Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

I attentiden vil sysselmannen prøve å drive isbjørnbinna og de to ungene forbi Longyearbyen og ut mot Revneset og sjøen.
Publisert
Sysselmannen holder vakt i utkanten av byen, forbi hundegården, mens de jager isbjørnbinna og de to ungene forbi.
Isbjørnbinna med de to ungene er blitt jaget østover utover Adventdalen to ganger i løpet av helgen.

Isbjørnbinna med de to ungene har kommet tilbake igjen til nærområdet rundt Longyearbyen to ganger etter at Sysselmannen har prøvd å jage de østover og vekk fra byen.

– Vi har kommet fram til at det ikke er så lurt å prøve å jage binna innover Adventdalen enda en gang. Det ser ut som hun ønsker seg i retning sjøen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Det er rufsete vær og dårlig sikt i Longyearbyen nå, men i 18-tiden skal det komme et værvindu som Sysselmannen vil forsøke å bruke til å jage bjørnene over dalen på motsatt side av Longyearbyen og videre nordover.

– Vi vil sette opp vakthold rett utenfor byen slik at det ikke skal være fristende å trekke over hit, sier Askholt som også ber folk om å ta hensyn og holde nødvendig avstand til bjørnene er drevet forbi Longyearbyen.

Hun opplyser at dette er samme veien som de ledet Tempelfjordbinna i august i fjor.

Lokal isbjørn
Isbjørnbinna som har kommet tilbake til nærområdet rundt Longyearbyen flere ganger de siste dagene er uten halsbånd og uten sender. Isbjørnforsker Jon Aars kan derfor ikke være helt sikker på hvilken bjørn dette er.

– Jeg har en mistanke om at hun er en av de få lokale binnene som hører til her, sier han.

Hun må være minst seks år gammel siden hun har unger. De er enten ett eller to år gamle.

– For å si det sikkert så må jeg se de oppreist og gående. Utfra bildene i mørket kan jeg ikke si det for sikkert, sier Aars.

Hvis det er den lokale binna Aars tror, så holder hun vanligvis til i området lenger inn i Isfjorden: Tempelfjorden, Billefjorden og lenger østover.

Isbjørnforsker Jon Aars blir med i helikopteret for å gi råd underveis og for å sikre at dyrevelferden blir ivaretatt på en god måte.

Powered by Labrador CMS