Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil gjøre gruvene til attraksjon

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol. FOTO: Eirik Palm

Vil gjøre gruvene til attraksjon

Aleksander P. Veselov drømmer om å ta turister med i gruvene, men det er uklart når det kan skje.

Trust Arktikugol arbeider ufortrødent videre med oppbyggingen av reiseliv i Barentsburg. Det er likevel lenge til turistene vil få stor betydning for inntektene i den russiske bosettingen.

Godkjenning
Trusten fikk i år russisk lisens som reiselivsoperatør, og har så langt tatt imot ti organiserte grupper. Til sammen har i overkant av 100 gjester lagt igjen en million kroner.

– Vi har våre planer videre, men det er vanskelig å si når de blir gjennomført, sier generaldirektør Aleksander P. Veselov, som var til stede under Sysselmannens årlige folkemøte for nye innbyggere sent i november.

Svalbardposten skrev sist sommer at Trust Arktikugol forbereder et kjøpesenter ved siden av kultur- og idrettsbygningen midt i byen. En bygning som tidligere har stått på tomta er nå revet, men selve byggingen starter først i 2016 eller 2017. Årsaken er at eksisterende bygningsmasse først skal tas i bruk.

Vil varme opp gruvene
Det har likevel skjedd mye siden rivingen startet i vår. Hostel Pomor står klart med 78 senger, og 1. mars planlegges det en ny souvenirbutikk, «Bjørkeskogen», like ved trappa som cruiseturistene må bruke for å komme fra kaia til sentrum. Arbeidet med å bygge det gamle konsulatet om til kulturhus, fortsetter også, og nå drømmer Veselov om å kunne ta gruvene i bruk i reiselivsøyemed. Men først må sikkerheten på plass. Første del av et nytt sentralvarmesystem i Barentsburg er på plass, og overskuddsvarmen her skal brukes til å varme opp gruvegangen.

– Når gruva er sikret og oppvarmet, kan vi legge inn transportsystem som gjør det mulig for folk å dra ned i gruvene med monorail. Driften av monorail forutsetter at gruva er oppvarmet, sier Veselov.

Foreløpig håper Trusten å komme i gang med prosjektet en gang mellom 2015 og 2017.

Klart i februar
Også i Longyearbyen har Trusten gjort klart for turister. En bygning på Sjøskrenten i russisk stil er nå overlevert til Trust Arktikugol, og i februar skal innredningen være ferdig. Formålet er å bruke det til organiserte gjester, samt å ha en overnatting for skuterturister på vei mellom Barentsburg og Pyramiden.

Det er imidlertid lenge til turisme blir den viktigste inntektskilden for Barentsburg.

– Jeg skulle ønske det ble det, men ikke i nærmeste framtid, sier Aleksander P. Veselov.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!