Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardmeldingen:

Vil åpne for bygging av turisthytter i felt

Regjeringen vil gjøre det lettere for reiselivet i Område 10.

Tekst:

Publisert:

I Svalbardmeldingen, som ble lagt fram for to uker siden, heter det at regjerningen ønsker å ta grep og bedre tilrettelegge for turisme i Forvaltningsområde 10, som inkluderer Isfjorden og nærområdene rundt Longyearbyen og Barentsburg.

Dette gir større rom for næringshytter og midlertidige installasjoner. På tide, mener reiselivsnæringen.

– Her har vi i stor grad fått gjennomslag for det vi ønsker. Det åpner for at vi kan utvikle oss og vokse, sier Visit Svalbard-sjef Ronny Brunvoll, og forteller at formuleringene i Svalbardmeldingen ligger tett opp mot det næringen selv skrev i den såkalte Masterplanen for reiselivet.

– Jeg kjenner igjen formuleringene våre, sier Brunvoll.

Fangsthyttekopier

Kopier av fangsthytter ute i felt, næringshytter, sherpa- og kyststier og egne løyper i Adventdalen for sykkel og hundekjøring om sommeren er blant ideene som nå kan bli en realitet.

Se bildet større

Turister trenger et mål, og ett av dem er Camp Barentz ved Gruve 7-fjellet. Nå ønsker regjeringen å legge til rette for flere turistbygg i felt innenfor Område 10. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

– Det er mange gode ting som kan utvikles i nærområdene. Det er ikke så mange ideer som er konkretisert ennå; det har handlet mest om kampen om å få lov. Og nå får vi det, sier Brunvoll, som understreker at det uansett ikke blir snakk om frislipp og vill vest-tilstander.

– Vi ønsker fortsatt en styrt utvikling i dialog med styresmaktene. Skal vi vokse kan vi ikke ødelegge det unike her oppe, sier han.

Produksjonssjef Tore Magne Hoem i Spitsbergen Travel sier Svalbardmeldingens punkter om turisme i Område 10 er en positiv utvikling.

– Produkter i bynære område er sikrere, tryggere og har lavere pris, sier han, og håper at dette fører til en større forutsigbarhet i hva reiselivet får lov til å gjøre.

– Det viktigste er å få på plass ordentlige rammebetinger, slik at vi vet hva vi skal forholde seg til, og hva vi kan forvente, sier han.

Grillhyttegate

Et ferskt eksempel er vinterens strid om grillhytter, som Sysselmannen nektet Better Moments og Svalbard villmarkssenter å sette opp.

Bakgrunnen var bl.a. at de ikke er «utformet som tradisjonelle byggverk på Svalbard».

I avslagene uttrykker også Sysselmannen et klart ønske om nærmere avklaringer om hva som er greit å sette opp i felt og ikke.

Eivind Aksnes, daglig leder i Better Moments, synes det er bra at Svalbardmeldingen åpner for nye muligheter.

– Hva saken om grillhytta ender opp med får tida vise. Vi krysser fingrene, sier han.

Lav terskel for nei

Robert Nilsen, styreformann i Svalbard reiseliv og daglig leder i Svalbard Husky, sier at en bærekraftig reiselivsutvikling er helt avhengig av nye produkter i nærområdene.

– Dersom vi skal doble antallet sysselsatte, betyr det en tre- eller firedobling av antall gjester. Det blir en hard belastning dersom alle skal til Østkysten på skuter. Vi ønsker aksept for at reiselivet har tilgang til Område 10. Terskelen, til nå, har vært svært lav for å si nei, sier Nilsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Regjeringen ønsker å legge til rette for reiselivet innen Forvaltningsområde 10, som inkluderer Isfjorden og bosetningene i Barentsburg, Longyearbyen, Ny-Ålesund og Pyramiden. FOTO: Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!