Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha ned alkoholforbruket

Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre ønsker mer fokus på voksnes drikkevaner. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ha ned alkoholforbruket

Sysselmannen er bekymret over at gjester ofte blir overskjenket ved utestedene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er nesten ikke én helg vi ikke må rykke ut til personer som er overstadig beruset, og da er det ikke ungdom eller tilreisende. Vi får ofte meldinger fra skjenkesteder som trenger hjelp fra politiet fordi folk har sovnet og ikke lar seg vekke, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre.
Han spør seg da hvordan personen har klart å bli så full, og om ikke vedkommende burde vært nektet alkoholservering eller adgang til utestedet på et tidligere tidspunkt.
– Etter politiets oppfatning går ansvaret til utestedene langt, ikke bare innenfor lokalet, men også i nærheten utenfor. Dersom man overskjenker en person så vedkommende er en fare for seg selv og skader seg utenfor lokalet kan skjenkestedet få straffeansvar, sier Tombre.

Ønsker dialog
Lokalstyret jobber i disse dager med å rullere den ruspolitiske handlingsplanen for Longyearbyen som skal gjelde fram til 2012, og det er i denne forbindelse at Sysselmannen kommer med sin uttalelse.
Daglig leder på Huset, André Grytbakk, kjenner seg ikke igjen i Sysselmannens påstand om at det ofte overskjenkes.
– Det er vanskelig å ha enhver person under oppsikt, men vi mener å ha et godt vakthold, og dersom man er for full må man forlate lokalet eller får hjelp til å komme seg i en taxi. Vi mener vi ikke overskjenker, men det er en definisjonssak, sier Grytbakk.

Mer synlig
Tombre sier det kan bli aktuelt at Sysselmannens politifolk er mer synlig på skjenkestedene i helgene. Dersom de ser at det foregår overskjenking rapporterer de til lokalstyret.
– Vi ønsker å ha en positiv dialog med næringa, og gjøre skjenkeplassene mer bevisst på ansvaret de har. Nå som julebordsesongen står for døra er det på sin plass å minne om dette ansvaret, så stedene tenker gjennom hvordan de forvalter sine skjenkeløyver, sier Tombre.
I begynnelsen av november arrangerte Sysselmannen skjenkeseminar for næringa, der overskjenking var et tema.
– Vi voksne er rollemodeller for ungdommen, og derfor er det viktig også å ha fokus på vårt eget alkoholforbruk, sier Tombre.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!