Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bremse Store Norske

Geolog Malte Jochmann markerer hvor hullet skal bores på fjellet Langnosa, på sørsiden av Rindersbukta. FOTO: Birger Amundsen

Vil bremse Store Norske

Sysselmannen er skeptisk til Store Norskes borevirksomhet, og sa nei til boring på Langnosa. Avslaget ble omgjort etter en klage.

Tekst:

Publisert:

I sin omgjøring skriver Sysselmannen at de «under tvil» har innvilget tillatelsen til å bore ett hull på fjellet Langnosa. Sysselmannen begrunner tvilen med at Store Norskes gruvevirksomhet med tilhørende leteboring etter kull er den aktiviteten med størst miljømessig påvirkning på Svalbard.

«Basert på de rettslige rammer som foreligger og de politiske signaler som er gitt, kan det neppe være tvil om at det går en grense både for omfanget og utbredelsen av også denne aktiviteten på Svalbard», skriver Sysselmannen.


Forstyrrer ingen

I klagen skriver Store Norske at det ikke finnes saklige grunner til å avslå leteboring på Langnosa:

«Stedet borehullet skal plasseres, ligger på en fjelltopp i et brelandskap med minimalt potensial for forstyrrelse av dyreliv og ingen konsekvenser for vegetasjon. At det ligger noe lenger unna Svea enn for eksempel Ispallen, kan ikke være relevant. Utmålsretten vil være verdiløs hvis det ikke er mulig å drive prospektering, og SNSG (Store Norske Spitsbergen Grubekompani) har i alle år drevet letevirksomhet i nye områder – som er prospekteringens natur.»


Sysselmannen tviler

Store Norske reagerer også på at Sysselmannen «under tvil» gir tillatelse til leteboring på Ispallen og Operafjellet:

«SNSG oppfatter det faktum at dette er belagt med tvil, som et brudd med tidligere praksis og som urovekkende signaler.»

Og videre: «Her må vi på ny tolke Sysselmannen dit hen at man drar inn sannsynligheten for fremtidig gruvedrift inn som et vurderingsmoment i stedet for å kun å ta utgangspunkt i virkningene for miljøet, slik svalbardmiljøloven forutsetter.»

Store Norske påpeker at Ispallen inngår i selskapets forretningsplan, og er omtalt i siste stortingsmelding om Svalbard. Og at Operafjellet potensielt er en framtidig del av gruvedriften i Longyearbyen.

Se bildet større

Ispallen er merket med blått, Langnosa med rødt. Sysselmannen er skeptisk til all boreaktivitet i dette området. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!