Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil fjerne Roberts byste

Bysten av Robert Hermansen ble i sin tid gitt til Longyearbyen av Det Norske Svalbardselskap. I dag er den stuet til siden i inngangspartiet til Næringsbygget. FOTO: Christopher Engås

Vil fjerne Roberts byste

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes vil fjerne bysten av Robert Hermansen fra inngangspartiet til Næringsbygget.

I et brev til Store Norske spør administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes, om selskapet kan tenke seg å ta vare på bysten, inntil et gruvemuseum skal åpnes.

«Spørsmålet om plasseringen av bysten er tatt opp flere ganger uten at det har blitt noen endelig avklaring», skriver Saugnes i brevet.

Følger opp vedtak

Sist spørsmålet om hvor bysten skal stå ble behandlet i lokalstyret, den 25. september i fjor, ble vedtaket som følger:

«Lokalstyret beslutter at bysten av Robert Hermansen blir stående inne i Næringsbygget – der den kan sees av både innbyggere og gjester i Longyearbyen – inntil det blir avklart om bysten kan få sin permanente plassering i et eventuelt gruvemuseum».

– Det jeg gjør her er å følge opp et vedtak som er over et år gammelt. Jeg ber Store Norske om tilbakemelding om bysten kan få stå i et framtidig gruvemuseum. Og om selskapet kan lagre den midlertidig fram til et slikt museum er klart, sier Saugnes.

På feil plass

Hovedårsaken til at Saugnes nå tar initiativ til å få fjernet bysten er at den etter hans mening ikke står på rett plass.

– Robert Hermansen har ikke noe med Longyearbyen lokalstyre å gjøre. Han er en del av gruvehistorien til Store Norske, og bysten står således på feil plass, sier Saugnes.

Hermansen ble dømt til to år og åtte måneders fengsel i 2011 for grov korrupsjon. Dette er selvfølgelig en del av det som gjør at Saugnes synes det er upassende å ha bysten stående i Næringsbygget.

Fra «vannverksland»

– Å ha byster av korrupsjonsdømte folk på sokkel i offentlige bygninger er ikke bra. Det sender feil signal, sier Saugnes som legger til at han er fra «vannverksland». Med dette viser han til at han selv var rådmann i en kommune på Romerrike da korrupsjonsskandalen mot vannverkssjef Ivar T. Henriksen ble avdekket. Henriksen ble dømt til sju og et halvt års fengsel av Eidsivating lagmannsrett for grov korrupsjon og økonomisk utroskap i 2010, og til å betale 63 millioner kroner i erstatning.

Må la det synke inn

Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson, vil ikke umiddelbart ta stilling til forespørselen fra administrasjonssjef Saugnes.

– Dette er et ganske kontroversielt tema. Jeg må la det synke inn litt før vi tar en avgjørelse i saken, sier Per Andersson.

Se bildet større

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes mener bysten står på feil plass, og at detdessuten er feil å ha en korrupsjonsdømt mann på sokkel i et offentlig bygg. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!