Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha mer cruisepenger

Det er all grunn til å vifte med flagget etter årets cruisesesong. Nå planlegger vi neste år som skal bli enda bedre, sier Eva Britt kornfeldts inn her. FOTO: Ole Magnus Rapp

Vil ha mer cruisepenger

Turistnæringen er fornøyd med årets cruisesesong, og legger nå planer for at neste år skal innbringe enda mer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 14:17

Hver turist som kom med cruiseskip la igjen 937 kroner per døgn i Longyearbyen. I tillegg kommer penger rederiene betaler i havneavgift, for strøm, vann og forsyninger, samt de 150 kronene per passasjer som går til miljøvernfondet.

Målet var at hver cruise-passasjer skulle legge igjen tusen kroner, og det mener næringslivet å klare kommende sommer. På fastlandet la hver cruise-passasjer igjen 912 kroner i døgnet.

30 medlemsbedrifter
– Det ble lagt igjen drøyt 31,2 millioner kroner i direkte forbruk, sier leder Eva Britt Kornfeldt i Svalbard Cruise Network. De har cirka 30 medlemsbedrifter, og har som oppgave å legge til rette for at de oversjøiske cruiseskipene har gode opphold og legger igjen penger.

Selskapet Menon Economics har gjennomført en undersøkelse på oppdrag fra Kystverket, for å vite mer om hvilke forventninger og krav cruisepassasjerer stiller. Resultatet foreligger nå, men Eva Britt Kornfeldt og hennes stab vil bli kjent med konklusjonene først, og vurdere de ulike sidene av rapporten.

– Nå har vi tall på tilfredshet, og interessen for å komme tilbake. Dette er hyggelig lesning og vi skal sørge for at Longyearbyens befolkning får vite dette straks vi har gått gjennom resultatet, sier hun.

Longyearbyens mange tur-bedrifter var godt forberedt for cruisesesongen, og hadde en rekke ferdige pakker klare. Det dreide seg om alt fra hundekjøring med vogn til fossiljakt og museumsbesøk.

Til sentrum
– Det er fint å ta i mot gjester på kaia. Men det å få turistene fra Bykaia og inn i byen er særdeles viktig. Det er her de har mulighet til å legge igjen penger, sier hun. Kornfeldt tror at antallet gjester som velger aktiviteter også bør bli høyere.

Ellers er hun fornøyd med næringslivets og befolkningens oppfølging.

– Butikker og museer har vært åpne når skipene anløper. Vi får også tilbakemeldinger om at man henter inn ansatte som snakker det språk flertallet av passasjerer om bord kan, sier Kornfeldt.

God stemning
Hun gleder seg også over holdningen til lokalbefolkningen, som både deltok i en ryddeaksjon før første anløp, samt stilte opp med flagg, god stemning og entusiasme når første skip la til kai.

De mest populære aktivitetene er busstur med besøk på museer og gallerier og i hundegård, båttur på Isfjorden, ulike villmarksopplevelser, hundekjøring med vogn og fossiljakt. Alle aktivitetene skulle ende opp i gågata, der butikkene «overtok» gjestene.

Totalt anløpte det 34 oversjøiske cruiseskip i løpet av en hektisk periode i juni, juli og august. Størst var «MSC Splendida» med 3.900 passasjerer pluss mannskap. 41.614 passasjerer kom i land, samt mange av mannskapene. Signaler foran neste sesong tyder på at antallet skip blir omtrent det samme, og første anløp er 1. juni.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!