Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil fjerne skjenkeringen

Også uteservering er et tema i høringsforslaget om skjenkepolitikken i Longyearbyen. Gjengen som kaller seg Nordpolets Venner møtes hvert år på Kroa for den første utepilsen i januar. Dette bildet er fra 2006. FOTO: Hanne Mette Walhovd

Vil fjerne skjenkeringen

Høyre og Arbeiderpartiet vil ha bort forskjells­behandlingen mellom utesteder i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2010 kl 11:03

– Enten må det være helt alkoholfritt innenfor området, eller så må man behandle alle i sentrum likt, sier leder i Svalbard Høyre, Heinrich Eggenfellner.

I dag er det forskjell på når de ulike utestedene kan skjenke utifra hvor de ligger. Sentrumsfeltet defineres som et avgrenset område, der Kroa ligger utenfor på den ene siden og Polarhotellet på den andre. Disse to stedene kan skjenke øl og vin fra klokken 11 og brennevin fra klokken 13. De andre utestedene, som er definert innenfor sentrumsfeltet, må vente med alkoholservering til klokken 17 på hverdager og 15 i helgene.

Ikke preventivt

– Så lenge man kan skjenke i sentrumsområdet uten begrensning til langt på natt er det ikke noe stort poeng å ha skjenkeringen. Den har ingen preventiv virkning i forhold til ungdom. Ungdommene vanker i sentrum på kveldstid når det er lov å skjenke, sier Eggenfellner, som mener dagens ordning er konkurransevridende i forhold til hvem som ligger på utsiden eller innsiden av skjenkeringen.

Forskjellsbehandling

Svalbard Arbeiderparti har diskutert skjenkepolitikken både på et gruppemøte og et medlemsmøte. De går også inn for å oppheve skjenkeringen.

– Vi mener det bør være samme skjenketider for alle i sentrum, så det ikke blir noen forskjell. Svalbar og Kroa er et tydelig eksempel på forskjellsbehandling, sier lokalstyreleder Kjell Mork (Ap).

Selv om de to spisestedene ligger rett ved siden av hverandre, kan Kroa servere alkohol fire timer før Svalbar.

– Dette har vært diskutert før, og nå har vi en mulighet til å gjøre noe, sier Mork.

Lang diskusjon

Spørsmålet om hvem som skal få skjenke når har vært diskutert med jevne mellomrom. I mars i fjor vedtok lokalstyret at administrasjonssjefen skulle sette i gang et arbeid med å revidere de generelle skjenketidsbestemmelsene.

Tirsdag ble høringsforslaget fra administrasjonssjef Ivar Undheim lagt fram for politikerne i Administrasjonsutvalget. De gikk inn for at forslaget legges ut på høring, med en frist for å uttale seg 12. februar.

– For å komme i mål er det nødvendig med en så kort frist, sier Undheim.

Målet er at lokalstyret skal ha vedtatt de nye bestemmelsene innen 1. juni i år, når det skal deles ut nye skjenkebevillinger i Longyearbyen for de neste to årene.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!