Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke ha kulldrift

Store Norske driver to kullgruver på Svalbard. Gruve 7, i nærheten av Longyearbyen og Svea Nord, der dette bildet er tatt. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ikke ha kulldrift

SV vil legge ned kullgruvene på Svalbard. I dag kommer stortingets energi- og miljøkomité til Longyearbyen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:26

– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard. Ola Borten Moe er ivrig på å utvinne kullet, og der er vi veldig uenige, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til Klassekampen.

Partiet er også mot at Store Norske skal få åpne en ny kullgruve i Lunckefjellet. 

– Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål. Dette er ikke en sak som olje- og energidepartementet kan avgjøre alene, sier Valen.

Travelt besøk

Han er medlem i energi- og miljøkomiteen på stortinget som i dag kommer til Svalbard. De skal blant annet lære om turisme og næring og skal være på øygruppa til torsdag. I tillegg til å ha møter med Sysselmannen og Telenor, skal komiteen besøke Barentsburg og Ny-Ålesund. Valen er imidlertid ikke med på Svalbard-besøket.

Positive signaler

Søknaden om å få åpne en ny kullgruve er til behandling hos Miljøverndepartementet og skal avgjøres i løpet av høsten. Ap er positive til videre gruvedrift, det samme er olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Det samsvarer med signalene som kom i svalbardmeldingen våren 2009, der regjeringen går inn for videre kulldrift. Sp har imidlertid ikke konkludert i saken, men Borten Moe har tidligere uttalt til Dagsavisen at han ikke ser noen grunn til at det ikke skal være kulldrift på Svalbard, så lenge det ikke er uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier. 

Viktig for samfunnet

Også Sysselmannen og LO anbefaler åpning av en ny gruve. 

– Store Norske er viktig for samfunnet. Uten næringsvirksomhet basert på naturressurser, kan samfunnet fort bli et rent statsfinansiert samfunn avhengig av politiske overføringer og subsidiering. Kulldriften er også viktig for å opprettholde suvereniteten, sa LO-leder Roar Flåthen til Svalbardposten under sitt besøk for to uker siden. 

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!