Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil åpne Svalbard som frihavn på nett

Bård Vegar Solhjell (SV) vil at toppdomenene .bv (Bouvetøya) og .sj (Svalbard og Jan Mayen) skal åpnes i ytringsfrihetens og varslingens navn. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Ønsker seg hy.sj-sider:

Vil åpne Svalbard som frihavn på nett

Slik at varslere, forfulgte kunstnere og dissidenter kan ytre seg trygt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2015 kl 15:34

Norge eier ikke bare det velkjente toppdomenet .no, som er å se på slutten av alle norske nettadresser, men også .bv og .sj.

De er ikke i bruk, men står for henholdsvis Bouvetøya, et norsk biland i Søratlanteren, samt Svalbard og Jan Mayen.

Nå tar SV til orde for å åpne disse sovende toppdomenene og etablere de som sikre «frihavner» på nett, melder Dagbladet.

Andre krav

– Norge er kjent for å beskytte dissidenter og meningsbærere. Folk som Edward Snowden har vist oss at det behovet også finnes på nett. Derfor foreslår vi å opprette frisoner med andre krav til sikkerhet enn resten av Internett, sier SVs Bård Vegar Solhjell til avisa.

Forslaget blir løftet i partiets utkast til kulturpolitisk program, og skal gi «både offentlig sektor, organisasjoner i Norge og personer i regimer med restriksjoner på ytringsfriheten» mulighet til å «trygt kunne ytre seg uten frykt for egen sikkerhet» på sider som ender med .bv eller .sj.

Pingviner

Ideen kommer opprinnelig fra Håkon Wium Lie, teknologidirektør i det norske softwareselskapet Opera.

– Staten eier disse domenene og det er bare å ta dem i bruk. Det er ingen tekniske hindringer, men heller hindringer i enkelte menneskers mentale tilnærming til ideen, sier han.

Både .bv og .sj ble etablert som toppdomener i 1997 og administreres av selskapet Norid.

De har aldri vært åpnet for registrering av nettadresser. Bakgrunnen, ifølge Norid, er at de prioriterer innsatsen på ett nasjonalt toppdomene: .no.

– Det er kostbart og ressurskrevende å bygge opp toppdomener. Vi mener det er et godt alternativ å bare bruke .no, og de bokstavene har også fått et godt omdømme internasjonalt. Bouvetøya har ingen innbyggere utover pingviner, så det har ikke blitt ansett som viktig å åpne. Vi har heller ikke sett noe udekket behov som løses ved å åpne .sj. Det ville fort blitt veldig dyre domener å kjøpe, sier daglig leder Hilde Thunem i Norid til Svalbardposten.

Vil være dyrt

Hun ser ingen teknologiske fordeler med å åpne Bouvetøya, Svalbard og Jan Mayen som frihavner slik SV foreslår.

– Vi kan ikke se at et toppdomene i seg selv hjelper med dette. Det er bare en adresse; det viktige er hvilke tjenester som tilbys på den. Nå kommer dessuten 1000 nye toppdomener på markedet, for eksempel .security, så du må gjøre en stor innsats for å bygge opp et omdømme som gjør .sj til noe spesielt. Det vil bli en kostbar merkelapp, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!