Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha

Bussvegg: Flybussen sørger for at utsikten fra panoramavinduet i ankomsthallen blir lik null. Avinor-sjef Morten Ulsnes og prosjektleder Trine Krystad vil endre parkeringsvanene ved flyplassen. FOTO: Eirik Palm

Vil ha "WOW-effekt" i ankomsthallen

Avinor og Visit Svalbard vil gi passasjerene utsikt, men da må bussene, taxiene og privatbilene utenfor flyterminalen flyttes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2015 kl 16:41

Månen kaster blått lys over Revneset og Adventtoppen på nordsiden av Adventfjorden. Det får ikke passasjerene se fra panoramavinduene i ankomsthallen, for siktelinja er sperret av bussen I tillegg går flere biler utenfor terminalen på tomgang.


«Wow-effekt"
Det gir et dårlig førsteinntrykk av Svalbard, mener Visit Svalbard og Avinor.

– Hele panoramaet er rammet inn av flybusser og charterbusser. Vi skal åpne opp for å ivareta wow-effekten, sier Trine Krystad som leder bærekraftprosjektet i Longyearbyen.

På et møte forrige fredag hvor reiseliv og transportører deltok, var dette tema.

– Hensikten er å styrke attraksjonskraften til reisemålet når gjestene kommer. Utsikten og ankomsthallen er første kontaktpunkt når gjestene kommer, sier Krystad.


– Smidig

Dermed blir privatbiler fra begynnelsen av februar henvist til parkeringsplassen nedenfor terminalbygningen, mens taxiene skal stå der bilene til nå har pleid å parkere. Flybussen flyttes lenger vest, mot avgangshallen, mens charterbussene plasseres mellom terminalen og hangaren.

– Hva med bilistene?

– Vi tror jo at dersom du forstår hvorfor vi vil stable om, så endrer du også atferden. Vi tror jo at dette er en smidig løsning, sier Trine Krystad.

Det har egentlig vært forbudt hele tiden å stå parkert utenfor terminalen, men forbudet har ikke blitt håndhevet, forteller Avinor-sjef Morten Ulsnes.


Helst ikke bøter
Det er fortsatt lov å stoppe for av- og påstigning utenfor inngangen til terminalen, men bilistene må sette kjøretøyet nede på plassen om de skal inn. De første to timene er parkeringen gratis, men deretter koster det penger.

– Når vi innfører dette den 9. februar, skal vi ha folk ute for å veilede i starten. Så må vi følge med på hvordan det kommer til å gå, sier Ulsnes som ikke ønsker å ta i bruk bøter.

– Vi har hjemmel for å gi bøter, men det er ikke det første virkemidlet vi ønsker å ta i bruk, sier Ulsnes, som samtidig viser til at flybussen innfører fastboendepriser for å gi et billigere tilbud og dermed mindre trafikk ved flyplassen.


Tomgang

I tillegg ønsker reiselivsnæringen at det skal bli slutt på køretøy som går på tomgang.

– Dette er et reisemål som tar miljøet på alvor. Da ønsker vi ikke at inntrykket skal være at bilene i hovedak står og durer på tomgang, sier Trine Krystad


Fortsatte økningen
161.223 passasjerer reiste over Svalbard lufthavn Longyear i fjor. Tallene fra Avinor viser at dette er en økning på 5,2 prosent fra året før.

– Det er vi absolutt fornøyd med. Vi hadde en voldsom økning i 2013. Vi trodde det skulle fortsette like bra. Slik ble det ikke, men vi er uansett fornøyde, sier Avinor-sjef Morten Ulsnes.

Flyplassen har aldri hatt så mange passasjerer før. Avinor Forrige rekord var i 2013 da passasjertallet passete 150.000.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!