Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viktig dag for Galileo

Økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes (t.v.), direktør i Norsk Romsenter, Bo Andersen, Didier Faivre i ESA og Jean-Marc Pieplu fra EU under snorklippingen på SvalSat. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Viktig dag for Galileo

I dag ble en av bakkestasjonene til satellittnavigasjonssystemet Galileo innviet på SvalSat. I løpet av året skal de to første satellittene skytes opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2011 kl 15:09

– Norge vil ha stor nytte av Galileo. Det er viktig å være innenfor, for det kan bli diskusjon om hvordan systemet skal være og om økonomien, sier administrerende direktør i Norsk Romsenter, Bo Andersen.

Han stod for den offisielle åpningen av bakkestasjonen på SvalSat fredag formiddag. Ved sin side hadde han direktør for navigasjonsavdelingen i ESA, European Space Agency, Didier Faivre.  

– Dette betyr et langt partnerskap med Norge, sier Faivre. 

Flere norske og utenlandske aktører som er involvert i Galileo-prosjektet var på besøk på SvalSat under åpningen. 

Flere ben å stå på

Galileo er et europeisk alternativ til det amerikanske GPS-systemet. Prosjektet har vært under utvikling i mange år og er den største satsingen for ESA noensinne. I løpet av 2011 skal de to første satellittene skytes opp, og så skal det hvert år skytes opp mellom to og fem satellitter. I 2018 skal hele prosjektet etter planen være gjennomført, med 30 satellitter i bane rundt jorda. 

– Etter hvert som det kommer flere satellitter, vil man få bedre og bedre signal. Stasjonen her på SvalSat bidrar til bedre signal for hele systemet og høyest mulig kvalitet for våre områder, sier Andersen.

– Hva betyr Galileo for SvalSat?

– Kontrakten er ikke så stor økonomisk. Men den betyr nok et ben å stå på og gjør resten av verden avhengig av oss, svarer Andersen. 

Uten sko

Til sammen trenger Galileo 16 bakkestasjoner. Kongsberg Satellite Services (KSAT) bidrar med slike stasjoner på SvalSat, Jan Mayen og ved den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. I forbindelse med den offisielle åpningen på SvalSat, undertegnet Didier Faivre og økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes, kontrakten om bakkestasjonen på Jan Mayen. 

– Det er første gang jeg undertegner en kontrakt uten sko, smiler Faivre. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!