Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viktig dag for Galileo

Økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes (t.v.), direktør i Norsk Romsenter, Bo Andersen, Didier Faivre i ESA og Jean-Marc Pieplu fra EU under snorklippingen på SvalSat. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Viktig dag for Galileo

I dag ble en av bakkestasjonene til satellittnavigasjonssystemet Galileo innviet på SvalSat. I løpet av året skal de to første satellittene skytes opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2011 kl 15:09

– Norge vil ha stor nytte av Galileo. Det er viktig å være innenfor, for det kan bli diskusjon om hvordan systemet skal være og om økonomien, sier administrerende direktør i Norsk Romsenter, Bo Andersen.

Han stod for den offisielle åpningen av bakkestasjonen på SvalSat fredag formiddag. Ved sin side hadde han direktør for navigasjonsavdelingen i ESA, European Space Agency, Didier Faivre.  

– Dette betyr et langt partnerskap med Norge, sier Faivre. 

Flere norske og utenlandske aktører som er involvert i Galileo-prosjektet var på besøk på SvalSat under åpningen. 

Flere ben å stå på

Galileo er et europeisk alternativ til det amerikanske GPS-systemet. Prosjektet har vært under utvikling i mange år og er den største satsingen for ESA noensinne. I løpet av 2011 skal de to første satellittene skytes opp, og så skal det hvert år skytes opp mellom to og fem satellitter. I 2018 skal hele prosjektet etter planen være gjennomført, med 30 satellitter i bane rundt jorda. 

– Etter hvert som det kommer flere satellitter, vil man få bedre og bedre signal. Stasjonen her på SvalSat bidrar til bedre signal for hele systemet og høyest mulig kvalitet for våre områder, sier Andersen.

– Hva betyr Galileo for SvalSat?

– Kontrakten er ikke så stor økonomisk. Men den betyr nok et ben å stå på og gjør resten av verden avhengig av oss, svarer Andersen. 

Uten sko

Til sammen trenger Galileo 16 bakkestasjoner. Kongsberg Satellite Services (KSAT) bidrar med slike stasjoner på SvalSat, Jan Mayen og ved den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. I forbindelse med den offisielle åpningen på SvalSat, undertegnet Didier Faivre og økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes, kontrakten om bakkestasjonen på Jan Mayen. 

– Det er første gang jeg undertegner en kontrakt uten sko, smiler Faivre. 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!