettholde suvereniteten, sa LO-leder Roar Flåthen til Svalbardposten under sitt besøk for to uker siden. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!