Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil blokkere seilas

Overraskelsesbesøk: Rune Larsen, Jeanette Gutierrez-Lorentzen og Jahn Cato Bakken fra Sjømannsforbundet aksjonerer mot MS "Langøysund" og MS "Billefjord." Regionssekretær i Troms Synnøve J. Søndergaard stiller fra LO. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Vil blokkere seilas

Sjømannsforbundet vil ta MS "Langøysund" i arrest og boikotte MS "Billefjord." Rederiet avviser at de driver sosial dumping.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2014 kl 18:27

Tirsdag og onsdag denne uken dro LO og Norsk Sjømannsforbund (NSF) på overraskelsesbesøk til MS "Langøysund" og MS "Billefjord." Dette gjør de etter å ha oppdaget mangel på norske lønn- og arbeisforhold på førstnevnte i april i år.

Ved hjelp av fagforeningene fikk man da papirene i orden, og norske kontrakter ble signert. Nå er inspektørene tilbake for å kontrollere at det som da ble avtalt blir overholdt. De ansatte på "Billefjord" og "Langøysund" er fra Filippinene og ansatt i et bemanningsbyrå med hovedkontor i Manila.

Vil ta arrest i MS "Langøysund"
I følge magasinet FriFagbevegelse har arbeiderne rett på rundt 5.000 amerikanske dollar i måneden, pluss det samme beløpet for opptjent fritid. Etter det de har funnet ut tjener flere av de filippinske arbeiderne i Henningsen Transport og Guiding rundt 1.500 amerikanske dollar i måneden. Rederiet har også gitt ut filippinske kontrakter, noe som er ulovlig på NOR-registrerte skip.

Sjømannsforbundet har i dag startet arbeidet med å ta arrest i MS "Langøysund." Deres jurist vil nå involvere Sysselmannen for å få satt i gang arresten fortest mulig.

De ønsker også å boikotte MS "Billefjord". Dette vil være en fysisk boikott, som de ikke ønsker å røpe hvordan skal gjennomføres. En slik boikott krever 2 ukers varsel, og kan derfor ta lengre tid enn en eventuell arrest.

Sterke midler
– Vi ønsker å sette inn sterke tiltak for å fremtvinge en tariffavtale og sørge for norske lønns- og arbeidsforhold, uttaler nestleder i NSF, Johnny Hansen. De vil også kreve dekking av utestående lønn for mannskapet.

– Vi har benyttet oss av tolk, da svært få av mannskapene var komfortable med engelsk. Det er viktig at de forstår at vi ikke er her for å straffe dem, men for å sørge for at de får det de har rett på. LO er opptatt av at de som arbeider i Norge skal ha de samme rettighetene uavhengig av hudfarge og språk, forteller Synnøve Søndergaard i LO, som har bedt Henningsen om å fremlegge papirer på hva de ansatte har fått utbetalt.

Etterfølger ikke kravet

Da Svalbardposten snakket med Henningsen torsdag formiddag hadde han fortsatt ikke lagt frem dokumentasjon.

– Alt er i orden, hvis ikke hadde ikke vi fått seile. Mine arbeidere har de rette kontraktene, og betales av bemanningsbyrået i Manila, som distribuerer pengene vi sender dit, sier Henningsen, som forteller at han ikke har planer om å etterfølge fagforeningenes krav om å fremlegge dokumentasjon.

Bruker advokat
Henningsen er også forundret over oppførselen til LO og Sjømannsforbundet, og mener de blant annet har sådd tvil om kvalifikasjonene til de filippinske mannskapene. Sjømannsforbundet stiller seg uforstående til dette og forteller at de kun arbeider for at de ansatte, uavhengig av bakgrunn, skal få riktig lønn.

– Vi har bedt om at all kommunikasjon skal gå gjennom vår advokat. Vi har ingen antydninger til at bemanningsbyrået gjør noe ulovlig, fremholder Henningsen.


"Solgte" saken

Sjømannsforbundet ville først ikke snakke med Svalbardposten fordi de hadde "solgt" saken inn til TV2. Etter at Svalbardposten tok dette opp med LO i Troms, kom det melding om at de ville uttale seg til alle, men da først kl 17.30. Avisen har trykketid i Tromsø kl 19. Derfor er heller ikke saken med i papirutgaven fredag.

Nøkkelord

Se bildet større

Inspisert: MS "Langøysund" på vei inn til Bykaia onsdag kveld. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Siste nytt i Nyheter

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

 
Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!