Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Viktig forbedring

I løpet av få minutter var 19 personer evakuert fra Akademikarbreen. Dette er kun mulig med to likeverdige helikopter med avisningssystemer. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

– Viktig forbedring

– Vi kunne ikke fått de 19 med uten å ha to likeverdige helikoptre, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Tekst:

Publisert:

Første påskedag opplevde Sysselmannen å ha bruk for sine to helikoptre samtidig ikke bare én, men to ganger. Helikoptrene fløy først på medisinske akuttoppdrag samtidig, til Isfjord Radio og til forskningsskipet «Lance». Så kom situasjonen på Akademikarbreen.

Kommunikasjon

Sysselmannen fikk et varsel om en potensielt farlig situasjon på breen, som ga dem muligheten til å planlegge hvis det skulle bli akutt. Og akutt ble det bare kort tid etterpå.

– Været var slik at vi måtte tenke alternativt. Vi måtte planlegge en bakkeaksjon, og samtidig se an muligheten for ei helikopterevakuering, sier Andreassen.

Samspill

Med to likeverdige helikopter med avisningssystemer, kan det kommuniseres og ageres langt mer effektivt enn med bare ett. Slik situasjonen var på søndag kunne det lett ha blitt vanskeligere med bare en maskin.

– Sett vi bare hadde ett helikopter. Med et mannskap på seks, ville det blitt i alt 25 personer i helikopteret, og det er for mye. Da kunne vi stått i en situasjon hvor vi hadde måttet forlate en gruppe på breen, mens vi fraktet de andre i sikkerhet. Og værvinduet kunne blitt stengt igjen kort tid etterpå, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

Flere fordeler

Andreassen og Lyssand ser minst tre fordeler med at man nå har to likeverdige gode helikoptre med full bemanning.

– Det ene er at det gir oss en større kapasitet til å ta folk ut fort. Ikke bare på breer, men fra cruiseskip eller andre steder hvor det skulle være behov for å evakuere mange. Det andre er at to helikoptre kan respondere på hendelser på to forskjellige steder samtidig. Sist, men ikke minst, er det ene helikopteret en sikkerhet for det andre, hvis det skulle oppstå tekniske problemer, sier Lyssand.

Ordningen tidligere, med en Super Puma og et helikopter av typen Dauphin, ville ikke vært tilstrekkelig denne påsken.

– Den lille Dauphin-maskinen hadde ikke hatt noe å gjøre på aksjonene på breene denne påsken, sier Andreassen.

– Ingen garanti

De som holder fortet på politiavdelingen hos Sysselmannen understreker at det ikke er ofte det er behov for såkalte simultanaksjoner. De understreker også at det er været som bestemmer, uansett hvor god kapasitet man måtte ha når det gjelder helikopter.

– På Akademikarbreen forberedte vi oss først å lande fire kilometer fra leiren, fordi det var det eneste mulige da. Etterpå så vi at følget da kunne kommet inn i bresprekkproblemer ved å gå til stedet vi hadde sett for oss. Det er forholdene som bestemmer. Å tro at Sysselmannen kan redde folk ut, uansett forhold, er feil. Man har ingen garanti for det. Det er været som bestemmer over det meste, sier Per Andreassen.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Sterk snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

 
Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!