Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil hente Svalbard-øy

Alex Hartley oppdaget øya i 2004. FOTO: Cape Farewell

Vil hente Svalbard-øy

Den britiske kunstneren Alex Hartley ønsker å ta med seg masse fra en Svalbard-øy til et kunstprosjekt som skal vises under OL i England i 2012.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2009 kl 10:04

Øya ligger i Ginevrabotnen øverst i Storfjorden mellom Olav V Land og Barentsøya og har gradvis kommet til syne ettersom Sonklabreen har trukket seg tilbake. Øya ligger ikke i noe verneområde.

Hartley ønsker å ta med seg nok masse til å fylle opp en liten pram med samme form som den opprinnelige øya. Denne vil han taue med seg til Storbritannia med slepebåt. Han skal etter planen innom alle havner i Sør-Vest-England før øybåten ender sin ferd i Weymouth, Dorset, der de olympiske seilekonkurransene finner sted i 2012.

Han vil legge massen tilbake på øya når året er omme.

Trenger tillatelse

Med sitt øyprosjekt har Alex Hartley blitt plukket ut som ett av tolv kunstprosjekter som skal vises under de olympiske leker i London i 2012. Kunstneren har fått 500.000 pund fra det engelske kulturrådet til prosjektet. Han må imidlertid ha tillatelse fra Sysselmannen til å hente massen. 

I et brev til sysselmann Odd Olsen Ingerø skriver Hartley at han håper den olympiske ånd vil gjøre at sysselmannen vil samarbeide med ham. Hartley ønsker med sitt kunstprosjekt å sette fokus på klimaendringer og på at man må ta vare på den ville naturen som fortsatt finnes.

Original søknad

Det er naturvernrådgiver Knut Fossum hos Sysselmannen som skal behandle søknaden. 

– Dette er en av de mest originale forespørsler jeg har fått, sier Fossum. 

Han påpeker at det er et relativt stort inngrep Hartley planlegger, og at kunstneren trenger tillatelse til terrenginngrep etter Svalbardmiljøloven dersom han skal kunne gjennomføre prosjektet. Sysselmannen har foreløpig ikke behandlet søknaden. 

– Jeg har forstått det slik at hvis han får nei her på Svalbard vil han prøve et annet sted i Arktis, sier Fossum. 

Bad om suverenitet 

Svalbardposten skrev i 2006 om at Alex Hartley søkte om suvereniteten til den nye øya, som han ønsket skulle hete Nymark. Navnekomiteen i Norsk Polarinstitutt bestemte siden at øya skulle hete Nyskjeret. Hartley fikk heller ikke medhold i søknaden om suverenitet. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!