Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha ned alkoholforbruket

Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre ønsker mer fokus på voksnes drikkevaner. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ha ned alkoholforbruket

Sysselmannen er bekymret over at gjester ofte blir overskjenket ved utestedene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er nesten ikke én helg vi ikke må rykke ut til personer som er overstadig beruset, og da er det ikke ungdom eller tilreisende. Vi får ofte meldinger fra skjenkesteder som trenger hjelp fra politiet fordi folk har sovnet og ikke lar seg vekke, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre.
Han spør seg da hvordan personen har klart å bli så full, og om ikke vedkommende burde vært nektet alkoholservering eller adgang til utestedet på et tidligere tidspunkt.
– Etter politiets oppfatning går ansvaret til utestedene langt, ikke bare innenfor lokalet, men også i nærheten utenfor. Dersom man overskjenker en person så vedkommende er en fare for seg selv og skader seg utenfor lokalet kan skjenkestedet få straffeansvar, sier Tombre.

Ønsker dialog
Lokalstyret jobber i disse dager med å rullere den ruspolitiske handlingsplanen for Longyearbyen som skal gjelde fram til 2012, og det er i denne forbindelse at Sysselmannen kommer med sin uttalelse.
Daglig leder på Huset, André Grytbakk, kjenner seg ikke igjen i Sysselmannens påstand om at det ofte overskjenkes.
– Det er vanskelig å ha enhver person under oppsikt, men vi mener å ha et godt vakthold, og dersom man er for full må man forlate lokalet eller får hjelp til å komme seg i en taxi. Vi mener vi ikke overskjenker, men det er en definisjonssak, sier Grytbakk.

Mer synlig
Tombre sier det kan bli aktuelt at Sysselmannens politifolk er mer synlig på skjenkestedene i helgene. Dersom de ser at det foregår overskjenking rapporterer de til lokalstyret.
– Vi ønsker å ha en positiv dialog med næringa, og gjøre skjenkeplassene mer bevisst på ansvaret de har. Nå som julebordsesongen står for døra er det på sin plass å minne om dette ansvaret, så stedene tenker gjennom hvordan de forvalter sine skjenkeløyver, sier Tombre.
I begynnelsen av november arrangerte Sysselmannen skjenkeseminar for næringa, der overskjenking var et tema.
– Vi voksne er rollemodeller for ungdommen, og derfor er det viktig også å ha fokus på vårt eget alkoholforbruk, sier Tombre.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!