Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil fjerne Roberts byste

Bysten av Robert Hermansen ble i sin tid gitt til Longyearbyen av Det Norske Svalbardselskap. I dag er den stuet til siden i inngangspartiet til Næringsbygget. FOTO: Christopher Engås

Vil fjerne Roberts byste

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes vil fjerne bysten av Robert Hermansen fra inngangspartiet til Næringsbygget.

Tekst:

Publisert:

I et brev til Store Norske spør administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Lars Ole Saugnes, om selskapet kan tenke seg å ta vare på bysten, inntil et gruvemuseum skal åpnes.

«Spørsmålet om plasseringen av bysten er tatt opp flere ganger uten at det har blitt noen endelig avklaring», skriver Saugnes i brevet.

Følger opp vedtak

Sist spørsmålet om hvor bysten skal stå ble behandlet i lokalstyret, den 25. september i fjor, ble vedtaket som følger:

«Lokalstyret beslutter at bysten av Robert Hermansen blir stående inne i Næringsbygget – der den kan sees av både innbyggere og gjester i Longyearbyen – inntil det blir avklart om bysten kan få sin permanente plassering i et eventuelt gruvemuseum».

– Det jeg gjør her er å følge opp et vedtak som er over et år gammelt. Jeg ber Store Norske om tilbakemelding om bysten kan få stå i et framtidig gruvemuseum. Og om selskapet kan lagre den midlertidig fram til et slikt museum er klart, sier Saugnes.

På feil plass

Hovedårsaken til at Saugnes nå tar initiativ til å få fjernet bysten er at den etter hans mening ikke står på rett plass.

– Robert Hermansen har ikke noe med Longyearbyen lokalstyre å gjøre. Han er en del av gruvehistorien til Store Norske, og bysten står således på feil plass, sier Saugnes.

Hermansen ble dømt til to år og åtte måneders fengsel i 2011 for grov korrupsjon. Dette er selvfølgelig en del av det som gjør at Saugnes synes det er upassende å ha bysten stående i Næringsbygget.

Fra «vannverksland»

– Å ha byster av korrupsjonsdømte folk på sokkel i offentlige bygninger er ikke bra. Det sender feil signal, sier Saugnes som legger til at han er fra «vannverksland». Med dette viser han til at han selv var rådmann i en kommune på Romerrike da korrupsjonsskandalen mot vannverkssjef Ivar T. Henriksen ble avdekket. Henriksen ble dømt til sju og et halvt års fengsel av Eidsivating lagmannsrett for grov korrupsjon og økonomisk utroskap i 2010, og til å betale 63 millioner kroner i erstatning.

Må la det synke inn

Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson, vil ikke umiddelbart ta stilling til forespørselen fra administrasjonssjef Saugnes.

– Dette er et ganske kontroversielt tema. Jeg må la det synke inn litt før vi tar en avgjørelse i saken, sier Per Andersson.

Se bildet større

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes mener bysten står på feil plass, og at detdessuten er feil å ha en korrupsjonsdømt mann på sokkel i et offentlig bygg. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!