Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bygge egen flyplass

Russerne ønsker både egen flyplass og fiskemottak i Barentsburg. FOTO: Birger Amundsen

Vil bygge egen flyplass

Russland utfordrer den norske suvereniteten på Svalbard når de planlegger egen flyplass, og vil ha egen postgang til øygruppa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fredag om en uke kommer en stor russisk delegasjon under ledelse av landets visestatsminister med eget fly til flyplassen i Longyearbyen.
Ifølge NRK Nordnytt har Russland ytret ønske om å få bygge en egen flyplass på Svalbard, og ha egen postgang til øygruppa. Det er også planer om et stort fiskemottak i Barentsburg.

Vil markere seg
Næringsaktivitet på Svalbard har alltid vært en mulighet for Russland og Sovjetunionen til å markere seg i nordområdet. Sovjetunionens sammenbrudd rundt 1990 gjorde dette vanskelig, men med Russlands økonomiske vekst de siste årene og sterke fokus på ressurser i Arktis ønsker nå landet igjen å markere seg på Svalbard.

Møter justisministeren
Planene er en utfordring for den norske suverenitetsutøvelsen på Svalbard. Justisminister Knut Storberget (Ap) kommer til Svalbard for å møte den russiske delegasjonen. Han vil foreløpig ikke kommentere de russiske utspillene overfor NRK.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!