Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ha mer av mindre

LNS Spitsbergen er i gang med pelingen av to nye leilighetsbygg på Elvesletta Syd. Videre utbygging avhenger av om selskapet får bygge leiligheter som markedet etterspør. FOTO: Anders Fjellestad

Elvesletta Syd:

Vil ha mer av mindre

LNS Spitsbergen vil ha mulighet til å bygge flere mindre leiligheter og ikke bare familieboliger på Elvesletta Syd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2013 kl 14:11

Longyearbyens boligbehov ser aldri ut til å ta slutt. Ifølge LNS Spitsbergen (LNSS) er etterspørselen særlig stor etter to- og treroms leiligheter. Derfor ønsker selskapet å bygge flere slike leiligheter på Elvesletta Syd. Da må delplanen for området endres.

– Vi har hatt ventelister på opptil 20 personer som ønsker toroms, og flere henvendelser fra firmaer som etterspør treroms leiligheter. Etterspørselen er så stor at vi ikke klarer å levere, sier Ann Pedersen, administrerende direktør i LNSS.


Ber om å få endre

Til nå har selskapet bygget 72 toroms leiligheter og 18 fireroms leiligheter på Elvesletta Syd.

Nå er LNSS i gang med å oppføre to nye bygg med til sammen tolv fire- og femroms leiligheter. Disse skal stå innflyttingsklare tidlig høst og før jul.

Ennå er det plass til ytterligere seks leilighetsbygg på området, men delplanen krever at halvparten av boligene skal være familieleiligheter med fire eller fem rom. Dermed har utbyggeren brukt opp kvota for to- og treroms boenheter. I et brev til Longyearbyen lokalstyre tar LNSS opp problemstillingen og lufter muligheten for å få endret delplanen.

– Som den største boligutbyggeren de siste årene, sitter vi etter all sannsynlighet med den beste oversikten over hvilke boliger markedet etterspør. For oss er det viktig å bygge det markedet ber om, sier Pedersen.

LNSS-direktøren forteller at Svalbard næringsforening planlegger en spørreundersøkelse for å kartlegge hvilket boligbehov det lokale næringslivet har.

– Denne undersøkelsen kan også gi nyttig informasjon i denne saken, sier Pedersen.


Politikerne avgjør

Plan- og utviklingssjef i Longyearbyen lokalstyre, Vigdis Hole, bekrefter at de har mottatt brevet. Hun har til nå ikke hatt mulighet til å se nærmere på saken, men sier at det er mulig å endre en delplan.

– Men for å endre en delplan, kreves den samme prosessen som for å lage en delplan, sier hun.

Det betyr at LNSS må presentere et endringsforslag som skal ut på høring og deretter vurderes av Longyearbyen lokalstyre. Til slutt er det politikerne i lokalstyret som vedtar planen.


Følger markedet

Ann Pedersen i LNSS sier de vil bygge det markedet ber om, enten det er store eller mindre leiligheter.

– Vi ønsker derfor en mer fleksibel plan som ikke legger begrensninger på størrelsen til leilighetene vi skal bygge, sier hun.

– Vil dere bygge ut videre på Elvesletta dersom dere ikke skulle få endret på delplanen?

– Vi bygger så lenge etterspørselen er stor nok til at vi ikke blir stående med ledige leiligheter. Nå får vi tolv nye femroms leiligheter i løpet av året. Får vi fylt opp disse, og fremdeles føler det er en etterspørsel etter slike leiligheter, vil vi vurdere å bygge ut videre, sier Pedersen.

Til nå har ikke LNSS solgt eller leid ut noen av de tolv leilighetene som er under bygging. Det blir likevel ikke tomt i de to nye byggene.

– Vi har en del av våre egne ansatte som bor andre steder. Disse kan vi flytte inn i de nye leilighetene, sier direktøren.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!