Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bort fra gruvestøv

Ønsker seg østover: Jason Roberts ønsket å flytte hytta til Spor­odden i Kvalvågen (nederste ring) og Svalbard Villmarks­senter vil til Kapp Dufferin. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Vil bort fra gruvestøv

I desember meldte Jason Roberts at han ville flytte hytta si fra Rindersbukta på grunn av gruvestøy. Nå ønsker Svalbard Villmarkssenter å flytte på grunn av støv.

Tekst:

Publisert:

I en søknad til Sysselmannen skriver Svalbard Villmarkssenter at de har tillatelse til å bruke hytta si i Van Mijenfjorden kommersielt så lenge den brukes til ikke-motorisert ferdsel. På grunn av usikre isforhold på fjorden og omfattende støvdrift fra Kapp Amsterdam ved Svea, bruker de nesten ikke hytta lenger.

«Da vi fortsatt ønsker å rendyrke vår økoturismeprofil må vi se oss om etter et alternativ til denne lokaliteten», skriver de.


Til østkysten

Villmarkssenteret mener Kapp Dufferin mellom Agardhbukta og Inglefieldbukta ville være en ideell plassering. Kapp Dufferin ligger i et skuterfritt område, og krever dermed bruk av ski og hundespann vinterstid. Reiselivsselskapet ønsker å sette opp en fast hytte på stedet, men en flyttbar hytte mener de også vil gjøre nytten.

De argumenterer med viktigheten av økoturisme, og skriver at dersom økoturisme skal ha en framtid på Svalbard, må myndighetene være med å legge til rette for dette.


Får avslag

Sysselmannen har nå behandlet Jason Roberts melding om å flytte hytta han har i Rindersbukta til Sporodden i Kval­vågen. Roberts informerte Sysselmannen om flyttingen i en melding, men de har nå behandlet meldingen som en søknad og avslår den.

Sysselmannen skriver at å flytte en hytte må sammenlignes med å bygge en ny hytte. I områder utenfor arealplanområder skal tiltak som kan få virkning for naturmiljøet konsekvensutredes. Det gjelder også for en hytte.

Kvalvågen er viktig for sjøfugl, svalbardrein og isbjørn. Området er tilnærmet urørt, skriver Sysselmannen og avslår søknaden.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!