Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha ned alkoholforbruket

Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre ønsker mer fokus på voksnes drikkevaner. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil ha ned alkoholforbruket

Sysselmannen er bekymret over at gjester ofte blir overskjenket ved utestedene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er nesten ikke én helg vi ikke må rykke ut til personer som er overstadig beruset, og da er det ikke ungdom eller tilreisende. Vi får ofte meldinger fra skjenkesteder som trenger hjelp fra politiet fordi folk har sovnet og ikke lar seg vekke, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre.
Han spør seg da hvordan personen har klart å bli så full, og om ikke vedkommende burde vært nektet alkoholservering eller adgang til utestedet på et tidligere tidspunkt.
– Etter politiets oppfatning går ansvaret til utestedene langt, ikke bare innenfor lokalet, men også i nærheten utenfor. Dersom man overskjenker en person så vedkommende er en fare for seg selv og skader seg utenfor lokalet kan skjenkestedet få straffeansvar, sier Tombre.

Ønsker dialog
Lokalstyret jobber i disse dager med å rullere den ruspolitiske handlingsplanen for Longyearbyen som skal gjelde fram til 2012, og det er i denne forbindelse at Sysselmannen kommer med sin uttalelse.
Daglig leder på Huset, André Grytbakk, kjenner seg ikke igjen i Sysselmannens påstand om at det ofte overskjenkes.
– Det er vanskelig å ha enhver person under oppsikt, men vi mener å ha et godt vakthold, og dersom man er for full må man forlate lokalet eller får hjelp til å komme seg i en taxi. Vi mener vi ikke overskjenker, men det er en definisjonssak, sier Grytbakk.

Mer synlig
Tombre sier det kan bli aktuelt at Sysselmannens politifolk er mer synlig på skjenkestedene i helgene. Dersom de ser at det foregår overskjenking rapporterer de til lokalstyret.
– Vi ønsker å ha en positiv dialog med næringa, og gjøre skjenkeplassene mer bevisst på ansvaret de har. Nå som julebordsesongen står for døra er det på sin plass å minne om dette ansvaret, så stedene tenker gjennom hvordan de forvalter sine skjenkeløyver, sier Tombre.
I begynnelsen av november arrangerte Sysselmannen skjenkeseminar for næringa, der overskjenking var et tema.
– Vi voksne er rollemodeller for ungdommen, og derfor er det viktig også å ha fokus på vårt eget alkoholforbruk, sier Tombre.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!