Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil gi Ap en rett Høyre

Kjetil Figenschou er ny leder i Svalbard Høyre. Men 28-åringen tror ikke han er aktuell som partiets toppkandidat til valget til høsten. FOTO: Christopher Engås

Vil gi Ap en rett Høyre

Svalbard Høyres nye leder Kjetil Figenschou (28) vil satse på næringspolitikk for å ta makta fra Arbeiderpartiet til høsten.

Tekst:

Publisert:

1. juli kan stemmeberettigete på Svalbard gå til urnene for å forhåndsstemme til høstens kommune- og fylkestingsvalg. Longyearbyen og Svalbard er inne i en særdeles spesiell tid. Usikkerheten er til å ta og føle på etter at Store Norske har måttet si opp hundre ansatte, og deretter krype til staten for å be om hjelp til å holde selskapet over vann.

– Vi trenger en målrettet og realistisk næringspolitikk. Og det haster, sier Kjetil Figenschou (28). Han er utpekt til å lede Høyres lokallag gjennom årets valgkamp.

Engasjert

Figenschou har fire år bak seg på Svalbard, og er i dag arbeidsleder i gruveelektro i Svea. Han mener selv han har vært politisk interessert lenge, men aktiv har han vært de siste fem årene. Det begynte i hjembyen Harstad

– Bestefaren min tok meg med på en del medlemsmøter, og nåværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker, som er fra Harstad, bidro sterkt til å få meg innmeldt som medlem, sier Figenschou.

Og da han flyttet til Svalbard, tok det ikke lenge før han var lokalisert av lokale høyrekrefter. Og så ble han involvert.

Kan påvirke

Lokallaget til Høyre i Longyearbyen har om lag 20 aktive medlemmer, noe den nye lederen synes er akseptabelt, byens størrelse tatt i betraktning. Han kan ikke si mye om hva partiet i Longyearbyen skal gå til valg på – foreløpig.

– Vi er akkurat begynt jobben med programmet, og jeg kan derfor ikke gå i detalj om det. Men det finnes mye god høyrepolitikk som kan anvendes på Svalbard. Da tenker jeg spesielt på områdene utdanning og næring, sier han.

– Og så brenner Høyre for avbyråkratisering og forenkling av forvaltningen. Det gjøres en god jobb med det på fastlandet, og det trengs også her, sier Figenschou med et lite skjult stikk til den stadig økende mengden byråkrater på Skjæringa.

– Kan et lokallag gjøre noe med den statlige styringen?

– Det er opp til lokallagene å spille inn til partiene sentralt. Vi har som det eneste lokallaget til Høyre fast delegat på landsmøtene, og har således en fin mulighet til å påvirke, sier Figenschou.

Uklar toppkandidat

Kjetil Figenschou tror ikke at han kommer til å trone på toppen av Høyres liste som kandidat til lokalstyrelederjobben. Det er fire måneder til listene skal være inne, og kabalen er på langt nær ferdig. Så langt forholder den nye lederen seg til at partiets bauta Geir Hekne har sagt at han ikke stiller til valg igjen, og at også andre sentrale medlemmer som Heinrich Eggenfellner også ønsker å roe ting ned når det gjelder lokalt politisk engasjement.

– Hva syns du om prosessen som lokalstyret har kjørt i forbindelse med krisen i Store Norske?

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at det var Geir Hekne som sto i spissen for den. Men når det er sagt, så har prosessen vært fin. Vi står samlet i krisen, og det er viktig for hele samfunnet, sier Kjetil Figenschou.

Nøkkelord

Se bildet større

Figenschou var delegat for Svalbard Høyre på landsmøtet. Der fikk han snakke med statsminister Erna Solberg. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!