Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bort fra gruvestøv

Ønsker seg østover: Jason Roberts ønsket å flytte hytta til Spor­odden i Kvalvågen (nederste ring) og Svalbard Villmarks­senter vil til Kapp Dufferin. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Vil bort fra gruvestøv

I desember meldte Jason Roberts at han ville flytte hytta si fra Rindersbukta på grunn av gruvestøy. Nå ønsker Svalbard Villmarkssenter å flytte på grunn av støv.

Tekst:

Publisert:

I en søknad til Sysselmannen skriver Svalbard Villmarkssenter at de har tillatelse til å bruke hytta si i Van Mijenfjorden kommersielt så lenge den brukes til ikke-motorisert ferdsel. På grunn av usikre isforhold på fjorden og omfattende støvdrift fra Kapp Amsterdam ved Svea, bruker de nesten ikke hytta lenger.

«Da vi fortsatt ønsker å rendyrke vår økoturismeprofil må vi se oss om etter et alternativ til denne lokaliteten», skriver de.


Til østkysten

Villmarkssenteret mener Kapp Dufferin mellom Agardhbukta og Inglefieldbukta ville være en ideell plassering. Kapp Dufferin ligger i et skuterfritt område, og krever dermed bruk av ski og hundespann vinterstid. Reiselivsselskapet ønsker å sette opp en fast hytte på stedet, men en flyttbar hytte mener de også vil gjøre nytten.

De argumenterer med viktigheten av økoturisme, og skriver at dersom økoturisme skal ha en framtid på Svalbard, må myndighetene være med å legge til rette for dette.


Får avslag

Sysselmannen har nå behandlet Jason Roberts melding om å flytte hytta han har i Rindersbukta til Sporodden i Kval­vågen. Roberts informerte Sysselmannen om flyttingen i en melding, men de har nå behandlet meldingen som en søknad og avslår den.

Sysselmannen skriver at å flytte en hytte må sammenlignes med å bygge en ny hytte. I områder utenfor arealplanområder skal tiltak som kan få virkning for naturmiljøet konsekvensutredes. Det gjelder også for en hytte.

Kvalvågen er viktig for sjøfugl, svalbardrein og isbjørn. Området er tilnærmet urørt, skriver Sysselmannen og avslår søknaden.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!