Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil fly til Ny-Ålesund fra Barentsburg

Russiske forskere ønsker å fly rett fra Barentsburg til Ny-Ålesund med det russiske MI-8-helikopteret. Kings Bay er skeptisk til planene. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Vil fly til Ny-Ålesund fra Barentsburg

Russiske forskere vil bruke det russiske helikopteret til å fly direkte mellom Barentsburg og Ny-Ålesund. Kings Bay ønsker ikke flygingene velkommen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg hørte noen rykter om at russerne ønsker å begynne å fly direkte til Ny-Ålesund, og da jeg grep fatt i saken fikk jeg til svar at det har de, sier administrerende direktør i Kings Bay, Oddvar Midtkandal.
Forskerne, med Arctic and Antarctic Research Institute (AARI) i St. Petersburg som koordinerende institusjon, har i brevet til Kings Bay gitt uttrykk for at de ønsker å bruke sitt MI-8-helikopter til å fly direkte mellom Barentsburg og Ny-Ålesund, samtidig som de gjør observasjoner knyttet til forskning. Midtkandal er svært kritisk til en slik utstrakt bruk av helikopter.
– Å drive forskning ved bruk av helikopter gjøres ikke på den måten i dag, og jeg ser heller ikke lyst på at noen skulle begynne med det, sier han.

Tapte inntekter
Han er også i tvil om hvorvidt konsesjonen russerne har i dag gjelder for flyginger i forskningsøyemed og om den dekker transport til Ny-Ålesund. I forrige uke sendte han derfor et brev til Luftfartstilsynet der han ber om å få spørsmålet avklart.
– I første omgang må vi få svar på hva som gjelder. Dersom konsesjonen ikke omfatter slik flyging ønsker jeg heller ikke at Luftfartstilsynet utvider konsesjonen, sier Midtkandal.
I brevet skriver han at «slike flygninger ikke er ønskelige verken fra Kings Bays eller det internasjonale forskningsmiljøet i Ny-Ålesunds side. For Kings Bay vil det innebære tapte inntekter og forskjellsbehandling av de ulike forskningsinstitusjoner på stedet. For naturmiljøet på stedet vil det innebære mer lufttrafikk og dertil hørende støy og større luftforurensing».
– Vi har et konsept som går ut på at alle skal behandles likt, og at våre priser dekker utgiftene når alle bruker våre tjenester. Det har det vært stor enighet om, derfor er det uvanlig med slike saker som denne, sier Midtkandal.

Første gang
AARI har siden i fjor høst hatt samtaler med Kings Bay om etableringen av en russisk forskningsstasjon, som skal omfatte oseanografi, hydrologi og biologi, med muligheter for utvidelse. Det foreligger ifølge Kings Bay et utkast til kontrakt om leie av en bygning i Ny-Ålesund til dette formålet, i første omgang for perioden 1. juli til 30. september i år. På sikt er det en målsetting at den russiske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund blir etablert og bemannet på permanent basis.
– Det er første gang russerne etablerer seg her. Vi håper konsesjonsspørsmålet kan avklares raskt, siden de etter planen kommer allerede 1. juli. Jeg håper også at dette kan avklares direkte mellom Luftfartstilsynet og russerne, sier Midtkandal.

Økt press
Sysselmann Per Sefland tror flere aktører kan komme på banen dersom det åpnes for mer bruk av helikopter.
– Det økende ønsket om helikopterflygning er en utfordring for forvaltningen av Svalbard. Vi har orientert sentrale myndigheter om at vi ser at det kan komme et økt press, sier Sefland.
Han vil nå avvente avgjørelsen til Luftfartstilsynet.
– Dersom denne flygingen faller utenfor konsesjonen vil jeg anta at de russiske aktørene vil vurdere om de eventuelt skal søke om utvidet konsesjon. Da vil Sysselmannen være høringsinstans, sier han.
Han understreker at reglene for luftfart på Svalbard gjelder selv om man har konsesjon, med hensyn til miljøet og hvor det er tillatt å lande med helikopter.
Det har ikke lykkes Svalbardposten å få en kommentar fra Luftfartstilsynet.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!