Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke bo på forskerhotellet

Eike Müller, Louis Delmas, Eike Stübner, Pernilla Carlsson, Markus Eckerstorfer og Lucie Strub-Klein vil bo slik de gjør i dag. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Vil ikke bo på forskerhotellet

Ansatte på Unis er sterkt kritiske til at doktorgradsstipendiater skal bo på forskerhotellet. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2011 kl 10:54

– Vi roper ikke etter 200 kvadratmeter store slott. Vi vil bare gjerne beholde de små leilighetene vi har, sier Pernilla Carlsson.

Hun er doktorgradsstipendiat på Unis. Sammen med de andre stipendiatene har hun skrevet en kritisk høringsuttalelse til forslag til endringer i delplanen for forskerhotellet, som har fått navnet Unis Guest House.

Stipendiatene understreker i uttalelsen at de ikke er studenter, men ansatte, og at de er i Longyearbyen på lengre opphold. «Hyblene i forskerhotellet er altfor små for å bo i rundt 3-4 år», skriver de.

Endring

I utgangspunktet var det meningen at gjesteprofessorer og forskere skulle bo på forsker­hotellet i korte perioder.

I vår søkte Unis om å gjøre om bygningen fra næring til kombinert bolig og næring, slik at den kan brukes som hybelhus for doktorgradsstipendiatene.

Bruksendring krevde en endring av delplanen, og et forslag til det har vært ute på høring i sommer. Stipendiatene håper nå at politikerne ikke vil gå inn for endringen.

For lite plass

– Det er snakk om 25 kvadratmeter, uten bod og uten parkeringsplass. Vi har biler og skutere vi som alle andre i Longyearbyen, sier Pernilla Carlsson.

– Kunne du selv tenke deg å bo der?

– Nei, jeg ser ikke hvordan jeg skal få plass, svarer hun, mens hun rister på hodet.

Stipendiatene tror også at dårligere boligordning vil gjøre Unis til et mindre attraktivt arbeidssted.

– Det kan bli vanskelig å rekruttere stipendiater med familie, tror Carlsson.

Diskriminering

Forskerforbundet ved Unis har også skrevet en høringsuttalelse.

Maria Jensen er tillitsvalgt for de ansatte på Unis som er organisert i Forskerforbundet.

– Vi synes dette er veldig uheldig, og et dårlig signal fra en stor arbeidsgiver. Spørsmålet er om lokalstyret vil godta det som en akseptabel boligstandard, sier hun.

I uttalelsen påpeker forbundet at arbeidsmiljøloven slår fast at det ikke er tillatt å diskriminere midlertidig ansatte.

– Hvis det blir til at stipendiatene skal bo på forskerhotellet, er det diskriminering ifølge arbeidsmiljøloven, sier Jensen.

Har ikke råd

Administrerende direktør Gunnar Sand ved Unis er ikke overrasket over det som kommer fram i høringsuttalelsene.

– Stipendiatene ønsker seg noe bedre på boligsiden enn vi kan tilby. Det skjønner jeg godt, men vi kan ikke møte ønskene. Vi har ikke råd til at de får boliger med de betingelsene de historisk har fått, sier han.

Boligordningen ble gjort om da Unis måtte kutte budsjettene med 12 millioner kroner i 2009. Etter det garanterte ikke Unis lenger bolig for alle ansatte, og sluttet å subsidiere dem.

– Fra min side handler dette kort og godt om at Unis har en anstrengt økonomi. De som er tilsatt etter juni 2009, har langt færre goder og subsidier, og det er sånn det blir framover, sier Sand.

Skjer andre steder

– Er det diskriminering?

– Jeg ser at de mener det, men det gjøres forskjell på vitenskaplige ansatte og stipendiater ved alle universiteter, nå også hos oss, svarer Sand.

Politikerne tar stilling til søknaden i høst. Saken skal opp i Miljø- og næringsutvalget, men det er usikkert om det vil skje på det første møtet etter sommeren, som er 5. september.

Endelig avgjørelse er det lokalstyret som tar.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!