Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bremse Store Norske

Geolog Malte Jochmann markerer hvor hullet skal bores på fjellet Langnosa, på sørsiden av Rindersbukta. FOTO: Birger Amundsen

Vil bremse Store Norske

Sysselmannen er skeptisk til Store Norskes borevirksomhet, og sa nei til boring på Langnosa. Avslaget ble omgjort etter en klage.

Tekst:

Publisert:

I sin omgjøring skriver Sysselmannen at de «under tvil» har innvilget tillatelsen til å bore ett hull på fjellet Langnosa. Sysselmannen begrunner tvilen med at Store Norskes gruvevirksomhet med tilhørende leteboring etter kull er den aktiviteten med størst miljømessig påvirkning på Svalbard.

«Basert på de rettslige rammer som foreligger og de politiske signaler som er gitt, kan det neppe være tvil om at det går en grense både for omfanget og utbredelsen av også denne aktiviteten på Svalbard», skriver Sysselmannen.


Forstyrrer ingen

I klagen skriver Store Norske at det ikke finnes saklige grunner til å avslå leteboring på Langnosa:

«Stedet borehullet skal plasseres, ligger på en fjelltopp i et brelandskap med minimalt potensial for forstyrrelse av dyreliv og ingen konsekvenser for vegetasjon. At det ligger noe lenger unna Svea enn for eksempel Ispallen, kan ikke være relevant. Utmålsretten vil være verdiløs hvis det ikke er mulig å drive prospektering, og SNSG (Store Norske Spitsbergen Grubekompani) har i alle år drevet letevirksomhet i nye områder – som er prospekteringens natur.»


Sysselmannen tviler

Store Norske reagerer også på at Sysselmannen «under tvil» gir tillatelse til leteboring på Ispallen og Operafjellet:

«SNSG oppfatter det faktum at dette er belagt med tvil, som et brudd med tidligere praksis og som urovekkende signaler.»

Og videre: «Her må vi på ny tolke Sysselmannen dit hen at man drar inn sannsynligheten for fremtidig gruvedrift inn som et vurderingsmoment i stedet for å kun å ta utgangspunkt i virkningene for miljøet, slik svalbardmiljøloven forutsetter.»

Store Norske påpeker at Ispallen inngår i selskapets forretningsplan, og er omtalt i siste stortingsmelding om Svalbard. Og at Operafjellet potensielt er en framtidig del av gruvedriften i Longyearbyen.

Se bildet større

Ispallen er merket med blått, Langnosa med rødt. Sysselmannen er skeptisk til all boreaktivitet i dette området. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!