Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bort fra gruvestøv

Ønsker seg østover: Jason Roberts ønsket å flytte hytta til Spor­odden i Kvalvågen (nederste ring) og Svalbard Villmarks­senter vil til Kapp Dufferin. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Vil bort fra gruvestøv

I desember meldte Jason Roberts at han ville flytte hytta si fra Rindersbukta på grunn av gruvestøy. Nå ønsker Svalbard Villmarkssenter å flytte på grunn av støv.

I en søknad til Sysselmannen skriver Svalbard Villmarkssenter at de har tillatelse til å bruke hytta si i Van Mijenfjorden kommersielt så lenge den brukes til ikke-motorisert ferdsel. På grunn av usikre isforhold på fjorden og omfattende støvdrift fra Kapp Amsterdam ved Svea, bruker de nesten ikke hytta lenger.

«Da vi fortsatt ønsker å rendyrke vår økoturismeprofil må vi se oss om etter et alternativ til denne lokaliteten», skriver de.


Til østkysten

Villmarkssenteret mener Kapp Dufferin mellom Agardhbukta og Inglefieldbukta ville være en ideell plassering. Kapp Dufferin ligger i et skuterfritt område, og krever dermed bruk av ski og hundespann vinterstid. Reiselivsselskapet ønsker å sette opp en fast hytte på stedet, men en flyttbar hytte mener de også vil gjøre nytten.

De argumenterer med viktigheten av økoturisme, og skriver at dersom økoturisme skal ha en framtid på Svalbard, må myndighetene være med å legge til rette for dette.


Får avslag

Sysselmannen har nå behandlet Jason Roberts melding om å flytte hytta han har i Rindersbukta til Sporodden i Kval­vågen. Roberts informerte Sysselmannen om flyttingen i en melding, men de har nå behandlet meldingen som en søknad og avslår den.

Sysselmannen skriver at å flytte en hytte må sammenlignes med å bygge en ny hytte. I områder utenfor arealplanområder skal tiltak som kan få virkning for naturmiljøet konsekvensutredes. Det gjelder også for en hytte.

Kvalvågen er viktig for sjøfugl, svalbardrein og isbjørn. Området er tilnærmet urørt, skriver Sysselmannen og avslår søknaden.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!