Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha skikkelige fangstfolk

 

Vil ha skikkelige fangstfolk

Sysselmannen er ikke helt fornøyd med at folk kun tilbringer én sesong i Mushamna og på Austfjordnes, og vil gjerne ha fangstfolk som blir værende over flere år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi er interessert i mer permanente fangstmenn, og ser gjerne at noen tenker mer langsiktig. Hovedmålet vårt er å holde fangstkulturen levende, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Søknadsfristen til fangststasjonene Mushamna i Woodfjorden og Austfjordnes i Wijdefjorden gikk ut for fjorten dager siden. To fangstlag på til sammen fem personer har søkt, begge med Mushamna som førsteprioritet.

Øystein Killie (71) fra Finnsnes har søkt sammen med Willy Berg (64) fra Heimdal. Ketil Pettersen (50) fra Bodø har søkt sammen med sønnene Bård (20) og Sølve (17).
I sin søknad skriver Pettersen at motivasjonen er en sterk interesse for friluftsliv, fiske og jakt: «Polarlitteratur og egne opplevelser fra Svalbard har gitt oss ønske om å oppleve et år på øya.»

Isbjørnfangstmann
Pettersen var byggeleder for det tekniske anlegget i Marinlaboratoriet i Ny-Ålesund og tilbrakte mye tid der under byggingen. Sønnen Bård var fastlandselev ved videregående skole i Longyearbyen i 2004-2005.

Øystein Killie er en gammel ringrev med flere sesonger bak seg på Hopen og Bjørnøya på 1960- og 1970-tallet, den gang det foregikk storstilt selvskuddfangst på utestasjonene.
I sin søknad skriver han at han har nedlagt 200 isbjørn og noen polarrever. Killie og Berg søkte også i fjor, uten å bli valgt. Berg hjalp Kjell Reidar Hovelsrud med første byggetrinn i Mushamna for tyve år siden.
«Både Willy og jeg prioriterer Mushamna fordi vi begge har arbeidet med å få stasjonen bygget, og har derfor en spesiell følelse for stedet», skriver Killie.
Naturvernrådgiver Ian Gjertz hos Sysselmannen sier at tildelingen av hyttene forhåpentligvis vil være avklart innen utgangen av måneden.

Kravstor
Ordningen med utlån av fangststasjoner til personer som ønsker et års eventyr er utvilsomt med på å belaste Sysselmannens transportbudsjett. Miljøvernsjef Bergstrøm innrømmer også at enkelte overvintrere har vært svært kravstore.
– Vi måtte sette en grense for hva de kunne forvente av oss. De vil bli satt ut og hentet av oss, og de kan ta kontakt om det er noe de trenger og vi skal den veien likevel, sier han.
Fangststasjonen utlånes gratis, og Sysselmannen har ansvaret for større reparasjoner, tyngre vedlikehold og ovn til oppvarming. Fangstmannen skal ta seg av daglig vedlikehold.
– Velger dere feil folk siden ingen vil fortsette som fangstmann?
– Jeg er ikke så sikker på at det finnes så mange slike typer, særlig ikke par som det ofte er nå, svarer Bergstrøm.

Nye fangstfolk
Tommy Sandal er en potensiell fangstmann. Sesongen 2003-2004 overvintret han i Mushamna, og for halvannet år siden fikk han avslag på å bygge fangsthytte i Van Keulenfjorden. Avslaget ble begrunnet med at stedet han hadde valgt lå i Sør-Spitsbergen nasjonalpark.
Bergstrøm sier at Sandal fortsatt er interessert i å slå seg ned som fangstmann på Svalbard.
– Vi ønsker på ingen måte å stoppe han, tvert imot. Vi vil gjerne ha en dialog med han, men han har ikke tatt kontakt med oss, sier Bergstrøm.
Svalbardposten har forsøkt å komme i kontakt med Sandal uten hell.
Bergstrøm er ikke avvisende til at det kan etableres et par nye fangstterreng nord på Spitsbergen, om det dukker opp en potensiell fangstmann.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!