Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bygge vifte-hotell på Elvesletta

Det nye hotellet får en spesiell form. FOTO: Transform Arkitekter

Vil bygge vifte-hotell på Elvesletta

Sandmo & Svenkerud skal bygge 150 gjesterom over tre etasjer. I tillegg vurderer Kroa et nytt spisested på tomta og Po Lin Lee vil åpne et temahotell.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.01.2014 kl 13:01

Området mellom Elvesletta Syd og Elvesletta Nord skal bygges ut. Det er Store Norske som er grunneier, og som har delt området opp i tre tomter som er regulert for næringsvirksomhet. Mellom hver tomt skal det anlegges noe som kalles «grøntbelte».

– Store Norske er fornøyd med at et så sentralt område i Longyearbyen blir bygd ut, og tror det blir bra for sentrum og næringslivet, sier Sveinung Lystrup Thesen, eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske.

Planprosessen ble startet for noen år siden, men det var først i desember at søkerne fikk tilbud om tomter. Det var tre søkere til sammen.

– Det gjorde saken relativ enkelt for oss. Vi har fått seriøse aktører på tomtene, og har stor tro på at de vil utvikle tomtene til de beste for hele næringslivet i Longyearbyen, sier han.

Thon-hotell
Tomta nærmest Melkeveien er tildelt Sandmo & Svenkerud. Flere rykter i Longyearbyen sier at dette vil bli tomta som Olav Thon bygger hotell på i Longyearbyen etter at han sikret seg Lompensenteret i høst. Men det avviser Thon:

– Dette vet jeg ikke noe om, sier han.

Det har ikke vært mulig å komme i kontakt med ledelsen i Sandmo & Svenkerud i jule- og nyttårshelga for en kommentar. Dermed er det foreløpig uvisst hvem som står bak hotellet.

Hotellet vil bestå av 150 gjesterom fordelt på tre etasjer. I forbindelse med hotellet vil det være restaurant og tilhørende kjøkken.

Bygget er utformet med en kjerne i midten. Ut fra kjernen fordeler det seg tre bygningskropper som skal bygges ut etappevis. Fasaden blir kledt i tre og det vil være ulike størrelser på vinduet for å bryte opp den rektangulære formen på bygningskroppen.

På den siden av hotellet som vender mot Longyearelva, skal det anlegges en ny ankomstvei. Utenfor skal det være parkeringsplass for 21 biler, samt skuterparkering.

Spisested
Den midterste tomta er tildelt Steakers Svalbard AS, som driver Kroa. Daglig leder Jørn Kjetil Hansen bekrefter at de har fått tilbudet.

– Vi vurderer å gjøre noe på den tomta, men det ligger foreløpig på planleggingsstadiet. På nyåret skal vi ha et styremøte og bestemme oss for om vi går for det, sier Hansen.

Han forteller at en eventuell ny virksomhet vil inngå i samme næring som de driver i dag – altså en form for bespisning – men vil ikke gå noe nærmere inn på hvilke planer de har.

– Det er kjempebra for Longyearbyen at denne tomta blir bygd ut, sier Hansen.

Temahotell
Tomta nærmest Sportscenteret er tildelt Po Lin Lee, forretningskvinnen fra Hongkong som nylig reiste verdens største postkasse i Sjøområdet. Dette var første ledd i en plan om å tiltrekke seg flere asiatiske turister til Longyearbyen. Nå går hun i gang med neste ledd: Å bygge et hotell og opplevelsessenter som kan huse 80-100 personer.

– Jeg hadde håpet å få hele området, så prosjektet blir litt mindre enn jeg trodde. Det blir et hotell med et tema, men jeg vil ikke avsløre mer akkurat nå, sier hun.

Hun har vært i møte med en norsk arkitekt for å sette i gang utformingen av eksteriøret. Deler av interiøret skal designes av Hongkong-baserte arkitekter. Deretter skal LNS Spitsbergen tilpasse det til arktiske forhold.

Målet er at hotellet skal åpne delvis innen neste jul.

– Jeg vil holde temaet hemmelig helt til åpningen. Det blir en overraskelse slik postkassa var. Jeg liker det sånn, sier hun.

Hun vil heller ikke kommentere hvor mye hun budsjetterer med å bruke på dette prosjektet.

– Vi tenker ikke på pengene, men på resultatet, sier hun.

Tomtefeste
Store Norske vil i første omgang leie bort tomtene inntil aktørene har søkt lokalstyret om byggetillatelse. Dette må gjøres innen ett år. Når det er i orden, blir tomtene festet bort. Da ligger det i avtalen at de må begynne bygginga innen et par år.

PRESISERING: Svalbardposten skrev tidligere at Olav Thon står bak hotellet nærmest Museumveien på Elvesletta. Dette var på bakgrunn av flere uavhengige kilder. Etter å ha vært i kontakt med Olav Thon selv, viser det seg at det ikke stemmer.

Se bildet større

Her er hotellet sett fra sørøst. FOTO: Transform Arkitekter

Se bildet større

Mellom taubanebukken til venstre i bildet og Melkeveien til høyre har Store Norske gitt tilbud om tomter til tre aktører: Po Lin Lee (tomt til venstre), Steakers Svalbard AS (tomt i midten) og Sandmo & Svenkerud (tomt til høyre). FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!