Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil bort fra gruvestøv

Ønsker seg østover: Jason Roberts ønsket å flytte hytta til Spor­odden i Kvalvågen (nederste ring) og Svalbard Villmarks­senter vil til Kapp Dufferin. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Vil bort fra gruvestøv

I desember meldte Jason Roberts at han ville flytte hytta si fra Rindersbukta på grunn av gruvestøy. Nå ønsker Svalbard Villmarkssenter å flytte på grunn av støv.

Tekst:

Publisert:

I en søknad til Sysselmannen skriver Svalbard Villmarkssenter at de har tillatelse til å bruke hytta si i Van Mijenfjorden kommersielt så lenge den brukes til ikke-motorisert ferdsel. På grunn av usikre isforhold på fjorden og omfattende støvdrift fra Kapp Amsterdam ved Svea, bruker de nesten ikke hytta lenger.

«Da vi fortsatt ønsker å rendyrke vår økoturismeprofil må vi se oss om etter et alternativ til denne lokaliteten», skriver de.


Til østkysten

Villmarkssenteret mener Kapp Dufferin mellom Agardhbukta og Inglefieldbukta ville være en ideell plassering. Kapp Dufferin ligger i et skuterfritt område, og krever dermed bruk av ski og hundespann vinterstid. Reiselivsselskapet ønsker å sette opp en fast hytte på stedet, men en flyttbar hytte mener de også vil gjøre nytten.

De argumenterer med viktigheten av økoturisme, og skriver at dersom økoturisme skal ha en framtid på Svalbard, må myndighetene være med å legge til rette for dette.


Får avslag

Sysselmannen har nå behandlet Jason Roberts melding om å flytte hytta han har i Rindersbukta til Sporodden i Kval­vågen. Roberts informerte Sysselmannen om flyttingen i en melding, men de har nå behandlet meldingen som en søknad og avslår den.

Sysselmannen skriver at å flytte en hytte må sammenlignes med å bygge en ny hytte. I områder utenfor arealplanområder skal tiltak som kan få virkning for naturmiljøet konsekvensutredes. Det gjelder også for en hytte.

Kvalvågen er viktig for sjøfugl, svalbardrein og isbjørn. Området er tilnærmet urørt, skriver Sysselmannen og avslår søknaden.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!