Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha Norwegian tilbake

 

Vil ha Norwegian tilbake

Forrige uke startet en E-post-kampanje for å få Norwegian tilbake til Longyearbyen. Flyselskapet har foreløpig ingen planer om å komme tilbake.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

«Kan dere være så snill å sette opp flyvinger til Svalbard igjen? Situasjonen har nå endret seg litt siden sist dere fløy hit. Nå har Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS lagt opp til pendlerordninger, noe som gjør at kapasiteten til SAS Braathens eksploderer,» står det blant annet i e-posten som dukket opp i de elektroniske postkassene rundt om i byen.
E-posten skulle videresendes til venner og kjente med kopi til Norwegian. Etter hvert kastet flere seg på. Oppgraderte teksten og la til flere begrunnelser for hvorfor flyselskapet burde gjenoppta flyvingene til byen, blant annet økt turisme, flere innbyggere og økt fokus på øygruppen på grunn av Det internasjonale polaråret.

For dyrt
– Jeg sendte e-posten fordi jeg var så lei av å betale i dyre dommer for å besøke venner og familie på fastlandet. Jeg syns vi må få ned prisene, og nå er det et helt annet passasjergrunnlag her enn det var da Norwegian kom opp første gang, sier Thomas Hukkelås, som startet det hele.
Han prøvde selv å ringe til Norwegian for å snakke med de som er ansvarlige for flygningene, men fikk beskjed om at han måtte sende e-post til Norwegian, så skulle de sende den videre til rette vedkommende.
– Jeg tenkte at jeg ene og alene ikke kan gjøre noen forskjell. Derfor startet jeg e-postkampanjen, sier han. Kampanjen har fått god respons. Selv har Hukkelås fått e-posten tilbake fem ganger.
– Har du vært i kontakt med Lokalstyret eller reiselivsaktørene angående flyproblematikken?
– Nei, for mitt vedkommende hadde jeg ikke trodd at det skulle bli så stort, men det er jo bra at det blir så mye blest om det, sier han.

Dårlig belegg
Det var 1. april 2004 Norwegian startet sine flygninger til Longyearbyen. Et prøveprosjekt med tre avganger i uken fra 1. april til 1. november. Allerede 23. august samme år sluttet Norwegian å fly til Longyearbyen på grunn av for dårlig belegg. I Svalbardposten nr. 28 i 2004 ble det spurt om det var noe håp om å se Norwegian tilbake neste vår.
– Vi skal aldri si aldri, vi er et lite selskap som kan snu oss fort, men vi kan ikke love noe foreløpig, sa informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen den gang, men flyselskapet kom ikke tilbake.
Eriksen har ikke hørt om e-postkampanjen da Svalbardposten kontakter henne.
– Nei, men vent litt. Om du holder to sekunder så skal jeg sjekke litt her, sier hun.
Det var noen i systemet som hadde hørt om kampanjen, men Eriksen sier at flyselskapet foreløpig ikke har planer om å komme tilbake.
– Om vi kan komme tilbake kommer jo an på mange ting. Blant annet cargoavtaler, sier hun.
– Har dere gjort markedsundersøkelser for Longyearbyen nå i det siste?
– Nei, ikke det jeg kjenner til. Det er mange som er i dialog med oss hele tiden og ønsker at vi skal begynne og fly til dem. Tiden vil vise om vi kommer tilbake til Svalbard, sier Ellingsen.

Mot sin hensikt
Tove Eliassen i Svalbard Reiselivsråd er redd e-postkampanjen kan virke mot sin hensikt.
– Vi er positive til det som gjøres for å få et bedre flytilbud på Svalbard, og håper Norwegian ser på dette som positivt. Jeg håper folk bare svarer på e-posten når de får den første gange slik at vi ikke sprenger Norwegians kapasitet og e-postene blir sett på som SPAM, sier hun.
Reiselivsrådet har også vært i kontakt med Norwegian for å få dem tilbake. Til dem skal Norwegian ha uttalt at tanken ikke er fremmed, men at de trenger en garanti på et visst antall seter, noe Reiselivsrådet ikke kan gi.
– Om ikke dette fungerer så fins det jo andre selskap som kan være aktuelle, utenfor landets grenser også, sier Eliassen.
– Har de kontaktet noen av dem?
– Ikke per i dag, nei, svarer hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!