Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bremse Store Norske

Geolog Malte Jochmann markerer hvor hullet skal bores på fjellet Langnosa, på sørsiden av Rindersbukta. FOTO: Birger Amundsen

Vil bremse Store Norske

Sysselmannen er skeptisk til Store Norskes borevirksomhet, og sa nei til boring på Langnosa. Avslaget ble omgjort etter en klage.

I sin omgjøring skriver Sysselmannen at de «under tvil» har innvilget tillatelsen til å bore ett hull på fjellet Langnosa. Sysselmannen begrunner tvilen med at Store Norskes gruvevirksomhet med tilhørende leteboring etter kull er den aktiviteten med størst miljømessig påvirkning på Svalbard.

«Basert på de rettslige rammer som foreligger og de politiske signaler som er gitt, kan det neppe være tvil om at det går en grense både for omfanget og utbredelsen av også denne aktiviteten på Svalbard», skriver Sysselmannen.


Forstyrrer ingen

I klagen skriver Store Norske at det ikke finnes saklige grunner til å avslå leteboring på Langnosa:

«Stedet borehullet skal plasseres, ligger på en fjelltopp i et brelandskap med minimalt potensial for forstyrrelse av dyreliv og ingen konsekvenser for vegetasjon. At det ligger noe lenger unna Svea enn for eksempel Ispallen, kan ikke være relevant. Utmålsretten vil være verdiløs hvis det ikke er mulig å drive prospektering, og SNSG (Store Norske Spitsbergen Grubekompani) har i alle år drevet letevirksomhet i nye områder – som er prospekteringens natur.»


Sysselmannen tviler

Store Norske reagerer også på at Sysselmannen «under tvil» gir tillatelse til leteboring på Ispallen og Operafjellet:

«SNSG oppfatter det faktum at dette er belagt med tvil, som et brudd med tidligere praksis og som urovekkende signaler.»

Og videre: «Her må vi på ny tolke Sysselmannen dit hen at man drar inn sannsynligheten for fremtidig gruvedrift inn som et vurderingsmoment i stedet for å kun å ta utgangspunkt i virkningene for miljøet, slik svalbardmiljøloven forutsetter.»

Store Norske påpeker at Ispallen inngår i selskapets forretningsplan, og er omtalt i siste stortingsmelding om Svalbard. Og at Operafjellet potensielt er en framtidig del av gruvedriften i Longyearbyen.

Se bildet større

Ispallen er merket med blått, Langnosa med rødt. Sysselmannen er skeptisk til all boreaktivitet i dette området. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!