Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil gjøre gruvene til attraksjon

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol. FOTO: Eirik Palm

Vil gjøre gruvene til attraksjon

Aleksander P. Veselov drømmer om å ta turister med i gruvene, men det er uklart når det kan skje.

Tekst:

Publisert:

Trust Arktikugol arbeider ufortrødent videre med oppbyggingen av reiseliv i Barentsburg. Det er likevel lenge til turistene vil få stor betydning for inntektene i den russiske bosettingen.

Godkjenning
Trusten fikk i år russisk lisens som reiselivsoperatør, og har så langt tatt imot ti organiserte grupper. Til sammen har i overkant av 100 gjester lagt igjen en million kroner.

– Vi har våre planer videre, men det er vanskelig å si når de blir gjennomført, sier generaldirektør Aleksander P. Veselov, som var til stede under Sysselmannens årlige folkemøte for nye innbyggere sent i november.

Svalbardposten skrev sist sommer at Trust Arktikugol forbereder et kjøpesenter ved siden av kultur- og idrettsbygningen midt i byen. En bygning som tidligere har stått på tomta er nå revet, men selve byggingen starter først i 2016 eller 2017. Årsaken er at eksisterende bygningsmasse først skal tas i bruk.

Vil varme opp gruvene
Det har likevel skjedd mye siden rivingen startet i vår. Hostel Pomor står klart med 78 senger, og 1. mars planlegges det en ny souvenirbutikk, «Bjørkeskogen», like ved trappa som cruiseturistene må bruke for å komme fra kaia til sentrum. Arbeidet med å bygge det gamle konsulatet om til kulturhus, fortsetter også, og nå drømmer Veselov om å kunne ta gruvene i bruk i reiselivsøyemed. Men først må sikkerheten på plass. Første del av et nytt sentralvarmesystem i Barentsburg er på plass, og overskuddsvarmen her skal brukes til å varme opp gruvegangen.

– Når gruva er sikret og oppvarmet, kan vi legge inn transportsystem som gjør det mulig for folk å dra ned i gruvene med monorail. Driften av monorail forutsetter at gruva er oppvarmet, sier Veselov.

Foreløpig håper Trusten å komme i gang med prosjektet en gang mellom 2015 og 2017.

Klart i februar
Også i Longyearbyen har Trusten gjort klart for turister. En bygning på Sjøskrenten i russisk stil er nå overlevert til Trust Arktikugol, og i februar skal innredningen være ferdig. Formålet er å bruke det til organiserte gjester, samt å ha en overnatting for skuterturister på vei mellom Barentsburg og Pyramiden.

Det er imidlertid lenge til turisme blir den viktigste inntektskilden for Barentsburg.

– Jeg skulle ønske det ble det, men ikke i nærmeste framtid, sier Aleksander P. Veselov.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!