Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viktig dag for Galileo

Økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes (t.v.), direktør i Norsk Romsenter, Bo Andersen, Didier Faivre i ESA og Jean-Marc Pieplu fra EU under snorklippingen på SvalSat. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Viktig dag for Galileo

I dag ble en av bakkestasjonene til satellittnavigasjonssystemet Galileo innviet på SvalSat. I løpet av året skal de to første satellittene skytes opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2011 kl 15:09

– Norge vil ha stor nytte av Galileo. Det er viktig å være innenfor, for det kan bli diskusjon om hvordan systemet skal være og om økonomien, sier administrerende direktør i Norsk Romsenter, Bo Andersen.

Han stod for den offisielle åpningen av bakkestasjonen på SvalSat fredag formiddag. Ved sin side hadde han direktør for navigasjonsavdelingen i ESA, European Space Agency, Didier Faivre.  

– Dette betyr et langt partnerskap med Norge, sier Faivre. 

Flere norske og utenlandske aktører som er involvert i Galileo-prosjektet var på besøk på SvalSat under åpningen. 

Flere ben å stå på

Galileo er et europeisk alternativ til det amerikanske GPS-systemet. Prosjektet har vært under utvikling i mange år og er den største satsingen for ESA noensinne. I løpet av 2011 skal de to første satellittene skytes opp, og så skal det hvert år skytes opp mellom to og fem satellitter. I 2018 skal hele prosjektet etter planen være gjennomført, med 30 satellitter i bane rundt jorda. 

– Etter hvert som det kommer flere satellitter, vil man få bedre og bedre signal. Stasjonen her på SvalSat bidrar til bedre signal for hele systemet og høyest mulig kvalitet for våre områder, sier Andersen.

– Hva betyr Galileo for SvalSat?

– Kontrakten er ikke så stor økonomisk. Men den betyr nok et ben å stå på og gjør resten av verden avhengig av oss, svarer Andersen. 

Uten sko

Til sammen trenger Galileo 16 bakkestasjoner. Kongsberg Satellite Services (KSAT) bidrar med slike stasjoner på SvalSat, Jan Mayen og ved den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. I forbindelse med den offisielle åpningen på SvalSat, undertegnet Didier Faivre og økonomisjef i KSAT, Alf-Eirik Røkenes, kontrakten om bakkestasjonen på Jan Mayen. 

– Det er første gang jeg undertegner en kontrakt uten sko, smiler Faivre. 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!