Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha ny forskningsbåt

Forskningsbåtene «Lance» og «Jan Mayen» skal få en større, mer spesialisert og mer issterk etterfølger. FOTO: Birger Amundsen

Vil ha ny forskningsbåt

Et enstemmig utvalg går inn for å bygge et nytt isgående forskningsfartøy. Det kan bety slutten for «Lance» og «Jan Mayen» sine forskningstokter rundt Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

–I nordområdemeldingen ble det bedt om en utredning om et nytt isgående forskningsfartøy. 15. juni skal rapporten utvalget har kommet fram til legges frem, sier Øystein Mikkelborg, avdelingsdirektør i Norsk Polarinstitutt (NP).
Han sier at det er enighet i utvalget som består av blant andre NP, Unis og Havforskningsinstituttet om at det bør bygges et nytt forskingsfartøy. Prislappen vil trolig ligge på rundt en halv milliard kroner.

Bedre isferdigheter
– «Lance» og «Jan Mayen» ble begge bygget som fiskebåter. «Lance» ble bygget i 1978 og laboratoriemulighetene der er ikke tilstrekkelige. Norge har ikke hatt et isgående forskningsfartøy som ble bygget som nettopp det siden Amundsens «Maud», sier Mikkelborg.
Utvalget ønsker seg et fartøy som har bedre isferdigheter og laboratorier enn båtene som blir benyttet i dag.
– Den nye båten blir et samarbeidsprosjekt mellom de ulike forskningsmiljøene og vil ikke være bare NP sin båt slik som «Lance» er i dag, sier Mikkelborg.
Når rapporten er klar skal den behandles i Stortinget.
– Vi må få forslaget gjennom i Stortinget, så jeg vil ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, sier Mikkelborg.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!