Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke åpne SvalSat-vei

 

Vil ikke åpne SvalSat-vei

Norsk Romsenter ønsker ikke at veien til SvalSat skal brukes til turisme. Det setter en stopper for den planlagte turistleiren til Svalbard Explorer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Verken Sysselmannen eller Longyearbyen lokalstyre har noe imot at Steve Torgersen, som driver selskapet Svalbard Explorer, skal få etablere turistleir på Platåberget. Forutsetningen var imidlertid at han fikk en avtale med SvalSat om bruk av veien.

Vil ikke søke
Nå har Norsk Romsenter, som er konsesjonsinnehaver, satt en stopper for planene. I et brev til Sysselmannen skriver administrerende direktør Bo Andersen at de er blitt enige med Kongsberg Satellite Services (KSAT) og SvalSat om at de ikke ønsker å søke om bruksendring på veien, slik at den skal kunne brukes til turistformål.
«Dette skyldes ikke minst sikkerheten til de som benytter adkomsten både ved transport opp på fjellet og mulighetene for egenferdsel uten tilstrekkelig sikkerhet. Videre vil den store anleggsvirksomheten som planlegges sommeren 2007, som blant annet inkluderer forbedring av rassikringen, gjøre adkomsten vanskelig», skriver Andersen i brevet.

Fikk lov i fjor
I tillatelsen fra Miljøverndepartementet i 1996 ble det understreket at veien ikke skal være åpen for allmenn ferdsel. Norsk Romsenter har tidligere foreslått at den kunne være en del av veinettet i Longyearbyen, noe daværende Svalbard Samfunnsdrift ikke ønsket, blant annet fordi det var de som ville få driftsansvaret. Nå er det Norsk Romsenter, via operatøren av SvalSat, KSAT, som har dette ansvaret.
KSAT ga i fjor tillatelse til begrenset bruk av veien for å hjelpe turistnæringen i Longyearbyen. Snømangelen tidlig i sesongen førte til at flere turoperatører flyttet sine opplegg til Platåberget. Da ble det inngått en avtale som understreket at bruken var på egen risiko og at SvalSat ikke kunne stilles ansvarlig ved ulykker eller ved stengt adkomst.

Prøvde å hjelpe
I brevet til Sysselmannen beklager Bo Andersen at behovet for å søke om bruksendring av veien ble oversett i fjor.
–KSAT og SvalSat prøvde å være imøtekommende og hjelpe til i en vanskelig situasjon, men da gjorde de noe utover det de hadde lov til i forhold til konsesjonen. Nå som vi fikk en formell søknad måtte vi vurdere spørsmålet prinsipielt, for denne veien er ikke beregnet for allmenn trafikk, sier Andersen.
– Vil dette gjøre det mer vanskelig å få midlertidig tillatelse til å bruke veien, slik som noen operatører fikk i fjor?
– Det vil det nok. En slik bruk har vi nå vurdert som en konsesjonsendring, og det ønsker vi ikke å søke om så lenge det er vi som har ansvaret for veien.

Flytter til Gruve 7
Steve Torgersen har nå sendt en ny søknad til Sysselmannen og Lokalstyret om å få etablere en tilsvarende leir som han søkte om på Platåberget, på Gruve 7-fjellet.
– Leiren skal ligge mellom Eiscat og innslaget til Gruve 7. Den blir liggende utenfor området til Eiscat, veien opp dit er åpen, og grunneier er positive. Jeg kan ikke se at leiren skal komme i konflikt med noen, sier Torgersen.
Den eneste begrensningen han ser for seg er at Eiscat ikke ønsker turisttrafikk på veibiten mellom Gruve 7 og radarantennene.
– Det er ikke noe problem. Jeg kan parkere ved Gruve 7 og gå opp til campen etter å ha gitt gjestene en innføring i gruvedrift, sier Torgersen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!