Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil hente Svalbard-øy

Alex Hartley oppdaget øya i 2004. FOTO: Cape Farewell

Vil hente Svalbard-øy

Den britiske kunstneren Alex Hartley ønsker å ta med seg masse fra en Svalbard-øy til et kunstprosjekt som skal vises under OL i England i 2012.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2009 kl 10:04

Øya ligger i Ginevrabotnen øverst i Storfjorden mellom Olav V Land og Barentsøya og har gradvis kommet til syne ettersom Sonklabreen har trukket seg tilbake. Øya ligger ikke i noe verneområde.

Hartley ønsker å ta med seg nok masse til å fylle opp en liten pram med samme form som den opprinnelige øya. Denne vil han taue med seg til Storbritannia med slepebåt. Han skal etter planen innom alle havner i Sør-Vest-England før øybåten ender sin ferd i Weymouth, Dorset, der de olympiske seilekonkurransene finner sted i 2012.

Han vil legge massen tilbake på øya når året er omme.

Trenger tillatelse

Med sitt øyprosjekt har Alex Hartley blitt plukket ut som ett av tolv kunstprosjekter som skal vises under de olympiske leker i London i 2012. Kunstneren har fått 500.000 pund fra det engelske kulturrådet til prosjektet. Han må imidlertid ha tillatelse fra Sysselmannen til å hente massen. 

I et brev til sysselmann Odd Olsen Ingerø skriver Hartley at han håper den olympiske ånd vil gjøre at sysselmannen vil samarbeide med ham. Hartley ønsker med sitt kunstprosjekt å sette fokus på klimaendringer og på at man må ta vare på den ville naturen som fortsatt finnes.

Original søknad

Det er naturvernrådgiver Knut Fossum hos Sysselmannen som skal behandle søknaden. 

– Dette er en av de mest originale forespørsler jeg har fått, sier Fossum. 

Han påpeker at det er et relativt stort inngrep Hartley planlegger, og at kunstneren trenger tillatelse til terrenginngrep etter Svalbardmiljøloven dersom han skal kunne gjennomføre prosjektet. Sysselmannen har foreløpig ikke behandlet søknaden. 

– Jeg har forstått det slik at hvis han får nei her på Svalbard vil han prøve et annet sted i Arktis, sier Fossum. 

Bad om suverenitet 

Svalbardposten skrev i 2006 om at Alex Hartley søkte om suvereniteten til den nye øya, som han ønsket skulle hete Nymark. Navnekomiteen i Norsk Polarinstitutt bestemte siden at øya skulle hete Nyskjeret. Hartley fikk heller ikke medhold i søknaden om suverenitet. 

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!