Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil avvikle kulldriften

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne vil stenge Svea og Lunckefjellet. FOTO: Pressefoto

Vil avvikle kulldriften

– Det er nå flertall på Stortinget for å trekke oljefondet ut av kullinvesteringer. Det betyr at vi også bør avvikle kullutvinningen i Svea.

Tekst:

Publisert:

„Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke i tvil etter at Arbeiderpartiet har bekjentgjort at de vil gå inn for å trekke Oljefondet ut av kullinvesteringer.

– Norsk kullproduksjon på Svalbard må avvikles. Selv om det ikke er Oljefondet som er investert i Svea, så er det norske penger. Det er meningsløst å fortsette aktiviteten, særlig siden vi bruker en argumentasjon for å selge olje og gass som går på at det er med på å få energiforbruket bort fra sterkt forurensende kull. Svea er verdens mest unødvendige kullgruve, sier han.

– Gruve 7 er ok
Hansson sier til Svalbardposten at en viss kullproduksjon er greit. Nemlig det som trengs for å holde bosetningen med energi.

– Det er ikke noe problem for MDG at det utvinnes kull for å få regnskapet til å gå i null, i en overgangsfase. Men nullutslipp bør være et overordnet mål. Svalbard kan bruke både vind og sol til sitt energibehov, sier han.

– Hva skal svalbardsamfunnet leve av?

– Det dere allerede lever av. Siden jeg var på Svalbard for første gang i 1978, viser statistikken at stadig færre arbeidsplasser er avhengige av kullutvinning. Turisme og et ledende forskingsmiljø tar over for kull som hovednæringer. Dette er en utvikling som har skjedd gradvis over tid, men som nå er kommet så langt at det er på tide å ta steget fullt ut, sier Hansson.

Flertall mot kull
MDG sendte i forrige uke ut ei pressemelding der partiet bekjentgjorde en vesentlig endring i opinionen på Stortinget. Fra å ha vært eneste parti som hadde programfestet at Norge skulle ut av kull – i september – mener de nå å ha et stortingsflertall bak seg om det samme temaet.

– Det er ei dramatisk endring i opinionen, bare siden valget i fjor høst. Før avviste Ap, Norges største parti, at Oljefondet skulle være et miljøpolitisk redskap. Nå har de snudd, og det får konsekvenser, sier han.

– Men er Ap til å stole på? En ting er å si ting i opposisjon, en annen ting er å sette slike ideer ut i livet som ansvarlig i regjering?

– Det er klart vi må stole på to av Norges mest profilerte politikere. Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg farer ikke med halvsannheter bare fordi de er i opposisjon. Jens Stoltenberg skjønner at dette har vidtrekkende konsekvenser, og han sier det best selv når han fastslår at dette ikke handler om politikk, men etikk. Katta er ute av sekken for Ap, og de får den ikke inn igjen, for å si det slik, sier Hansson.

– Kjempespennende
Rasmus Hansson mener at det i framtiden vil bli bråk i Ap om standpunktet som ledende skikkelser nå har frontet. Og at det blir spennende.

– Det er spennende med hensyn til kull, og ikke minst Oljefondets investeringer i tjæresand. Denne prosessen blir vond for Ap, men den er nødvendig. For meg er det helt utenkelig at partiet snur nå.

– Er det viktig å opprettholde bosetting og suverenitet på Svalbard?

– Helt klart. Svalbard er noe vi som nasjon ikke må gi slipp på. Øygruppa har mange kvaliteter, og er en udiskutabel verdi for Norge som nasjon. Men vi trenger ikke utvinne kull for å opprettholde suverenitetskravet, sier Rasmus Hansson.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!