Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha nye boliger på Skjæringa innen to år

Elleve spisshus og tolv av Statsbyggs leiligheter ble ødelagt av skredet i desember i fjor. På den nedre delen av Skjæringa skal nye familieboliger bygges. Robert Nilsen (V) leder Teknisk utvalg som vedtok at boligarbeidet skal startes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Vil ha nye boliger på Skjæringa innen to år

Vil ikke vente på ny arealplan.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2016 kl 08:23

Politikerne har bestemt at det ikke er tid til å vente på den nye arealplanen. Nye boliger på Skjæringa skal stå klare allerede sommeren 2018.

I desember ble 23 boliger ødelagt av snøskredet som gikk i Sukkertoppen. Nå vil Longyearbyen lokalstyre (LL) og politikerne sørge for at nye boliger står klare på Nedre Skjæringa sommeren 2018.

– Det er absolutt nødvendig. Det er et av få områder som fremdeles er regulert som trygge i Longyearbyen. Det er først når NVE-rapporten kommer vi vet hvor mange boliger som blir anbefalt kondemnert. Det blir noen, det er jeg sikker på, sier Robert Nilsen (V).

Han er leder for Teknisk utvalg (TU) i LL, som forrige tirsdag vedtok at arbeidet med en delplan for boligområdet på Skjæringa skal starte selv om den nye arealplanen ikke er vedtatt ennå.

Familieboliger
Ifølge planforslaget er det plass til cirka 50 boliger på den nedre delen av Skjæringa.

Det er foreslått at det bygges familieboliger med inngang på bakkeplan og godt med bod- og lagringsareal.

I sakspapirene til politikerne skriver LL at de selv må ta hånd om utbyggingen der, siden de har behov for erstatningsboliger etter skredet. Det skapte debatt i det politiske møtet, som til slutt vedtok at planen skal legge til rette for offentlige så vel som private utbyggere. Høyre fremmet forslaget som også Venstre stemte for.

– Vi syns det er dumt om de eneste jomfruelige tomtene som er lett å bygge ut skal beslaglegges av det offentlige. Det ble en god del debatt rundt den saken, sier Nilsen.

Diskusjon om utbyggere
Arbeiderpartiet skriver i et leserinnlegg i denne avisen at de ikke stemte for forslaget: «Siden delplanen for Nedre Skjæringa altså ikke skal si noe som helst hverken om tomtestørrelser eller hvem som skal bygge ut området, så fremstår Høyres tilleggsforslag som fullstendig meningsløst. Arbeiderpartiet støtter ikke meningsløse forslag, og gikk derfor imot».

Robert Nilsen i Venstre mener ikke vedtaket om at også private skal få bygge ut er meningsløst.

– Det betyr at LL i delplan­arbeidet gjør kravene slik at det blir egnet både for selvbygging og at det offentlige bygger ut. Slik sett er vedtaket gyldig. Man kan styre mye med hvordan man regulerer, sier han.

Fremtidig behov
Arealplanen skal etter planen vedtas til høsten.

– Er det realistisk å tro at nye boliger kan stå klare om to år?

– Det kommer an på arealplanen, hvor fort den går igjennom og om Sysselmannen kommer med innsigelser. Nå kom en stortingsmelding som aksepterer vekst i reiselivet og da må det være mulig å bo noen steder også, svarer Nilsen.

Strategisk næringsplan for Svalbard 2014 har gjort et overslag på at næringslivet i Longyearbyen kan vokse med mellom 220 og 700 nye årsverk.

På grunn av nedskjæringene i Store Norske, legger høringsutkastet til ny arealplan for Longyearbyen til grunn 220 nye arbeidsplasser når de skal fastsette boligbehovet i byen.

En teoretisk beregning sier at cirka 180 nye boenheter kan bygges innenfor områder som er avsatt til boligbygging i den nye arealplanen. I tillegg kan det på sikt bygges flere i området langs fjorden.

Som et grunnlag for arealplanen, skal LL lage en oversikt over eksisterende boliger hvor det går fram hvor store de er og hvilken standard de har.

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!